Rome, het oog van Casaleggio

Kort vooraleer de regering Conte bis rond was, dreigde er plotseling een kink in de kabel. Luigi di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging (M5S) dreigde alles op te blazen als zijn vertrouweling Riccardo Fraccaro de post niet kreeg van ‘sottosecretario’ bij de premier. Fraccaro, een waakhond in Palazzo Chigi, de ambtswoning van de premier.
Fraccaro was in de regering Conte I, Vijfsterren en Lega, minister voor Relaties regering-parlement en Directe Democratie. Di Maio maakte fel misbaar toen premier Giuseppe Conte woensdag de benoeming van Fraccaro afwees. Want hij ziet in die man het oog van Casaleggio associati, het bedrijf van Davide Casaleggio dat onder meer ‘Rousseau’ beheert.
En Rousseau, dat is het internetkanaal dat gebruikt en misbruikt wordt om beslissingen te nemen. Het is via Rousseau dat meer dan 70.000 Vijfsterren hun menig gaven over de nieuwe coalitie  met de Democratische Partij (PD). 79,5 % stemde voor. Een goed jaar eerder stemden ze via Rousseau bijna eenparig voor de coalitie met de uiterst-rechtse Lega.
Conte heeft moeten zwichten. Hij krijgt Fraccaro als een soort waakhond van Davide Casaleggio, de zoon van wijlen Gianroberto Casaleggio die samen met ‘komiek’ Beppe Grillo M5S stichtte. Zo werkt de directe democratie bij Vijfsterren,
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 341 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook