Volgens het statistisch bureau Rosstat had Rusland in twaalf maanden 460.000 ‘overdoden’. Dat betekent zoveel meer doden dan in normale tijden kon worden verwacht. Dat cijfer ligt beduidend hoger dan het aantal officieel getelde coronadoden, namelijk 167.000.

In maart van dit jaar bij voorbeeld waren er 38.000 doden meer dan in maart 2020. Het aantal doden steeg daarmee met 25 %, terwijl er in februari ook al een stijging van 20 % was genoteerd. Epidemiologen en ziekenhuismedewerkers waarschuwden weken geleden al voor een derde golf, maar tot enkele dagen geleden waren er geen nieuwe maatregelen. Pas vorige week zijn er weer strakkere beperkingen opgelegd.

In Moskou zijn er nu meer infecties dan om het even eerder dit jaar. In de afdelingen intensieve zorgen ligt het aantal patiënten hoger dan tijdens de eerste golf, er liggen veel meer mensen aan beademingstoestellen dan tijdens de eerste en tweede golf.

Betrouwbaarder

De statistieken over coronadoden worden dus blijkbaar zo laag mogelijk gehouden door een groot aantal overlijdens aan andere oorzaken toe te schrijven, onder meer aan kwalen die de patiënten al eerder hadden.

Met dat cijfer van ‘overdoden’ blijkt Rusland dus een van de zwaarst getroffen landen ter wereld te zijn, iets wat de overheid wil verbergen door het verschuiven van de cijfers. Demografen vinden de statistieken over ‘overdoden’ veel betrouwbaarder dan die over de coronadoden.

Ondanks die derde golf en de wereldwijde promotie voor het Russisch vaccin Spoetnik V, komt de vaccinatie slechts traag op gang. Nu zou tien percent van de volwassenen van de Russische Federatie minstens één vaccin zijn toegediend. Er wordt geklaagd over wantrouwen van een deel van de bevolking tegenover vaccinatie in het algemeen en tegenover Spoetnik V in het bijzonder.

Print Friendly, PDF & Email