INTERNATIONALE POLITIEK

Roussel, de anti-groene communist

Image

Fabien Roussel is de kandidaat van de communistische PCF voor de presidentsverkiezingen van april. Hij houdt van een malse steak met een goed glas wijn, is voor kernenergie en verdedigt de jacht. De communist voert een merkwaardige campagne rond onder meer gastronomie, die hem doet stijgen in de peilingen. Roussel zet zich namelijk fel af tegen “het soort links dat zich niet meer tot de volksklassen richt”. Tegen “een ecologie die neerkijkt op het dagelijks leven”.

Aan tafel

Een maand geleden trok hij ruime aandacht meteen uitsprak op France3: «Un bon vin, une bonne viande, un bon fromage, pour moi c’est la gastronomie française, mais pour y avoir accès… il faut en avoir les moyens.» De Franse gastronomie, dat is voor mij een lekkere wijn, een goed stuk vlees, een goede kaas. Maar men moet er de middelen voor hebben”. Koopkracht dus, om te kunnen eten zoals in betere tijden.

Want hij is een “Défenseur de la France des Jours Heureux”, verdediger van het Frankrijk uit betere tijden… Met die slogan wil hij het “électorat populaire”, de volkse kiezers, aanspreken. Hij botst daarbij met “groen links”, terwijl er aan de rechterzijde lof is voor zijn standpunten inzake veiligheid; hij benadrukt het recht om in een veilige omgeving te wonen. Hij verdedigt de principes van de lekenstaat, woke is aan hem niet besteed.

Links heeft de volksklassen genegeerd, vindt de communist uit Saint-Amand-mes-Eaux, in de Nord. Roussel, sinds 2018 leider van de PCF, “heeft genoeg van een links dat de mensen culpabiliseert omdat ze vlees eten en een glas drinken, omdat ze een vlucht boeken, omdat ze zich goed willen verwarmen. Goed leven moet voor iedereen toegankelijk zijn…” Koopkracht is het centraal thema in zijn campagne tegen “Macron, president van de rijken”.

Eigen stem

Het is de eerste keer sinds 2007 dat de PCF weer een kandidaat heeft. In 2012 en 2017 steunde de partij Jean-Luc Mélenchon; in 2007 haalde de communistische kandidate, Marie-George Buffet, 1,93 %. Nu komt Roussel in sommige peilingen in de buurt van 4%. Hij zou met zijn uitspraken vooral kiezers aanspreken die anders niet zouden gaan stemmen. Hij heeft hoe dan ook in alle peilingen de kandidate van de PS, Anne Hidalgo, voorbij gestoken.

Roussel wou met zijn kandidatuur weer de stem van de PCF laten horen, niet langer versmacht inhet koor van Mélenchon. Hij is alleszins hoorbaar, maar tegelijk verkleint zijn campagne de kansen van een linkse kandidaat, in casu Mélenchon, om de tweede ronde te halen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

PCF viert eeuwfeest in mineur

Kerstdag 1920, in Tours opent het eerste naoorlogse congres van de socialistische SFIO (Section Française de l’Internationale Ourvrière) dat 5 dagen later tot een historische scheuring leidt. “Prolétaires de…

Print Friendly, PDF & Email

Mélenchon derde keer in de arena

Jean-Luc Mélenchon wou de “spanning” niet langer laten duren, hij kondigde aan dat hij in 2022 kandidaat zal zijn om president van Frankrijk te worden. Mélenchon leidt de linkse…

Print Friendly, PDF & Email

PCF rouwt om Saint-Denis

De Franse gemeenteraadsverkiezingen hebben enkele historische bolwerken doen vallen. Zoals de stad Saint-Denis, even ten noorden van Parijs, generaties lang een bolwerk van de communistische PCF. De stad is…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×