Shell, winst 13 miljard, belasting 0

Van een fiscaal gunsttarief gesproken: Royal Dutch Shell maakte vorig jaar een winst van 13 miljard euro en betaalt daarop: 0 (nul) euro belasting. Dat is wat het dagblad Trouw onlangs (29 november) onthulde, en  wat in Nederland opschudding verwekt. Je zou voor minder ene geel hesje aantrekken. Trouw verwijst naar een intern vertrouwelijk document van het Nederlandse ministerie van Finan ciën.
Shell, een olie- en gasgigant, is in het Nederlandse Den Haag gevestigd. Shell doet niets onwettigs. Want de Nederlandse belastingwetgeving is gemaakt op maat van Shell. Die voorziet namelijk zeer veel mogelijkheden voor aftrekposten en afwentelen, zodat Shell niet moet bijdragen tot de kosten van de samenleving. Shell heeft volgens Trouw in zijn slechtste jaar oit amper 2 miljard euro winst gemaakt, in het beste jaar was dat 55 miljard.
Shell heeft niet alleen op maat gemaakte belastingwetten, het kan ook rekenen op de absolute discretie van de administratie. De staat weet zeer goed wat wij doen, aldus afgevaardigde-beheerder Marjan Van Loon. Shell zegt dat zowel de onderneming als de staat discreet moeten zijn omwille van de concurrentie…

Print Friendly, PDF & Email

Visited 255 Times, 1 Visit today

Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.