9 September 2020

Sardijnse KO voor Vijfsterren

De regionale verkiezingen op het Italiaanse Sardinië zijn een nieuwe zege voor het rechtse blok en een zware opdoffer voor M5S, de Vijfsterrenbeweging. Die zakt van 42 % bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar, naar ongeveer 11 %. Christian Solinas van de Partito Sardo d’Azione, kandidaat van de rechtse coalitie, wordt gewestvoorzitter.
Dit is de zesde zege van rechts – op zes – bij regionale verkiezingen sinds de verkiezingen van een jaar geleden. Naast de regionale Sardijnse partij maken ook Forza Italia van Silvio Berlusconi en de Lega van Matteo Salvini deel uit van het rechtse blok.

Gemor

Vice-premier Luigi Di Maio, M5S, zei dat de beweging gewoon verder gaat. Na de recente klap in de Abruzzen was Di Maio duidelijk aangeslagen. Sindsdien is er meer en meer kritiek vanuit de basis. Het gemor nam nog toe nadat M5S in het parlement de parlementaire onschendbaarheid van vice-premier Salvini redde. Salvini wordt beschuldigd van gijzeling van personen omdat hij de opvarenden van de Diciotto toegang tot de haven weigerde.
Veel aanhangers van M5S vinden dat de beweging haar kernpunten verraadt. Er is openlijke kritiek op Di Maio, er zijn ook geruchten over een splitsing.

Crisis?

Voor Salvini wordt de verleiding nu nog groter om een politieke crisis uit te lokken en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Dat zou hem toelaten als leider van een blok van uiterst-rechts (Lega en Fratelli d’Italia) en rechts (Forza Italia) een volstrekte meerderheid te halen en te kunnen regeren zonder de Vijfsterren.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 9 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×