INTERNATIONALE POLITIEK

Salvini op de piazza

Image

Matteo Salvini, leider van de uiterst-rechtse Lega, ziet zichzelf dra weer aan de macht. Voor 100.000 aanhangers op een Romeinse piazza voorspelde hij zaterdag de huidige regering v n Vijfsterren en Democratische Partij (PD) een kort leven. De Italiaanse pers sprak van een meeting van de uiterst-rechtse partijen: naast de Lega ook de neofascistische Fratelli d’Italia én Forza Italia, in de persoon van Silvio Berlusconi. Lid van de EVP. Hallo EVP?
De Lega doet het in peilingen iets minder, maar dat is nog altijd goed voor minstens 30 %. En intussen stijgen de neofascisten van Fratelli d’Italia tot bijna 8%, meer dan Forza d’Italia (6.6 %) dat daarmee wel een volstrekte meerderheid zou garanderen. Dankzij deze partij van de EVP zou uiterst-rechts dus verkiezingen winnen.

Wankel

En het zou best kunnen dat die niet lang meer zullen uitblijven. De samenwerking tussen Vijfsterrenbeweging (M5S) en PD loopt zeker niet vlot, er is felle onenigheid over de begrotingopmaak. Luigi Di Maio, nog altijd leider van M5S, valt steeds scherper uit tegen zijn coalitiegenoten en tegen premier Giuseppe Conte met wie hij zo goed opschoot. Di Maio wordt binnen zijn beweging ook fel gecontesteerd door zowel rechts – dat liever samenwerkt met de Lega – en links.
Er is ook nog ex-premier en ex-PD Matteo Renzi die onlangs zijn eigen partij, Italia viva, oprichtte. Hij zit op de wip en heeft dus mee het lot van de regering in handen.

Umbrië

Er zijn dit jaar nog verscheidene regionale verkiezingen waarin de Lega en haar bondgenoten hun sterkte willen laten zien . Komende zondag is dat in Umbrië, traditioneel links. De Lega mikt op een eerste zege buiten haar noordelijke bolwerken. Volgens de peilingen zou ze zeker als eerste eindigen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Europese verkiezingen: Koers EU ligt al vast

In juni gaan we naar de stembus voor het Europees Parlement, maar de uitslag lijkt al vast te staan: niet de precieze verdeling van de zetels, maar wel de…

Print Friendly, PDF & Email

Uiterst-rechts hoopvol naar EU 2024

De Europese uiterst-rechtse partijen kunnen tevreden terugblikken op de voorbije periode, de verkiezingszeges volgen elkaar op. Als toemaat neemt rechts meer en meer hun programma over. En aangezien kiezers…

Print Friendly, PDF & Email

Hoe in Europa rechts alsmaar verder naar rechts opschuift

Grenzen tussen ‘centrum-rechts’ en extreem-rechts vervagen Het extreem-rechtse Vox, zusterpartij van N-VA in het Europarlement, maakte bij de Spaanse verkiezingen geen furore. Een deel van zijn kiezers zijn immers…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×