Shell, winst 13 miljard, belasting 0

· 3 december 2018 Like

Van een fiscaal gunsttarief gesproken: Royal Dutch Shell maakte vorig jaar een winst van 13 miljard euro en betaalt daarop: 0 (nul) euro belasting. Dat is wat het dagblad Trouw onlangs (29 november) onthulde, en  wat in Nederland opschudding verwekt. Je zou voor minder ene geel hesje aantrekken. Trouw verwijst naar een intern vertrouwelijk document van het Nederlandse ministerie van Finan ciën.
Shell, een olie- en gasgigant, is in het Nederlandse Den Haag gevestigd. Shell doet niets onwettigs. Want de Nederlandse belastingwetgeving is gemaakt op maat van Shell. Die voorziet namelijk zeer veel mogelijkheden voor aftrekposten en afwentelen, zodat Shell niet moet bijdragen tot de kosten van de samenleving. Shell heeft volgens Trouw in zijn slechtste jaar oit amper 2 miljard euro winst gemaakt, in het beste jaar was dat 55 miljard.
Shell heeft niet alleen op maat gemaakte belastingwetten, het kan ook rekenen op de absolute discretie van de administratie. De staat weet zeer goed wat wij doen, aldus afgevaardigde-beheerder Marjan Van Loon. Shell zegt dat zowel de onderneming als de staat discreet moeten zijn omwille van de concurrentie…

Freddy De Pauw informatie