Salvini op de piazza

Matteo Salvini, leider van de uiterst-rechtse Lega, ziet zichzelf dra weer aan de macht. Voor 100.000 aanhangers op een Romeinse piazza voorspelde hij zaterdag de huidige regering v n Vijfsterren en Democratische Partij (PD) een kort leven. De Italiaanse pers sprak van een meeting van de uiterst-rechtse partijen: naast de Lega ook de neofascistische Fratelli d’Italia én Forza Italia, in de persoon van Silvio Berlusconi. Lid van de EVP. Hallo EVP?
De Lega doet het in peilingen iets minder, maar dat is nog altijd goed voor minstens 30 %. En intussen stijgen de neofascisten van Fratelli d’Italia tot bijna 8%, meer dan Forza d’Italia (6.6 %) dat daarmee wel een volstrekte meerderheid zou garanderen. Dankzij deze partij van de EVP zou uiterst-rechts dus verkiezingen winnen.

Wankel

En het zou best kunnen dat die niet lang meer zullen uitblijven. De samenwerking tussen Vijfsterrenbeweging (M5S) en PD loopt zeker niet vlot, er is felle onenigheid over de begrotingopmaak. Luigi Di Maio, nog altijd leider van M5S, valt steeds scherper uit tegen zijn coalitiegenoten en tegen premier Giuseppe Conte met wie hij zo goed opschoot. Di Maio wordt binnen zijn beweging ook fel gecontesteerd door zowel rechts – dat liever samenwerkt met de Lega – en links.
Er is ook nog ex-premier en ex-PD Matteo Renzi die onlangs zijn eigen partij, Italia viva, oprichtte. Hij zit op de wip en heeft dus mee het lot van de regering in handen.

Umbrië

Er zijn dit jaar nog verscheidene regionale verkiezingen waarin de Lega en haar bondgenoten hun sterkte willen laten zien . Komende zondag is dat in Umbrië, traditioneel links. De Lega mikt op een eerste zege buiten haar noordelijke bolwerken. Volgens de peilingen zou ze zeker als eerste eindigen.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 368 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook