Proces over de gulle giften voor de verkiezingskas
Nicolas Sarkozy komt steeds vaker in de gerechtsrubrieken terecht. Nu staat hij sinds deze maandag in Parijs terecht op de beschuldiging 20 jaar geleden heel veel geld te hebben gekregen van de Libische heerser Mouammar Kadhafi om zijn verkiezingskas te spijzen. De Franse ex-president zou in ruil de zaak van Libië in de wereld bepleiten. Sarkozy ontkent. Samen met hem staan onder meer drie ex-ministers en twee beruchte ‘zakelijke bemiddelaars’ terecht. Rest verder de vraag of Sarkzoy een rol speelde in de dood van Kadhafi. Dat komt op het proces niet ter sprake.
Terrorist
Sarkozy is vorig jaar al veroordeeld in een ander proces, de affaire Bismuth. Hij is schuldig bevonden aan het omkopen van een magistraat om inzage te krijgen in aanklachten tegen hem. Hij werd tot drie jaar gevangenis veroordeeld en zal effectief een jaar met een enkelband moeten doorbrengen.
Deze keer gaat het om corruptie, bendevorming, verduistering overheidsgeld en illegale financiering van campagne. Daar draait de zaak om, de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2007 – die Sarkozy won.
De zaak kwam pas aan het rollen in 2011 door de onthullingen van Médiapart. De affaire leek toen zo onwaarschijnlijk dat bijna niemand het geloofde. Er is toch een onderzoek van meer dan tien jaar op gevolgd waarin is gepoogd een sleutelfiguur, Ziad Takieddine, die in Libanon zit, van versie te doen veranderen. In het dossier staat te lezen hoe Sarkozy, toen minister van Binnenlandse Zaken,
en zijn omgeving via Takieddine in 2005 contacten hadden met Abdallah Senoussi.
Senoussi was toen, naast schoonbroer van Kadhafi, chef van de militaire geheime dienst van Libië. Diezelfde Senoussi was in 1999 in Frankrijk, bij verstek, tot levenslang veroordeeld wegens terrorisme. Hij was de man die tien jaar eerder de aanslag organiseerde op een Frans toestel waarbij 170 doden vielen. Terwijl hij in Frankrijk werd gezocht, gingen Sarkozy en zijn naaste medewerkers in Tripoli met de man praten, onder meer over mogelijke intrekking van het arrestatiebevel.
Contant betaald
Maar er werd ook en vooral over geld onderhandeld. Speurders vonden in totaal 6,5 miljoen euro voor de verkiezingskas van Sarkozy. Dat is ook het bedrag vermeld in nota’s van de Libische ex-premier Choukri Ghanem wiens lijk in april 2012 op de Donau in Wenen bovendreef. Documenten die nadien in Tripoli werden gevonden, tonen aan dat Kadhafi 50 miljoen euro beschikbaar wou stellen voor die kas.
Medewerkers aan de verkiezingscampagne vertelden de onderzoekers dat er in het hoofdkwartier ontzettend veel pakjes bankbiljetten rondgingen. Na het afsluiten van de campagne werden nog enkele bundeltjes ter waarde van 250.000 euro gevonden.
In een door Médiapart vertoonde video verklaarde Takieddine in 2016 dat hij 5 miljoen euro had gegeven aan Sarkozy en diens rechterhand Claude Guéant. Hij trok dat later in na tussenkomsten van onder andere Mimi Marchand, la reine des paparazzi, die daarvoor naar Beiroet was gereisd om Takeddiene tot een andere versie te brengen. Daarover loopt een aparte zaak waarin ook de echtgenote van Sarkozy, Carla Bruni, is verhoord.
De moord op Kadhafi
Over de dood van Kadhafi in oktober 2011 zit de officiële versie (versies) vol tegenstrijdigheden. Heeft Sarkozy een rol gespeeld in het ombrengen van Kadhafi tijdens de Arabische lente van 2011? In de Arabische wereld is men daar van overtuigd. Die versie is dat Kadhafi in oktober 2011 op de vlucht was en zich verschool in de buurt van zijn stad, Syrte, om van daaruit naar Algerije te ontkomen.
De Franse geheime dienst raakte aan zijn telefoongegevens dankzij de toenmalige Syrische president Bachir Assad die met Kadhafi in gesprek was. Daardoor konden de Fransen hem lokaliseren en dat aan de Libische rebellen doorgeven met de melding hem om te brengen. Dat gebeurde op aandringen van Sarkozy zelf, aldus Kadhafi’s gewezen aanhangers die niet de enigen zijn omdat te denken.
Médiapart brengt over deze zaak vanaf 8 januari in meer dan 50 zalen in Frankrijk een film in omloop “Personne n’y comprend rien” – Un film pour tout comprendre.