“Een saffraangolf”,luiden sommige commentaren bij de uitslagen van de verkiezingen die de voorbije weken in 5 Indiase deelstaten, werden gehouden. Daaronder de volkrijkste, Uttar Pradeh. Saffraan is de kleur van de hindoenationalistische Baratiya Janata Party (BJP) van premier Narendra Modi. De BJP hernieuwt haar meerderheid in Uttar Pradesh en drie andere deelstaten. In Punjab, waar veel sikhs wonen, is de jonge AAP de triomfator. De Congrespartij ligt meer dan ooit in de touwen.
Monnik
In Uttar Pradesh met zijn meer dan 220 miljoen inwoners, haalt de BJP van de extremistische monnik Yogi Adityanath met gemak de meerderheid. Vorige keer haalde ze 303 van de 403 zetels, nu komt ze samen met haar bondgenoten op 43 % van de stemmen 250 zetels.
De voornaamste concurrent, de Samajwadi Party (SP), haalt 32 % en samen met haar bondgenoten 130 zetels, meer dan een verdubbeling.
Een andere oppositiepartij, de Bahujan Samaj Party (BSP) haalt 13 % en valt op 1 zetel. In 2007 had ze nog een volstrekte meerderheid en werd haar leidster, Mayawati, deelstaatpremier.
De zege van de BJP betekent dat de monnik onbedreigd premier van de deelstaat blijft en zijn positie als mogelijk opvolger van premier Modi verstevigt.
De BJP bevestigt haar meerderheid in drie kleinere deelstaten: ze haalt opnieuw de meerderheid in Uttarakhand, Manipur en Goa. De Congrespartij komt er ook in die staten steeds min,der aan te pas.
“De gewone man”
Punjab, de deelstaat bij Delhi waar de sikhs in de meerderheid zijn, gaf een opmerkelijke overwinning aan de Aam Aadmi Party (AAP). Ze haalt er 92 van de 117 zetels.
Deze “partij van de gewone man” is sterk ingeplant in Delhi waar haar stichter en leider Arvind Kejriwal premier is van de deelstaat. Deze tien jaar geleden opgerichte partij heeft de ambitie de plaats in te nemen van de Congrespartij als alternatief voor de BJP. Het succes in Punjab is een belangrijke stap op die weg.
Punjab is de deelstaat waar het verzet van de boeren tegen de landouw hervormingswetten van de regering Modi het sterkst was. Modi trok die wetten in november vorig jaar, na een jaar van massaal protest, in.