Roemenië klaagt bij Kiev

De Roemeense president Klaus Iohannis zegt er vertrouwen in te hebben dat zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky iets gaat doen voor de Roemeense minderheid in Oekraïne. Iohannis had daar vorige week een telefoongesprek over met Zelensky. Die Roemenen voelen zich erg tekort gedaan door de recente minderhedenwet.

Minderhedenwet

Boekarest is ontevreden over deze eind vorig jaar van kracht geworden Oekraïense wet op de nationale minderheden. In Oekraïne wonen naar schatting een half miljoen Roemenen, geconcentreerd in de grensstreek Tsjernivtsi (Cernauti), een gebied ten noorden van Roemenië dat een tijd deel uitmaakte van het Roemeens grondgebied.

Zelensky zou beloofd hebben de situatie van de Roemeense minderheid te bekijken. De Roemenen moeten in Oekraïne dezelfde rechten hebben als de Oekraïners in Roemenië, zou Zelensky hebben gezegd. Het gaat om ca 60.000 Oekraïeners in de grensstreek.

Volgens Boekarest krijgen de Oekraïense Roemenen het steeds moeilijker om onderwijs in de eigen taal te krijgen. Ook is het praktisch onmogelijk in het Roemeens te communiceren met de administratie en de justitie. Roemeense verenigingen en media hebben zware financiële problemen om in leven te blijven.

Oekraïne onderscheidt officieel het Roemeens van het ‘Moldavisch’ – dat nochtans gewoon Roemeens is. Zowel Roemenië als Moldova dringen er bij Kiev op aan dat onderscheid, een restant van de Sovjettijd, op te heffen.

Hongaren

Ook Boedapest dringt er de jongste tijd steeds sterker op aan de rechten van de Hongaarse minderheid, ca 150.000, te erkennen. Die Hongaren leven in de regio Transkarpatië. Hun situatie leidt al langer tot spanningen tussen Kiev en Boedapest. De Hongaren zijn vooral boos sinds de taalwet van 2017 die de rechten van taalminderheden beknotte.

Dit verklaart wellicht dat de Hongaarse en Roemeense minderheden Kiev niet steunen in de oorlog tegen Rusland. Zij voelen zich in de eerste plaats slachtoffers van het Oekraïens nationalisme.

Zie ook:

Transkarpatië, Europa’s nieuwe brandhaard

Print Friendly, PDF & Email

Visited 245 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook