Rusland doorspartelt sancties

Opeenvolgende treinen van westerse economische sancties hebben Rusland minder hard getroffen dan de sanctienemers verhoopten. Volgens het IMF zal de Russische economie dit jaar zelfs met 0,3 % stijgen, daarmee doet ze het beter dan de Britse en de Duitse.

Voor vorig jaar was een terugval met 10 % voorspeld, het werd – 2,2%. De Russische burgers gaven iets minder uit, maar niet zoveel. De inflatie werd bedwongen, werkloosheid ligt laag. Sommige sectoren, zoals de autonijverheid, zijn wel zwaar getroffen, maar de wapenfabrieken draaien 24 uur op 24 en werven aan.

Vrienden

De buitenlandse handel heeft ook veel minder geleden dan verwacht. Dat heeft te maken met de vele landen die niet meedoen aan de sancties. Zoals de belangrijke Navo-lidstaat Turkije, die heeft door de drukke handel met Rusland zelfs de crisis in eigen land kunnen temperen. Dan zijn er nog China, India, Kazachstan enz die ook mee graantjes pikten van de Russische vraag naar goederen en diensten en het Russische aanbod aan fossiele brandstoffen.

In Rusland zijn enkele haaien er beter van geworden; Westerse bedrijven die door de sancties af wilden van hun vestigingen in Rusland, mogen die verkopen, maar aan opgelegde voorwaarden. Daaronder de prijs. Waardoor er grote koopjes te doen waren, tegen de helft of minder van de geschatte waarde. Daar zijn enkele Russische roofkapitalisten ook beter van geworden.

De Russische schatkist lijdt wel onder de sancties. Maar tot nu toe minder zwaar dan het Westen verwachtte. De prijzen voor olieproducten bleven hoog, Rusland kon de sinds vorig jaar afgewezen olie elders verkopen, weliswaar met een reductie, maar die is kleiner dan verwacht. De nu ingegane boycot van olieproducten als diesel, zou wel harder aankomen, maar ook dat is afwachten.

Intussen

Intussen zijn het de burgers en bedrijven in de rest van Europa, zoals bij ons, die het zwaarst door de sancties zijn getroffen. Het afsnijden van de Russische gasaanvoer komt ons letterlijk duur te staan, tot profijt van o.m. de leveranciers uit de VS.

En wie daar verantwoordelijk voor is? Het wordt toch wel van langsom duidelijker dat de sabotage van NordStream een Amerikaans initiatief was. Europa gegijzeld door de VS, en de EU kijkt ernaar.
Zie: https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2023/02/09/seymour-hersh-hoe-de-vs-de-nord-stream-pijplijnen-uitschakelden/

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 220 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook