INTERNATIONALE POLITIEK

Sinn Fein, links én nationalistisch

Image

Er is één duidelijke winnaar uit de Ierse stembussen gekomen: Sinn Fein. Dat is de enige partij die zowel in de Republiek als in Noord-Ierand (deel van het Verenigd Koninkrijk) ingeplant is en in beide ijvert voor de hereniging, voor het einde van het Britse kolonialisme. Haar verzet tegen het neoliberaal beleid van de opeenvolgende rechtse regeringen, leverde haar vooral veel stemmen op bij jongeren die aan den lijve de gevolgen van dat beleid ondergaan.

Links 42 %

De resultaten: Sinn Fein 24.5%, 37 zetels; 1 minder dan het rechste Fianna Fail, 22.2%. Dat verschil komt omdat Sinn Fein te weinig kandidaten voordroeg. Het rechtse Fine Gael van uittredend premier Leo Varadkar 20.9% en 35 z.; Groen 7.1%, 12 z., Labour 4.4%, 6 z., Sociaal Democraten 2.9%, 6 z., SPBP (People Before Profit, uiterst-links) 2.6 en 5 z., en onafhankelijke kandidaten samen 15.4 %, 21 z.
Totaal 160, wat betekent dat de twee rechtse machtspartijen die een eeuw alles beheersten, zelfs samen, 73 zetels, aan geen meerderheid komen. Sinn Fein roept op tot linkse eenheid, wat samen, met 42 % van de stemmen, op 66 zetels zou komen.
De mogelijke hereniging van Ierland, kwam vanzelf in de actualiteit. Met de toegeving van de Britse premier Boris Johnson voor een douanegrens tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië, werd een fysieke grens tussen de twee delen van Ierland vermeden. En in Noord-Ierland kwam er onlangs na drie jaar weer een bestuursakkoord tussen Sinn Fein en de Unionistische DUP die nog altijd niet bekomen is van Johnson’s “verraad”.

Troubles

De hereniging was geen “hot item” in de campagne, die draaide vooral rond de gestegen welvaar en de zeer ongelijke verdeling ervan. De hereniging? Meer en meer Ieren raken ervan overtuigd dat dit de natuurlijke gang van zaken is. Niets forceren, want dan zouden er weer “Troubles” kunnen van komen. Laten we in 2025 een referendum houden, aldus het voorstel van Sinn Fein.
“Troubles”, dat woord vat een lange periode (1966 tot 1998) samen. In die tijd kwam je in de pubs van Donegal (Republiek) op weekends veel mensen uit Belfast tegen: ze kwamen daar genieten van een rustige drink in een pub zonder risico dat gewapende mannen binnenvielen en in het wilde weg gingen schieten. Gewoon omdat je in een “katholieke” of “protestantse” buurt zat en dus een vijand was.
Sinn Fein verscheen toen nauwelijks ten tonele. De acteurs waren gewapende groepen, het IRA aan Republikeinse (meestal aangeduid als katholieke) kant, aan de andere kant Unionistische (“protestantse”) groepen die elkaar inzake sectair geweld waard waren. Het IRA was in 1921 ontstaan uit verzet tegen het akkoord met Londen waarbij Ierland werd opgedeeld. Fine Gael ontstond later uit de voorstanders van dat akkoord. Uit het in 1905 opgerichte nationalistische Sinn Fein ontsproot in 1926 Fianna Fail dat zich “volkser” opstelde dan Fine Gael en verzoenlijker dan Sinn Fein.
Het IRA herleefde pas in de jaren 1960 met de burgerbeweging van de Noord-Ierse “katholieken” tegen de discriminaties waarvan ze slachtoffer waren. Londen zette het leger in. Zoals op 30 januari 1972 toen Britse militairen in Derry 13 vreedzaam betogers doodschoten – ‘Bloody Sunday’. Het ging van kwaad naar erger. De dood van Bobby Sands in 1981 en nadien van negen andere hongerstakende IRA-leden in een Britse gevangen is, dreef de spanning verder op. Bij de Unionisten goot vooral dominee Pailsey olie op het vuur. Pas in 1998 kwam een einde aan een oorlog met rond 3500 doden: het Goede Vrijdagakkoord dat een machtsdeling voorzag in het bestuur van Noord-Ierland.

Connoly

Tijdens de “hoogdagen” van het IRA bleef Sinn Fein het imago hebben van politieke arm van het IRA. De partij was in de jaren 1990 wel meer en meer op de voorgrond gekomen en trachtte ook, maar zonder enig succes, voet aan de grond te krijgen in de Republiek. Daar zou het tot rond 2010 duren eer ze een beetje doorbrak. Met een programma dat zowel ‘nationalistisch’ als sociaal links is.
Nationalistisch in die zin dat Sinn Fein in beide delen van Ierland ijvert voor hereniging. En links in het verzet tegen een neoliberaal beleid dat sociale en collectieve voorzieningen afbreekt – veeleer sociaaldemocratisch dan revolutionair. In het EU-parlement maakt Sinn Fein deel uit van de radicaal linkse fractie.
Veel militanten beroepen zich op James Connolly, een van de helden van de Paasopstand van 1916 tegen het Brits koloniaal bewind die na de opstand geëxecuteerd werd. Connolly was marxist, oprichter van de Irish Socialist Republican Party die ijverde voor een onafhankelijk socialistisch Ierland en stichter van het Irish Citizen Army dat deelnam aan de Paasopstand. Voor Connolly was het vanzelfsprekend om als internationalist te strijden voor Ierse onafhankelijkheid.
.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Op naar één Ierland? The times they are a’changin

Een gesprek met Sinn Féin Voorzitter Declan Kearney (Belfast) “The tide of history is moving in that direction”, beaamt Kearney als ik hem vraag of hij nog de eenmaking…

Print Friendly, PDF & Email

Op weg, langzaam, naar één Ierland

Een Unionistische nachtmerrie is uitgekomen: Michelle O’Neill, een leider van Sinn Fein, een Ierse Republikein, aan het hoofd van de regering van Noord-Ierland. Maar de regels van het Goedevrijdagakkoord…

Print Friendly, PDF & Email

Sinn Fein leidt de dans

Lokale verkiezingen in Noord-Ierland Sinn Fein, de partij die opkomt voor Ierse hereniging, is de grote winnaar van de lokale verkiezingen in Noord-Ierland, deel van het Verenigd Koninkrijk. De…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

In ‘oostelijke’ EU is links verdampt

De fractie van S&D (sociaaldemocraten) blijft veruit de tweede grootste in het EU-parlement. Maar onder die 140 gekozenen zitten bitter weinig afgevaardigden uit nieuwe lidstaten van Centraal-Europa en de…

Print Friendly, PDF & Email

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×