Rome, het oog van Casaleggio

Kort vooraleer de regering Conte bis rond was, dreigde er plotseling een kink in de kabel. Luigi di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging (M5S) dreigde alles op te blazen als zijn vertrouweling Riccardo Fraccaro de post niet kreeg van ‘sottosecretario’ bij de premier. Fraccaro, een waakhond in Palazzo Chigi, de ambtswoning van de premier.
Fraccaro was in de regering Conte I, Vijfsterren en Lega, minister voor Relaties regering-parlement en Directe Democratie. Di Maio maakte fel misbaar toen premier Giuseppe Conte woensdag de benoeming van Fraccaro afwees. Want hij ziet in die man het oog van Casaleggio associati, het bedrijf van Davide Casaleggio dat onder meer ‘Rousseau’ beheert.
En Rousseau, dat is het internetkanaal dat gebruikt en misbruikt wordt om beslissingen te nemen. Het is via Rousseau dat meer dan 70.000 Vijfsterren hun menig gaven over de nieuwe coalitie  met de Democratische Partij (PD). 79,5 % stemde voor. Een goed jaar eerder stemden ze via Rousseau bijna eenparig voor de coalitie met de uiterst-rechtse Lega.
Conte heeft moeten zwichten. Hij krijgt Fraccaro als een soort waakhond van Davide Casaleggio, de zoon van wijlen Gianroberto Casaleggio die samen met ‘komiek’ Beppe Grillo M5S stichtte. Zo werkt de directe democratie bij Vijfsterren,