INTERNATIONALE POLITIEK

Sinn Fein leidt de dans

Image

Lokale verkiezingen in Noord-Ierland

Sinn Fein, de partij die opkomt voor Ierse hereniging, is de grote winnaar van de lokale verkiezingen in Noord-Ierland, deel van het Verenigd Koninkrijk. De partij dringt aan op de snelle vorming van een, door haar geleide, Noord-Ierse regering. Omdat de loyalistische (pro-VK) DUP dwars ligt, zit de regio al meer dan een jaar zonder regering.

Sinn Fein haalde 144 gekozenen in de gemeenteraden, een beduidende winst van 39. Ze overvleugelt daarmee de Democratic Unionist Party (DUP) die op 122 blijft staan.

Samen regeren

Michelle O’Neill, vice-voorzitster van Sinn Fein en door de partij voorgedragen als premier, riep de regeringen van het VK en Ierland op snel werk te maken van een regering waarin de twee grootste partijen, Sinn Fein en DUP, samen regeren.

Dublin en Londen staan borg voor de toepassing van het ‘Goede Vrijdag Akkoord’ dat 25 jaar geleden werd afgesloten. Die formule van machtsdeling werd daarin vastgelegd. De grootste partij duidt de premier aan. Vorig jaar was bij de verkiezingen voor de Stormont, het lokale parlement, voor de allereerste keer een partij die opkomt voor hereniging van Noord-Ierland met de Ierse Republiek.

Een andere winnaar van de lokale verkiezingen is de Alliance Party die 14 zetels winst boekt (nu 67). Terwijl de Ulster Unionist Party (vorige eeuw de grootste) 21 zetels verliest (nu 54), en de sociaaldemocratische SDLP er ook 20 kwijtspeelt (nu 39).

Die uitslag stemt min of meer overeen met de verkiezingen van vorig jaar toen Sinn Fein 31 % haalde, de DUP 23 %, Alliance 13, UUP 11 en SDLP 9%.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Schandaal schokt Noord-Ierland

Een schokgolf doet de nog maar twee maanden geleden herstelde  regering van Noord-Ierland op haar grondvesten daveren. Niet door straatgeweld, maar door geweld in de slaapkamer. Van het ene…

Print Friendly, PDF & Email

Op naar één Ierland? The times they are a’changin

Een gesprek met Sinn Féin Voorzitter Declan Kearney (Belfast) “The tide of history is moving in that direction”, beaamt Kearney als ik hem vraag of hij nog de eenmaking…

Print Friendly, PDF & Email

Het Noorden van Ierland

“I will never ask anyone to ‘move on’, but I do hope that we can ‘move forward. I want us to walk in harmony and friendschip”. Het was een…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×