22 May 2023

Sinn Fein leidt de dans

Lokale verkiezingen in Noord-Ierland

Sinn Fein, de partij die opkomt voor Ierse hereniging, is de grote winnaar van de lokale verkiezingen in Noord-Ierland, deel van het Verenigd Koninkrijk. De partij dringt aan op de snelle vorming van een, door haar geleide, Noord-Ierse regering. Omdat de loyalistische (pro-VK) DUP dwars ligt, zit de regio al meer dan een jaar zonder regering.

Sinn Fein haalde 144 gekozenen in de gemeenteraden, een beduidende winst van 39. Ze overvleugelt daarmee de Democratic Unionist Party (DUP) die op 122 blijft staan.

Samen regeren

Michelle O’Neill, vice-voorzitster van Sinn Fein en door de partij voorgedragen als premier, riep de regeringen van het VK en Ierland op snel werk te maken van een regering waarin de twee grootste partijen, Sinn Fein en DUP, samen regeren.

Dublin en Londen staan borg voor de toepassing van het ‘Goede Vrijdag Akkoord’ dat 25 jaar geleden werd afgesloten. Die formule van machtsdeling werd daarin vastgelegd. De grootste partij duidt de premier aan. Vorig jaar was bij de verkiezingen voor de Stormont, het lokale parlement, voor de allereerste keer een partij die opkomt voor hereniging van Noord-Ierland met de Ierse Republiek.

Een andere winnaar van de lokale verkiezingen is de Alliance Party die 14 zetels winst boekt (nu 67). Terwijl de Ulster Unionist Party (vorige eeuw de grootste) 21 zetels verliest (nu 54), en de sociaaldemocratische SDLP er ook 20 kwijtspeelt (nu 39).

Die uitslag stemt min of meer overeen met de verkiezingen van vorig jaar toen Sinn Fein 31 % haalde, de DUP 23 %, Alliance 13, UUP 11 en SDLP 9%.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×