Roussel, de anti-groene communist

Fabien Roussel is de kandidaat van de communistische PCF voor de presidentsverkiezingen van april. Hij houdt van een malse steak met een goed glas wijn, is voor kernenergie en verdedigt de jacht. De communist voert een merkwaardige campagne rond onder meer gastronomie, die hem doet stijgen in de peilingen. Roussel zet zich namelijk fel af tegen “het soort links dat zich niet meer tot de volksklassen richt”. Tegen “een ecologie die neerkijkt op het dagelijks leven”.

 

Aan tafel

 

Een maand geleden trok hij ruime aandacht meteen uitsprak op France3: «Un bon vin, une bonne viande, un bon fromage, pour moi c’est la gastronomie française, mais pour y avoir accès… il faut en avoir les moyens.» De Franse gastronomie, dat is voor mij een lekkere wijn, een goed stuk vlees, een goede kaas. Maar men moet er de middelen voor hebben”. Koopkracht dus, om te kunnen eten zoals in betere tijden.

 

Want hij is een “Défenseur de la France des Jours Heureux”, verdediger van het Frankrijk uit betere tijden… Met die slogan wil hij het “électorat populaire”, de volkse kiezers, aanspreken. Hij botst daarbij met “groen links”, terwijl er aan de rechterzijde lof is voor zijn standpunten inzake veiligheid; hij benadrukt het recht om in een veilige omgeving te wonen. Hij verdedigt de principes van de lekenstaat, woke is aan hem niet besteed.

 

Links heeft de volksklassen genegeerd, vindt de communist uit Saint-Amand-mes-Eaux, in de Nord. Roussel, sinds 2018 leider van de PCF, “heeft genoeg van een links dat de mensen culpabiliseert omdat ze vlees eten en een glas drinken, omdat ze een vlucht boeken, omdat ze zich goed willen verwarmen. Goed leven moet voor iedereen toegankelijk zijn…” Koopkracht is het centraal thema in zijn campagne tegen “Macron, president van de rijken”.

 

Eigen stem

 

Het is de eerste keer sinds 2007 dat de PCF weer een kandidaat heeft. In 2012 en 2017 steunde de partij Jean-Luc Mélenchon; in 2007 haalde de communistische kandidate, Marie-George Buffet, 1,93 %. Nu komt Roussel in sommige peilingen in de buurt van 4%. Hij zou met zijn uitspraken vooral kiezers aanspreken die anders niet zouden gaan stemmen. Hij heeft hoe dan ook in alle peilingen de kandidate van de PS, Anne Hidalgo, voorbij gestoken.

 

Roussel wou met zijn kandidatuur weer de stem van de PCF laten horen, niet langer versmacht inhet koor van Mélenchon. Hij is alleszins hoorbaar, maar tegelijk verkleint zijn campagne de kansen van een linkse kandidaat, in casu Mélenchon, om de tweede ronde te halen.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 410 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook