INTERNATIONALE POLITIEK

Sardijnse KO voor Vijfsterren

Image

De regionale verkiezingen op het Italiaanse Sardinië zijn een nieuwe zege voor het rechtse blok en een zware opdoffer voor M5S, de Vijfsterrenbeweging. Die zakt van 42 % bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar, naar ongeveer 11 %. Christian Solinas van de Partito Sardo d’Azione, kandidaat van de rechtse coalitie, wordt gewestvoorzitter.
Dit is de zesde zege van rechts – op zes – bij regionale verkiezingen sinds de verkiezingen van een jaar geleden. Naast de regionale Sardijnse partij maken ook Forza Italia van Silvio Berlusconi en de Lega van Matteo Salvini deel uit van het rechtse blok.

Gemor

Vice-premier Luigi Di Maio, M5S, zei dat de beweging gewoon verder gaat. Na de recente klap in de Abruzzen was Di Maio duidelijk aangeslagen. Sindsdien is er meer en meer kritiek vanuit de basis. Het gemor nam nog toe nadat M5S in het parlement de parlementaire onschendbaarheid van vice-premier Salvini redde. Salvini wordt beschuldigd van gijzeling van personen omdat hij de opvarenden van de Diciotto toegang tot de haven weigerde.
Veel aanhangers van M5S vinden dat de beweging haar kernpunten verraadt. Er is openlijke kritiek op Di Maio, er zijn ook geruchten over een splitsing.

Crisis?

Voor Salvini wordt de verleiding nu nog groter om een politieke crisis uit te lokken en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Dat zou hem toelaten als leider van een blok van uiterst-rechts (Lega en Fratelli d’Italia) en rechts (Forza Italia) een volstrekte meerderheid te halen en te kunnen regeren zonder de Vijfsterren.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Berlusconi kandidaat-president

Silvio Berlusconi, de man die inzake trumpisme Donald Trump 20 jaar voor was, droomt ervan president van Italië te worden. Hij was tenslotte ook drie keer premier, alles samen…

Print Friendly, PDF & Email

Italië, vallende Sterren, rechts ontgoocheld

De Italiaanse kiezers, voor zover die zich zondag en maandag verplaatsten, hebben uiterst-rechts en vooral M5S (Vijfsterrenbeweging) geen vreugde gebracht. Centrumlinkse coalities, waarvan M5S soms deel van uitmaakte, doen…

Print Friendly, PDF & Email

Kaarten schudden in Rome

Telkens weer, na bijna een halve eeuw ervaring met Italiaanse politiek, stel ik vast hoe onvoorzichtig het is zich aan prognoses te wagen. De Vijfsterrenbeweging, M5S, leek een tijdje…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×