Saoedisch kernwapen op stapel?

De nucleaire industrie van de VS klaagde er bij president Donald Trump onlangs over dat ze internationaal moet optornen tegen zeer zware concurrentie. Volgens een rapport van het VS-Huis van Afgevaardigden, maken de nucleaire bedrijven van de VS wel veel kans om een heel grote bestelling uit Saoedi-Arabië binnen te halen. Ze kunnen daarbij rekenen op Trumps schoonzoon Jared Kushner die goed bevriend is met Mohammed Ben Salman (MBS), de Saoedische kroonprins die het nucleair project beheert.
De kroonprins wil tegen 2032 een nucleaire capaciteit van 17,6 gigawatt opwekken, wat op 10 tot 17 reactoren zou komen. Het gaat om een factuur van minstens 65 miljard euro. In het rapport van het VS-Huis staat de opmerkelijke boodschap dat zowel Democraten als Republikeinen ongerust zijn over de transfer van gevoelige technologieën aan Saoedi-Arabië. Zeker als Riad uranium zou kunnen verrijken en zo een stap zetten naar de ontwikkeling van een kernwapen. Als Iran aan een kernwapen werkt, gaan we dat ook doen, zei MBS een jaar geleden.
Kushner, schoonzoon van Trump, is betrokken bij de Canadese onderneming Brookfield die vorig jaar Westinghouse opkocht. Gezien de zeer nauwe banden tussen de schoonzoon en de kroonprins, worden de kansen van dit bedrijf om aan de nucleaire uitbouw deel te nemen, zeer groot geacht. Belangenvermenging is wel het laatste waar Kushner’s schoonvader wakker van ligt.
Zie ook: https://theconversation.com/why-proposals-to-sell-nuclear-reactors-to-saudi-arabia-raise-red-flags-112276