INTERNATIONALE POLITIEK

Rusland snakt naar adem

Image

De Russen die wel degelijk gevaccineerd zijn, 37 % van de bevolking, raken steeds zwaarder gefrustreerd, ze vinden dat zij moeten opdraaien voor de lage vaccinatiegraad. De regionale lockdowns volgen elkaar snel op, want het aantal doden en besmettingen wordt steeds erger. De hoogste cijfers sinds het begin van de pandemie die officieel 232.775 doden eiste. Maar Rosstat, de Russische dienst voor statistiek, telt 660.000 ‘overdoden’, demografen spreken zelfs van 800.000.

Vanwaar die kloof? President Vladimir Poetin heeft blijkbaar met hetzelfde fenomeen te maken als de Sovjetleiders toen lokale en regionale bestuurders de gegevens opfleurden om in Moskou een goede beurt te maken. Vandaar dat Poetin die bestuurders oproept de waarheid, de cijfers dus, niet teveel geweld aan te doen.

Demografie

De coronapandemie treft Rusland op een zeer zwakke plek, zijn demografie. Sinds Poetin in 2000 aan de macht kwam, zakte het bevolkingscijfer met één miljoen, ondanks het feit dat er met de annexatie van de Krim twee miljoen bijkwamen. Bovendien leven miljoenen, volgens sommige schattingen tot 5 miljoen, overwegend jonge Russen in het buitenland. De meeste gaan ervan uit dat het tijdelijk is, maar kijken intussen de kat uit de boom.

Dat ligt Poetin nauw aan het hart. De Poetinjeugd raadde indertijd de mannelijke leden aan losse onderbroeken te dragen om hun vruchtbaarheidspeil niet te schaden en de bevolkingscijfers omhoog te halen.

Maar ondanks zijn grote macht, krijgt hij geen vat op de pandemie. Zijn publiek van de Valdai Discussieclub in Sotsji was erg verbaasd toen hij vorige week vertelde dat veel buitenlanders naar Rusland komen om er zich te laten vaccineren, want de Russen zelf staan niet te dringen. Uit diepgeworteld wantrouwen tegenover de overheid, aldus Russische media. Poetin prees in Sotsji de Russische waarden die hij stelde tegenover het “woke” discours en de “cancel culture” die volgens hem in het Westen nu domineren.

Eén percent

Economisten waarschuwen intussen voor de gevolgen van de zware coronatol, voor de gevolgen van de lockdowns en voor de toenemende inflatie – tussen 7,4 en 7,9 %. De Russische economie had deze zomer het niveau van vóór de pandemie bereikt, maar dreigt nu weer zwaar te lijden.

Dat deert alvast het één percent rijken niet. Volgens de studies van het Crédit Suisse, tamelijk betrouwbaar op dat terrein, bezit dat één percent 60 % van de nationale rijkdom, een percentage dat met de crisis van het voorbije decennium nog gestegen is.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Miljardensteun aan Oekraïne voor bodemloze oorlogsput

Er kwam veel politiek gesjacher aan te pas, maar uiteindelijk kreeg het Witte Huis zijn miljardensteunpakket voor Oekraïne, Israël en Taiwan gestemd in het Congres. Voor Oekraïne is er…

Print Friendly, PDF & Email

Val van cruciale grensstad is vernederende nederlaag voor het militair regime van Myanmar

Operatie 1027 heeft in Myanmar voor een kentering gezorgd. Sinds oktober 2023 heeft de opmars van de anti-junta-coalitie van het Arakan-leger (of AA, een voornamelijk Rakhine-groep), het Myanmar National…

Print Friendly, PDF & Email

De trein naar het Imperium.

Reizen door het Rusland van nu. De Pools-Belgische schrijfster Maja Wolny (°1976) reisde in oktober 2022 van Warschau  naar Rusland en naar enkele buurlanden, zoals Ryszard Kapuscinski haar voordeed…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×