3 October 2023

Sikhs splijtzwam India-Canada

India heeft 41 Canadese diplomaten één week de tijd gegeven om het land te verlaten. Dat is de zoveelste stap in de recente botsing tussen India en Canada. De Canadese regering beschuldigt Indiase agenten ervan een Sikh-leider in Vancouver te hebben vermoord. India verwijt Canada extremistische Sikhs, die een eigen staat willen, te laten betijen.

In juni werd Hardeep Singh Nijjar, een Sikh-militant met Canadese nationaliteit, vermoord. Volgens New Delhi was het slachtoffer een terrorist, hij voert campagne voor Khalistan, een onafhankelijke Sikh-staat in wat nu de Indiase deelstaat Punjab is. India noemt de Canadese verdachtmakingen aan het Indiase adres, absurd.

India klaagt over intimidaties en dreigementen tegenover Indiase diplomaten in Canada. Het klaagt al jaren over de vrijheid die de Khalistan-militanten in Canada genieten. In 2018 schrapte de Canadese regering deze beweging van de lijst van terreurgroepen.

Khalistan

In Canada leven ongeveer 770.000 Sikhs. Ze hebben 15 gekozenen in het parlement. De leider van de sociaaldemocratische NDP wordt sinds 2017 geleid door Jagmeet Singh, een Sikh. De NDP steunt in het parlement de minderheidsregering van de Liberale premier Justin Trudeau.

In India vielen in de jaren 1980 en 1990 tienduizenden doden bij een opstand van Sikhs voor een eigen staat Khalistan. Premier Indira Gandhi werd in 1984 vermoord door twee Sikh lijfwachten. Ze had de bestorming bevolen van de Gouden Tempel in Amritsar (Punjab) dat het spirituele centrum van de Sikhs is. Na de moord op Gandhi werden tussen 8.000 en 17.000 Sikhs vermoord.

In het India van hindoenationalist Narendra Modi en diens BJP, worden religieuze minderheden zoals de Sikhs als ‘volksvreemd’ beschouwd.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 12 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

×