‘Russofoob’ in Kazachstaans kabinet

Moskou is geschrokken, en geschokt, door de benoeming van Askar Oemarov tot minister van Informatie in de nieuwe regering van Kazachstan. Oemarov heeft zich immers al verscheidene keren zeer neerbuigend uitgelaten over de etnische Russen in Kazachstan. “Dronkaards” die zich als kolonialen gedragen, aldus vroegere uitspraken van Oemarov, vroeger hoofd van het persbureau Kazinform.

“We zullen de minister niet beoordelen op wat hij vroeger zei, maar op wat hij zegt en doet als minister”, verklaarde een woordvoerder van het Kremlin. Intussen duiken op de ‘sociale media’ nog andere uitspraken van Oemarov op. En die zijn allemaal even negatief. “Als je in een café of restaurant terechtkomt waar Russen bedienen, lijk je wel weer in Sovjettijd beland. Wat is er toch mis met hen, zit het in hun bloed”, aldus een aan Oemarov toegeschreven citaat.

Niet welkom

Jevgeny Primakov, hoofd van Rossotroednitsjestvo (bureau voor internationale samenwerking van het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken), zei dat zijn bureau niet wil samenwerken met Russofoob uitschot. Dmitri Rogozin, hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Cosmodrome, zei dat Oemarov niet welkom is in Bajkanoer. Rusland huurt dit vroegere Sovjetruimtevaartstation van Kazachstan voor ca 100 miljoen euro per jaar.

President Kassym-Jomart Tokajev stelde een nieuwe regering aan nadat hij de vorige een week geleden de laan uitstuurde na het uitbreken van stakingen en betogingen die na enkele dagen op geweld uitliepen. Rond 2500 militairen uit de defensie-alliantie CSTO kwamen op Tokajevs verzoek ter hulp. Donderdag begon een deel van die troepen, overwegend Russen, zich terug te trekken.

Oemarov zelf zei dat hij niet is zoals hij wordt afgeschilderd. “Ik ben voor verdraagzaamheid en vriendschap onder de volkeren, voor de eenheid van het volk van Kazachstan en voor broederlijke betrekkingen met onze buren”, aldus de nieuwe minister. Hij benoemde een etnische Rus als zijn vice-minister. We wachten af, aldus een woordvoerder van het Kremlin.

 

 

.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 448 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook