Slikt u de bezetting nog langer?

L. DE BRABANDER (sam.) Palestina, kroniek van een bezetting. Vredescahier 2/2002. Een uitgave van de vzw Vrede, Gent. 187 blz. 7 euro. Te bestellen bij: Vrede vzw, Galgenberg, 29, 9000Gent, tel. 09/233.46.88, e-mail: vrede@vrede.be. Website: www.vrede.be

"Slikt u de bezetting nog langer?". Het is de tekst die men hier en daar op posters, onder meer in de Wereldwinkels, aantreft. Die bezetting betreft die van de Westelijke Jordaanse en de Gazastrook, twee Palestijnse gebieden. De slogan is ook de titel van het laatste hoofdstuk van een uiterst interessant "Vredescahier" van de vzw Vrede. Het kapittel handelt volgens de ondertitel over "een Vlaamse campagne tegen de Israëlische bezettingspolitiek".

Die campagne startte enkele maanden geleden. Vrij laat als men bedenkt dat de bezetting begon in 1967 en dus nu al 35 jaar duurt! Maar er is een en ander nodig geweest, zoals twee intifada’s, en een hele reeks Israëlische oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, vooraleer een deel van de publieke opinie uiteindelijk in beweging is gekomen. Het Actieplatform Palestina, dat de boycot van Israëlische producten organiseert, is pas een jaar geleden boven de doopvont gehouden. En verscheidene organisaties die er deel van uitmaken blijven uiterst voorzichtig – kwestie van niet als antisemitisch te worden gebrandmerkt.

Dat de actie nu ook mogelijk is geworden is ook de verdienste van een reeks journalisten en publicisten, die jaren gewerkt hebben om alle Israëlische mythen te ontmaskeren en de Israëlische misdaden aan de kaak te stellen.

De meesten van hen hebben ook meegewerkt aan deze publicatie die voor slechts 7 euro heel wat achtergrondmateriaal samenbrengt, naast de knelpunten, de internationale context die het allemaal mogelijk heeft gemaakt – en nog toestaat dat het gebeurt! Onmiddellijk kopen en –vooral – lezen.

(Uitpers, nr. 33, 4de jg., september 2002)

Visited 129 Times, 1 Visit today

Andere boeken