INTERNATIONALE POLITIEK

Slovaken voor diplomatieke keuze

Image

Korcoc of Pellegrini? Brussel of Moskou, zoals de keuze zaterdag voor een Slovaakse president karikaturaal wordt voorgesteld. Peter Pellegrini, oud-premier, is de kandidaat van premier Robert Fico die elke hulp aan Oekraïne afwijst. Ivan Korcok, gewezen minister van Buitenlandse Zaken, is EU- en Navo-gezind en voor alle mogelijke steun aan Oekraïne tegen Rusland.

Korcoc kwam als sterkste uit de eerste ronde, met 42,5 percent bij een opkomst van iets meer dan de helft. Pellegrini haalde 37,5 percent. Maar volgens peilingen zou Pellegrini komende zaterdag toch de meeste kans maken.

Hij zou immers kunnen rekenen op de steun van kiezers die in de eerste ronde voor magistraat Stefan Harabin stemden (12%). Harabin is een pro-Russische complottist die zei zelf niet voor Pellegrini te zullen stemmen, “maar mijn kiezers weten wat te doen”. De kandidaat van Allianca, een beweging van etnische Hongaren, haalde 3 %, en ook die zouden Pellegrini verkiezen.

Fico werd vorig jaar met zijn Smer (sindsdien uitgesloten bij de Europese socialisten) en na een populistische campagne, premier aan het hoofd van een coalitie met o.m. de uiterst-rechtse SNS. Hij zit grotendeels op dezelfde lijn als zijn Hongaarse collega Viktor Orban.

Een Slovaakse president heeft weinig macht, maar kan wel af en toe dwarsliggen. De president kan een veto tegen wetten stellen en rechters in de hoogste instanties aanstellen. De aftredende presidente, de liberale Zuzana Caputova,heeft op die manier het regeringsvoorstel voor juridische hervorming kunnen afremmen door het naar het Grondwettelijk Hof te sturen.

Fico is erop uit om justitie zo veel mogelijk in de pas te doen lopen, naar Hongaars model. Hij heeft kortgeleden het speciaal parket ontbonden dat belast was met onderzoeken naar corruptie. Toen Fico een vorige keer premier was, kwam gans zijn omgeving in het vizier van de corruptiebestrijders. De journalist Jan Kuciak die dat onderzocht en zijn vriendin Martina Kusnirova werden op 21 februari 2018 vermoord.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Met Pellegrini wint Fico

Met de volle steun van uiterst-rechts, is de nationalist Peter Pellegrini tot president van Slovakije gekozen. Deze gewezen sociaaldemocraat haalde het met 53 % tegen Ivan Korcok. Deze voerde…

Print Friendly, PDF & Email

Slovakije in Orbans spoor?

Soms zou je denken de Hongaarse reactionaire premier Viktor Orban te horen. Maar nee, het is Robert Fico, de Slovaakse ‘socialistische’ ex-premier, die in de aanloop naar de Slovaakse…

Print Friendly, PDF & Email

Slovakije, de ‘Hongaarse weg’ op?

Slovakije heeft alweer een regering van technocraten, geleid door Ludovit Odor die indertijd de kapitalistisch-vriendelijke ‘flat tax’ invoerde. Volgens president Zuzana Caputova is dit kabinet de enige weg om…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×