Sarkozy en Kadhafi

Zeven jaar na de eerste onthullingen van Médiapart over Libisch geld voor de verkiezingscampagne van de rechtse kandidaat Nicolas Sarkozy, zit deze laatste in verzekerde bewaring. Hij wordt ervan verdacht valiezen vol geld te hebben gekregen toen hij nog minister van Binnenlandse Zaken was en al kandidaat-president. De beschuldiging luidt “frauduleuze campagne”.
 
Hij werd in 2007 president en was in 2011 felle voorstander van de Navo-oorlog in Libië, tegen Kadhafi. Het was de Navo-interventie die de doorslag gaf om Kadhafi ten val te brengen. Kadhafi werd gevangen genomen en volgens de Arabische en andere geruchtenmolens gedood op Frans aanstoken. Werd zo een lastige getuige, namelijk de geldschenker, uit de weg geruimd?
 
Hoe dan ook, het illustreert nog maar eens de enome schijnheiligheid rond de zogenaamde humanitaire operatie van de Navo. Al die westerse leiders hadden niet alleen zoete broodjes gebakken met Kadhafi, sommigen – zoals de Italiaanse premiert Silvio Berlusconi en president Sarkozy – voedden er hun portefeuille mee.
De Navo-operatie werd indertijd in ons land politiek bijna unaniem (ook door Groen) ondersteund! De Afrikaanse Unie waarschuwde toen dat de wapens geleverd aan de tegenstanders van Kadhafi in handen konden vallen van terroristische en criminele groepen. Wat inderdaad gebeurde.
De onthullingen over deze affaire waren vooral het werk van de site Médiapart. Zie voor meer op: https://www.mediapart.fr/journal/international/200318/argent-libyen-sarkozy-en-garde-vue-hortefeux-entendu

Print Friendly, PDF & Email

Visited 241 Times, 1 Visit today

Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.