INTERNATIONALE POLITIEK

Senegal keert kar

Image
Met Bassirou Diomaye Faye 'la rupture' (xinhua)

Nieuwe tegenslag voor Parijs

De winnaar is Bassirou Diomaye Faye, ook al is het nog wachten op de proclamatie van de resultaten vrijdag. Amadou Ba, ex-premier en de kandidaat van de regerende coalitie rond aftredend president Macky Sall, geeft zijn nederlaag toe. De gekozene wordt een “soevereinist” genoemd, hij wil dat Senegal meer baat krijgt bij de uitbating van zijn minerale rijkdommen en een einde maakt aan de Franse invloed. Het zoveelste slecht nieuws voor Parijs uit Afrika.

‘Patriotten’

De verkiezingen van zondag kwamen er nadat het Grondwettelijk Hof vorige maand de beslissing van de president om die tot december uit te stellen, vernietigde. De president wou blijkbaar zijn ambtstermijn verlengen in afwachting dat hij een betere opvolger dan Amadou Ba kon naar voor schuiven. Intussen zaten zijn tegenstanders, onder wie ook Bassirou Diomaye Faye, in de gevangenis. Deze belastinginspecteur van 44, werd twee weken geleden na elf maanden opsluiting, vrijgelaten.

De verkiezing van Diomaye is een overwinning voor ‘ex-Pastef’. Ex: omdat deze partij van “Patriotten” in juli vorig jaar door de regering was ontbonden. De leider ervan, Ousmane Sonko, was vorig jaar op de beschuldiging van verkrachting tot twee jaar cel veroordeeld, maar werd samen met Diomaye vrijgelaten.

Sonko had eerder internationaal nieuws gehaald met zijn oproep voor zwaardere straffen voor homoseksualiteit. Sonko voert al lang campagne tegen de goede relaties met Frankrijk die hij onevenwichtig, teveel in het voordeel van de Fransen, noemt. Maar hij is vooral populair door zijn campagnes tegen corruptie. Kandidaat Amadou Ba, ex-premier, is zelf zeer rijk en volgens de oppositie is hij dat vooral geworden als baas van de belastingdienst.

Rupture

De oppositie beloofde ‘une rupture’, een breuk. Ze heeft haar succes voor een groot deel te danken aan de frustratie van een jeugd die ziet hoe de rijdkommen en de economische groei (8 procent vorig jaar) weinigen van de 18 miljoen Senegalezen ten goede komen. Het discours van de (ex-)Pastef voor een ‘economisch patriottisme’, slaat vooral bij jongeren zeer goed aan.

Ex-Pastef vindt dat er opnieuw moet worden onderhandeld over de ontginning van de olie- en gasvoorraden voor de kust. Ze verzet zich ook zeer fel tegen de vermindering en afschaffing van allerlei subsidies die goederen en diensten voor de bevolking betaalbaar maken. Het drastisch afbouwen van die subsidies is een voorwaarde opgelegd door het IMF om kredieten te verstekken. “Senegal is een soeverein land dat zelf beslist waaraan het subsidies besteedt”, aldus Diomaye en Sonko. “Er is niet alleen het IMF”.

Sahel

De komst van de nieuwe president betekent wellicht ook het einde van de CFA, wat indertijd stond voor ‘Franc des Colonies Françaises d’Afrique’. Drie jaar geleden al lieten acht landen die CFA vallen, waardoor er nog zes overbleven, waarvan Senegal de belangrijkste is.

De zege van Bassirou Diomaye Faye is de zoveelste zware klap voor Parijs. Van de Afrika-politiek van president Emmanuel Macron schiet nu nog weinig over. De Fransen moesten eind vorig jaar hun matten rollen in Niger, nadat ze dat al eerder moesten doen in Burkina Faso en Mali.

Niet alleen de Fransen trouwens. De VS hoopten via goede persoonlijke contacten met leden van de junta in Niger, hun belangrijke basis in Agadez, met ca 1000 militairen, te kunnen houden. Vanuit die basis hebben ze een oog op een zeer groot deel van Afrika. Maar op 16 maart heeft de junta van generaal Abdourahamane Tiani ook de VS hun opzeg betekend. Ze moeten snel weg. De junta weigerde een door president Joe Biden gestuurde delegatie, te ontvangen.

Drie maanden geleden heeft Niger met Moskou een akkoord gesloten voor nauwere militaire samenwerking. De sluiting van Agadez komt dus echt wel neer op een strategische ommezwaai, Moskou boekt punt na punt in de Sahel, en in Afrika in het algemeen. De agressie in Oekraïne heeft dat niet tegengehouden, de Westerse steun aan Israël werkt dat in de hand.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Sahel-Exit

Mali, Burkina Faso en Niger vertrekken uit regionaal blok ECOWAS Mali, Burkina Faso en Niger kondigden eind januari aan dat ze uit ECOWAS stappen, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse…

Print Friendly, PDF & Email

Macky Sall gijzelt Senegal

Wat wil Macky Sall, president van Senegal sinds 2012, met zijn uitstel van de presidentsverkiezingen van 24 februari tot 15 december, bereiken? Om te beginnen dat hij nog even…

Print Friendly, PDF & Email

Meloni met plan voor Afrika

Op een ‘Italië-Afrika’-top in Rome pakte de Italiaanse premier Giorgia Meloni deze week uit met het zogenaamde Mattei-plan, genoemd naar Enrico Mattei, de oprichter van oliemaatschappij Eni. Het plan…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Jou vrijheid, mijn vrijheid

Er was behoorlijk wat te doen afgelopen week rond de verboden en weer toegestane bijeenkomst van de uiterst rechtse partijen in Brussel. De ‘National Conservatism Conference’ was al door…

Print Friendly, PDF & Email

Over veto’s in de VN-Veiligheidsraad, Israël, Iran en hypocrisie

Na een lange sessie in de VN-Veiligheidsraad haalde de VS afgelopen donderdag nog maar eens zijn vetorecht boven om Israël te plezieren, deze keer om een volwaardig lidmaatschap van…

Print Friendly, PDF & Email

Val van cruciale grensstad is vernederende nederlaag voor het militair regime van Myanmar

Operatie 1027 heeft in Myanmar voor een kentering gezorgd. Sinds oktober 2023 heeft de opmars van de anti-junta-coalitie van het Arakan-leger (of AA, een voornamelijk Rakhine-groep), het Myanmar National…

Print Friendly, PDF & Email
De trein naar het Imperium.

You May Also Like

×