Het Amerikaans buitenlands beleid, dat alle recente VS presidenten hebben gevolgd, loopt via de lijnen van de strategie die door Zbigniev Brzezinski werd uitgedokterd. Wil de VS de onaantastbare factor zijn (of blijven) op wereldvlak dan moet controle verkregen worden over het grote gebied tussen Lissabon en Vladisvostok.
Voor de Amerikaanse strategen is Oost-Europa een scharnierzone van bijzonder belang. Het vormt het schakelstuk naar Azië en naar verdere destabilisering van Rusland. Wie hier heerst verschaft zichzelf de mogelijkheid om zijn greep als imperiale wereldmacht te verstevigen. Europa is dus voor Washington een belangrijke pion op het mondiale schaakbord.
In de ogen van Washington en C° wil Rusland – in haar nostalgie voor een nieuwe Sovjet-Unie variante – als een herboren grootmacht de gang van zaken op de wereldbühne mede bepalen. Washington en haar Europese NAVO-vazallen menen echter dat dit verleden tijd is. Brzezinski is van mening dat Moskou moet aanvaarden dat Rusland niet langer de uitdager van de VS kan zijn. In zijn boek “ Choice Global Domination or Global leadership” (2004), meent hij dat de VS strategie er toe moet leiden dat Siberië met zijn rijkdom aan grondstoffen, als bron voor enorme rijkdom en winstgevende investeringen, onder Amerikaanse controle komt. Rusland moet verzwakt worden. Hiervoor is een grotere militaire aanwezigheid nodig aan de Russische grenzen in Oost-Europa. In feite betreft het een variant van de nazi-geopolitieke ‘Drang nach Osten’, door een actievere interne destabilisatie van Rusland.
Brzezinski stelt voor zijn strategie drie fundamentele voorwaarden:
1-Rusland mag niet langer de challenger voor de VS zijn, dat geldt trouwens ook voor China
2-Rusland moet gedemocratiseerd worden volgens westerse normen en door de VS gedomineerd worden.
3-Rusland moet aanvaarden dat ze in haar huidige vorm ontmanteld wordt en zich moet open stellen voor buitenlandse investeerders. Dat betekent een zelfstandig Siberië dat over enorme rijkdom aan economisch noodzakelijke grondstoffen beschikt, verspreid over een oppervlakte van 2,2 miljoen km2 met een veelheid aan olie en gaswinningsgebieden.
Siberië staat in voor driekwart van de olie- en gasproductie van Rusland en herbergt nog een grote hoeveelheid niet aangeboorde grondstoffen. In het BP-Statistical review of World Energy 2015 staat te lezen dat vandaag Rusland over 6,1 % van de mondiale olie beschikt tegen 2,9% voor de VS, dat ze 17,4% van de globale gasreserves heeft tegen 5,2% voor de VS en 9,3 voor Turkmenistan. Deze gegevens maken het strategisch belang van Siberië duidelijk op het schaakbord van Brzezinski en van de VS presidenten en industriële en financiële lobbyisten die hun begerige ogen hebben gericht om de grondstoffen van het kernland van Eurazië (Rusland) in hun greep te krijgen. In zijn huidige vorm is Rusland voor Washington een hinderpaal op de weg naar het Eldorado. De ‘Drang nach Osten’ wordt bijgevolg voor Washington en haar horige Europese vazallen een noodzaak om het imperium te bestendigen.
Het concrete politiek beleid van Obama ligt in de lijn van de door Brzezinski ontwikkelde strategie: de omsingeling en militaire belegering van Rusland, de financiële en wapensteun voor de staatsgreep in buurland Oekraïne, het opleggen van sancties tegen Rusland, de destabilisatie van de laatste Russische bondgenoot in het Midden-Oosten, Syrië, met de steun aan allerlei terroristische groepen om zo een militaire interventie te rechtvaardigen tegen een soevereine staat. Deze Amerikaanse strategie doet denken aan het militair VS optreden in Vietnam, Afghanistan en Irak. Zo willen ze Rusland opnieuw een variante van hun ‘Vietnamoorlog’ opdringen.
De doelstelling van president Obama en de Amerikaanse elite die de buitenlandse politiek bepaalt vanuit de Council on Foreign Relations, is om Rusland te isoleren en op te sluiten binnen zijn landgrenzen, te belegeren, te onderwerpen en te verzwakken, met als objectief de interessante delen onder controle te krijgen. Daar was men goed op weg naartoe onder Jeltsin, maar onder Poetin keerde het tij. Dit gaf de huidige, nieuwe vorm aan hun ‘Drang nach Osten’-kruistocht.
Bronnen:
Bruno Adrie – Géostrategie de l’Eurasie – Brzezinski & Obama
Tom Carter – The Pentagon’s Law of War Manuel a blue print for total war and military dictatorship
Eric Zuesse – US Secretary of defence Ashton Carter implies Russia and China are “Enemies” of America
Patrick Martin – Pentagon Pushes for Build-up in Europe against Russia