10 October 2023

Scholz-coalitie likt wonden

De regerende driekleurencoalitie van kanselier Olaf Scholz komt verbleekt uit de deelstaatverkiezingen in Beieren en Hessen. In het eerste geval nog een kwart van de kiezers, in het andere minder dan een derde. Dat zal de nu al zo moeilijke samenwerking binnen die drie, niet bevorderen.

In Beieren kan men spreken van een rechts onderonsje. De zeer conservatieve CSU stabiel met 37 %, haar rechts populistische partner FreieWahler 15,8 %, winst 4,2. En de extreem-rechtse AfD komt in de buurt met 14,6 %, winst 4,4. Voor de regerende partijen blijft een kwart achter, met de groenen toch nog op 14 , verlies 3,2, de sociaaldemocratische SPD 8,4, verlies 1,3. De in Berlijn meeregerende liberale FDP haalt met 3% de kiesdrempel niet.

Al even rampzalig in Hessen waar de verliezen nog groter zijn. SPD nog 15,1 (verlies 4,7) in een regio waar ze ooit sterk stond. Groen iets eronder, 14,8, verlies 5 %. En een FDP die heel nipt de drempel haalt. Die Linke halen de drempel niet, zij zijn met 3,1 % gehalveerd.

Grote winnaar is de hier regerende CDU met 34,6, winst 7,6. Een grotere winst dan die van de AfD die met 5,3 % winst op 18,4% komt en daarmee de tweede grootste partij is. Dus zowel de rechtse CDU als uiterst-rechts winnen fors.

Besluiteloos

Dat zal de coalitie nog meer onder druk zetten. Vooral Groenen en FDP botsen met elkaar, met boven hen een kanselier die steeds maar aarzelt om knopen door te hakken. Het is mede die besluiteloosheid die vroegere kiezers doet afhaken. Maar ook het feit dat deze regering weerloos lijk te staan tegenover de snelle economische afgang nu de Duitse industrie door de sancties tegen Rusland haar energie zo duur moet betalen. Er wordt gekibbeld over remedies, Scholz aarzelt…

Scholz moet nu ook boeten voor het beleid van de vorige 40 jaar, neoliberalisme met drastische bespringen op openbare diensten, infrastructuur. Waardoor Duitsland, zoals zoveel andere landen, zie het Verenigd Koninkrijk nu, aankijken tegen een onderontwikkelde dienstverlening.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 5 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Olaf Berg

Meer ..

×