Geopolitieke Ontwikkelingen
Mensenrechten

INTERNATIONALE POLITIEK

Regionale Conflicten
Economie

Salvini voert Familie ten tonele

Image

Matteo Salvini, leider van de Italiaanse extreem-rechtse Lega, krijgt er niet genoeg van om zijn regeringspartner, de Vijfsterrenbeweging M5S, op stang te jagen. De Lega zette haar volle gewicht achter de driedaagse conferentie in Verona ter ere van de heilige familie: vader, moeder en kinderen, met de vader als gezinshoofd en de moeder liefst aan de haard.

Verona

Dezen conferentie maakt deel uit van een wereldwijde campagne tegen recht op abortus – ingekleed als ‘strijd voor het leven’, tegen rechten voor homo’s, tegen alle mogelijke vrouwenrechten. Toevallig was er deze zondag ook in Brussel een “mars voor het leven”. Niet voor het leven, maar tegen recht op abortus.
Waarom Verona? Die stad is stevig in handen van de Lega. En dan nog van het reactionair dele van de Lega. In oktober vorig jaar riep het stadsbestuur Verona uit tot de eerste “stad voor het leven” en keurde de gemeenteraad een motie goed om anti-abortusgroepen te financieren en om zwangere vrouwen abortus te ontraden.
In Italië is er sinds het succes van de Lega een gevoelige toenamen van agressie tegen migranten en tegen homo’s, met beschadiging van woningen en wagens en aanvallen op de persoon zelf.

Integristen

In landen als België, Nederland en Frankrijk, werpt uiterst-rechts zich bij gelegenheid op als verdediger van de lekensamenleving. Uiterst-rechts dat opkomt voor vrouwen- en homorechten tegen de islam die deze rechten niet respecteert… Over christelijke fundamentalisten wordt niet gerept.
De Lega legt andere accenten, zij zit volledig op de golflengte van het World Congress of Families (WCF) dat dit weekend in Verona zijn 13e wereldcongres hield. Dit WCF is een schepping van christelijke integristen uit de VS, een milieu dat onder meer berucht werd met aanslagen op personeel van abortusklinieken.
Drijvende kracht in Italië is Lorenzo Fontana, minister van Familiezaken (en van Gehandicapten) in de Italiaanse regering. Deze telg uit Verona kwam eerder al vooral in het nieuws met harde uitvallen tegen recht op abortus en tegen homorechten. Fontana en co zouden dat alvast in Italië graag terugdraaien.

Kerk

In Italië liet de druk van de katholieke hiërarchie zich sterk voelen in de wetgeving. Pas in 1974 werd het verbod op echtscheiding bij referendum opgeheven, ook al had de kerk fel campagne gevoerd om dat te behouden. In 1981 stemden Italianen in een referendum met 60 % voor het opheffen van verbod op abortus. Het was een historische nederlaag voor de kerk.
Die geeft de strijd echter niet op, al zit ze verveeld met de agressieve toon van Verona. Maar het zijn vooral uiterst-rechtse politici die nu in naam van het “recht op leven” weer in het offensief gaan. Ze voelen zich gesteund door de successen van integristen in de VS, Brazilië en enkele Europese landen.

Sterrengeduld

Die enthousiaste steun van minister van Binnenlandse Zaken Salvini aan de heilige familie, stelt het geduld van de Vijfsterrenbeweging M5S zwaar op de proef. Die probeert een progressief imago te hebben op ethisch-maatschappelijk vlak. “Dit is een middeleeuws vertoon”, zei de andere vice-premier, Luigi di Maio van M5S. Met Fontana op de post Familie hadden ze wel kunnen weten dat er dit soort provocaties zouden komen.
Maar de Lega voelt zich supersterk. Terwijl M5S bij de verkiezingen van maar vorig jaar dubbel zo sterk was als de Lega (32 tegen 17 %) zouden de verhoudingen nu bijna omgekeerd zijn. Bij recente regionale verkiezingen in de Abruzzen, Sardinië en Basilicata verloor M5S meer dan de helft van zijn kiezers van vorig jaar, terwijl de Lega bijv. in Basalicata verdrievoudigde.
Bij vervroegde verkiezingen zou de Lega met het huidig kiesstelsel mogelijk, samen met gelijkgezinden zoals Fratelli d’Italia, een volstrekte meerderheid kunnen halen en volledig haar programma uitvoeren. De Lega wacht wellicht op de Euroverkiezingen vooraleer een crisis uit te lokken. Ze heeft keuze zat voor een aanleiding.

Knelpunten

Zo is er de grote onenigheid over de verdere aanleg van de snelle spoorverbinding Lyon-Turijn. Een crisis werd vorige maand afgewend door een “beslissing” die neerkwam op verder uitstel van beslissing. MS blijft ook talrijke andere grote werken blokkeren, terwijl de Lega, daarin gesteund door het patronaat, dat anders ziet.
In talrijke dossiers heeft de Vijfsterren al het onderspit gedolven; Ze boekte wel een recent succes met de samenwerkingsakkoorden met China, iets waar Salvini zich erg ongelukkig over toonde. M5S ligt dan weer dwars bij de plannen voor de flat tax die de Lega voorstaat. En nu de Italiaanse economie stagneert, ziet het er niet goed uit voor de begroting, wat allicht tot verdere spanningen zal leiden, met telkens de Lega in het offensief.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Myanmar: 3 jaar na de coup blijft er hoop

De militaire junta van Myanmar heeft in zijn militaire operaties tegen een coalitie van de People Defence Force (PDF) en etnische gewapende groeperingen (EAOs) steeds vaker onwettige luchtaanvallen uitgevoerd…

Print Friendly, PDF & Email

Mensenrechten in Argentinië

ESMA internationaal erkend! In 2023 zal het 75 jaar geleden zijn dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd goedgekeurd. Het document én het concept legden…

Print Friendly, PDF & Email

10 jaar na het Rabaa-bloedbad heerst de onverschilligheid

Op 14 augustus was het exact tien jaar geleden dat generaal Fattah el-Sisi een bloederig einde bracht aan het protest tegen de afzetting van president Mohamed Morsi in Egypte. …

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Argentinië: clash en boem, boem

‘Volslagen gek, maar niet idioot’, zo wordt nu gezegd. Het is hard tegen hard in Argentinië. De nog niet zo lang geleden verkozen President Javier Milei werkte eerst met…

Print Friendly, PDF & Email

CIA 10 jaar – en meer – Oekraïne

De Russische oorlog tegen Oekraïne is zijn derde jaar ingegaan. De tweede verjaardag van de “speciale militaire operatie” viel ook samen met de tiende verjaardag van de stevige inplanting…

Print Friendly, PDF & Email

DE MESTHOOP VAN HET EUROPEES LANDBOUWBELEID

“De boeren boeren behoeven niet te schrijven”. Met die slagvaardige zin voorzag de grote dichter Lucebert in de cyklus De Dieren der Demokratie (1951) profetisch de aanpak van de…

Print Friendly, PDF & Email
Onze sociale zekerheid

Stay Connected

You May Also Like

Category

×