INTERNATIONALE POLITIEK

Sansal tussen Parijs en Algiers

Image
Sansal heeft de grenzen overschreden

Boualem Sansal (80) is in Algerije veroordeeld tot vijf jaar gevangenis. Deze Frans-Algerijnse auteur was op 16 november bij aankomst in Algiers gevangen genomen op de beschuldiging de veiligheid en territoriale integriteit van het land in gevaar te hebben gebracht. Die zaak verkoelde nog meer de al zo gespannen relaties tussen Parijs en Algiers.

De Franse president Emmanuel Macron rekent nu op zijn Algerijns<e collega Abdelmadjid Tebboune om Sansal gratie te verlenen en zo de betrekkingen op te warmen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot wordt in Algiers verwacht om een en ander te bespreken. Zowel Macron als Tebboune hebben de jongste tijd alleen positieve uitspraken over elkaar.

Wat in Parijs niet naar ieders zin is. Minister van Binnenlandse Zaken Bruno Retailleau wil de samenwerkingsakkoorden met Algerije opzeggen, onder meer omdat Algiers weigert uitgewezen Algerijnen binnen te laten. Barrot ging op 18 maart wel naar de ‘iftar’ (avondmaaltijd in ramadan) van de Grote Moskee in Parijs, Retailleau weigerde omdat die moskee verbonden is met Algerije.

Grenzen

Algiers reageerde vorige zomer woedend toen Macron het Marokkaans karakter van de westelijke Sahara, met andere woorden de annexatie van dat gebied 50 jaar geleden, erkende. Algerije steunt volop het Polisario van de Saharawi’s dat strijdt voor de onafhankelijkheid van dat gebied. Het bezoek dat Macron nadien aan Marokko bracht en de vele akkoorden die werden afgesloten, hebben bij de Algerijnen veel kwaad bloed gezet.

De affaire Sansal kwam daar bovenop. Die had in een interview met het uiterst-rechtse blad ‘Frontières’ inderdaad de ‘territoriale integriteit’ van Algerije in vraag gesteld. Sansal had erop gewezen dat een groot deel van de westelijke regio historisch tot Marokko behoort. Het zijn de Franse kolonialisten die de grenzen hadden hertekend in eigen voordeel – Algerije was Frans grondgebied, Marokko een protectoraat.

Algiers heeft consulair bezoek aan de auteur, die ook de Franse nationaliteit heeft, geweigerd. Zijn Franse advocaat kreeg geen visum om Sansal bij te staan. Parijs hoopte dat Sansal bij het einde van de ramadan zou vrijkomen, maar dat is nog niet gebeurd.

Relevant

Sansal: ‘2084. La fin de monde’

De auteur Boualem Sansal is onlangs bij aankomst in Algiers gearresteerd.  Zoals dat van zijn eveneens in Frankrijk levende collega Kamel Daoud, wordt zijn werk door de Algerijnse autoriteiten…

Brandend zand in de Magreb

Bewapeningswedloop tussen Marokko en Algerije Er wordt harde taal gesproken in de Magreb. De al bijna een halve eeuw durende spanning tussen Marokko en Algerije, loopt de jongste tijd…

Aan Algerijns gas hangt geen luchtje

Het parlement van de EU heeft Marokko veroordeeld voor schendingen van de mensenrechten. Met o.m. het verwijt journalisten op valse gronden op te sluiten. Diezelfde week bevestigde de Algerijnse…

Gaza, 50.000 doden. Naar de 100.000? Of 2 miljoen?

You May Also Like

×