INTERNATIONALE POLITIEK

‘Russofoob’ in Kazachstaans kabinet

Image

Moskou is geschrokken, en geschokt, door de benoeming van Askar Oemarov tot minister van Informatie in de nieuwe regering van Kazachstan. Oemarov heeft zich immers al verscheidene keren zeer neerbuigend uitgelaten over de etnische Russen in Kazachstan. “Dronkaards” die zich als kolonialen gedragen, aldus vroegere uitspraken van Oemarov, vroeger hoofd van het persbureau Kazinform.

“We zullen de minister niet beoordelen op wat hij vroeger zei, maar op wat hij zegt en doet als minister”, verklaarde een woordvoerder van het Kremlin. Intussen duiken op de ‘sociale media’ nog andere uitspraken van Oemarov op. En die zijn allemaal even negatief. “Als je in een café of restaurant terechtkomt waar Russen bedienen, lijk je wel weer in Sovjettijd beland. Wat is er toch mis met hen, zit het in hun bloed”, aldus een aan Oemarov toegeschreven citaat.

Niet welkom

Jevgeny Primakov, hoofd van Rossotroednitsjestvo (bureau voor internationale samenwerking van het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken), zei dat zijn bureau niet wil samenwerken met Russofoob uitschot. Dmitri Rogozin, hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Cosmodrome, zei dat Oemarov niet welkom is in Bajkanoer. Rusland huurt dit vroegere Sovjetruimtevaartstation van Kazachstan voor ca 100 miljoen euro per jaar.

President Kassym-Jomart Tokajev stelde een nieuwe regering aan nadat hij de vorige een week geleden de laan uitstuurde na het uitbreken van stakingen en betogingen die na enkele dagen op geweld uitliepen. Rond 2500 militairen uit de defensie-alliantie CSTO kwamen op Tokajevs verzoek ter hulp. Donderdag begon een deel van die troepen, overwegend Russen, zich terug te trekken.

Oemarov zelf zei dat hij niet is zoals hij wordt afgeschilderd. “Ik ben voor verdraagzaamheid en vriendschap onder de volkeren, voor de eenheid van het volk van Kazachstan en voor broederlijke betrekkingen met onze buren”, aldus de nieuwe minister. Hij benoemde een etnische Rus als zijn vice-minister. We wachten af, aldus een woordvoerder van het Kremlin.

.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Moskou op verlies in ‘nabije buitenland’

Nevenschade van ‘militaire operatie’ in Oekraïne Na de implosie van de Sovjet-Unie, hoopte Moskou met diverse formules toch nog zijn “nabije buitenland” (de gewezen Sovjetrepublieken min de Baltische staten)…

Print Friendly, PDF & Email

Xi en Poetin in de steppen van Centraal-Azië

Xi Jiping is deze week in Centraal-Azië, zijn eerste buitenlandse reis sinds de coronapandemie uitbrak. Donderdag en vrijdag woont hij in Samarkand de top bij van het SCO, Shanghai…

Print Friendly, PDF & Email

Kazachstan. Een complot. En nog een…

Kazachstan, de balans is nog voorlopig: honderden doden, vooral in de stad Almaty, 12000 arrestaties, rond 3000 militairen uit Rusland en andere lidstaten van de alliantie CSTO. Zijn in…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×