Sisi's kerkers overvol en dodelijk

De dood van Shady Habash, een 24-jarige populaire videomaker en fotograaf, illustreert nogmaals de brutale repressie in het Egypte van El-Sisi. Habash stierf in de zwaarbewaakte gevangenis Tora, in Cairo. Opposanten vragen een onderzoek naar zijn dood.
Habash had begin 2018 een video gemaakt voor het liedje ‘Balaha’ van Ramy Essam, een zanger die in Zweden woont. Dat liedje steekt de draak met president Sisi. Balaha is de bijnaam die veel Egyptenaren de president geven, naar een tv-figuur bekend als leugenaar.
Habash zat al meer dan 800 dagen in de cel. De Egyptische wet bepaalt nochtans dat niemand langer dan twee jaar kan opgesloten worden zonder proces. Hij was enkele dagen voor zijn dood naar het ziekenhuis gebracht en stierf vlak na zijn terugkeer in de cel. Het Arabische Netwerk voor Mensenrechten Informatie zegt dat hij stierf door gebrek aan zorgen en verwaarlozing.

“Terroristen”

Sinds Sisi in 2013 aan de macht kwam, zijn er al talrijke gevallen geweest van verdachte overlijdens, zowel in gevangenissen als bij arrestaties. In Italië wordt nog altijd actie gevoerd voor de opheldering rond de moord op Giulio Regeni, een Italiaanse student die in 2016 in Cairo werd ontvoerd en vermoord, vermoedelijk door de geheime dienst. Regeni deed een onderzoek naar onafhankelijke vakbonden.
Mensenrechtengroepen ramen het aantal politieke gevangenen op 60.000. Onder hen burgers die gewoon protesteerden tegen de verhoging van de metroprijs en daarop beschuldigd werden lid te zijn van een terroristische organisatie. Ook familieleden van uitgeweken opposanten worden de jongste tijd opgepakt.
Sisi kan rekenen op brede internationale steun. Een van zijn goede vrienden is de Franse minister van Buitenlandse Zaken Yves Le Drian. Ook in Washington en Moskou heeft hij goede vrienden. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn geldschieters. Sisi krijgt wel tegenwind uit Turkije en Qatar, steunpilaren van de Moslim Broeders die in Egypte te boek staan als een terroristische organisatie.
Sisi heeft van de coronacrisis gebruik gemaakt om de repressie nog wat op te drijven. Er zijn pas enkele bepalingen toegevoegd aan de uitzonderingstoestand zodat de president nog meer armslag krijgt om kritiek het zwijgen op te leggen. Van de 18 bepalingen hebben er 5 te maken met openbare gezondheid, de rest met ordehandhaving in het algemeen.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 358 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook