INTERNATIONALE POLITIEK

Slechtste boss ter wereld: P&O verslaat Amazon

Image

Op het congres van het Internationaal Vakverbond (IVV) in Melbourne is Peter Hebblethwaite uitgroepen tot de slechtste patron van de wereld. Hij klopt daarmee Jeff Bezos van Amazon. Hebblethwaite is de baas van de rederij P&O. Hij “won” deze onderscheiding na een wereldwijde raadpleging via Internet. Het IVV groepeert vakbonden uit meer dan 120 landen die samen meer dan 200 miljoen leden tellen.

Schaamteloos

Hebblethwaith stapelt de onderscheidingen op. Eerder dit jaar noemde het Schotse parlementslid Monica Lennon hem de meest gehate man van het Verenigd Koninkrijk. De Europese Transportbonden noemde hem de slechtste baas ter wereld. En na een zitting van een parlementaire commissie over P&O, met Hebblethwaite, deelden de commissieleden die mening.

Hebblethwaith kwam op die commissie zonder enige schaamte, bevestigen dat hij inderdaad de wet had overtreden door massaal zonder vooropzeg personeel te ontslaan en te vervangen door personeel die hij ver onder het Britse minimumloon betaalt. Op 17 maart dit jaar kregen 800 personeelsleden via een videoboodschap te horen dat ze per staande voet waren ontslagen. Sommigen weigerden van boord te gaan, maar ze werden door een gespierde privémilitie hard aangepakt en verwijderd.

De ontslagen personeelsleden werden vervangen door personeel van onderaannemers tegen 5,50 pond (6,3 euro) per uur. Het Britse minimumloon van 9,50 pond hoeven we niet te betalen, zei Hebblethwaith, we varen onder Cyprische vlag…Cyprus; lidstaat van de EU, fiscaal paradijs voor o.a. Russische oligarchen. De Britse vakbond TUC klaagde de Britse regering bij de VN aan omdat ze niet in staat is, of weigert, wetten en akkoorden toe te passen.

Hebblethwaith zei dat hij zo moest handelen omdat de moedermaatschappij van P&O, Dubai Ports World, verlieslatend is. In 2020 verloor DP Works 100 miljoen euro, o.m. ten gevolge van de pandemie. Sindsdien maakt ze, door de toegenomen scheepvaart en de fel verhoogde tarieven, grote winst: 1,5 miljard euro in de eerste semester van dit jaar.

IVV

Het IVV-congres koos niet alleen de slechtste patron, maar ook een nieuwe voorzitter, Luca Visentini. Die verdiende zijn eerste syndicale sporen in de Italiaanse kleine sociaaldemocratische UIL, waarna hij secretaris werd van het Europees Vakverbond.

“We staan voor een historische periode die zeer moeilijk is voor de werkende mensen….Vrede en democratie worden bedreigd, uiterst-rechts heeft het gemunt op mensenrechten, de syndicale vrijheden zijn in gevaar”, aldus de nieuwe IVV-voorman.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Het kapitalisme in de 21e eeuw

Het recent verschenen nieuwe boek van Guglielmo Carchedi en Michael Roberts, met als titel Capitalism in theTwenty-first Century is een gedegen marxistische analyse van de belangrijkste sociaaleconomische en andere…

Print Friendly, PDF & Email

De harem op de Bahama’s

Het gaat niet goed met de cryptomunten momenteel, dat wist U vast al. De bitcoin die enkele maanden geleden nog op 60.000 US$ stond, is nu nog nauwelijks 15.000…

Print Friendly, PDF & Email

Aandelen kopen om in te slikken

Terwijl duizenden personeelsleden van Carrefour in Frankrijk staakten voor beter loon en arbeidsvoorwaarden, kocht het bedrijf massaal aandelen van zichzelf. In totaal voor 700 miljoen euro. Om ze in…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×