INTERNATIONALE POLITIEK

Roemenië klaagt bij Kiev

Image

De Roemeense president Klaus Iohannis zegt er vertrouwen in te hebben dat zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky iets gaat doen voor de Roemeense minderheid in Oekraïne. Iohannis had daar vorige week een telefoongesprek over met Zelensky. Die Roemenen voelen zich erg tekort gedaan door de recente minderhedenwet.

Minderhedenwet

Boekarest is ontevreden over deze eind vorig jaar van kracht geworden Oekraïense wet op de nationale minderheden. In Oekraïne wonen naar schatting een half miljoen Roemenen, geconcentreerd in de grensstreek Tsjernivtsi (Cernauti), een gebied ten noorden van Roemenië dat een tijd deel uitmaakte van het Roemeens grondgebied.

Zelensky zou beloofd hebben de situatie van de Roemeense minderheid te bekijken. De Roemenen moeten in Oekraïne dezelfde rechten hebben als de Oekraïners in Roemenië, zou Zelensky hebben gezegd. Het gaat om ca 60.000 Oekraïeners in de grensstreek.

Volgens Boekarest krijgen de Oekraïense Roemenen het steeds moeilijker om onderwijs in de eigen taal te krijgen. Ook is het praktisch onmogelijk in het Roemeens te communiceren met de administratie en de justitie. Roemeense verenigingen en media hebben zware financiële problemen om in leven te blijven.

Oekraïne onderscheidt officieel het Roemeens van het ‘Moldavisch’ – dat nochtans gewoon Roemeens is. Zowel Roemenië als Moldova dringen er bij Kiev op aan dat onderscheid, een restant van de Sovjettijd, op te heffen.

Hongaren

Ook Boedapest dringt er de jongste tijd steeds sterker op aan de rechten van de Hongaarse minderheid, ca 150.000, te erkennen. Die Hongaren leven in de regio Transkarpatië. Hun situatie leidt al langer tot spanningen tussen Kiev en Boedapest. De Hongaren zijn vooral boos sinds de taalwet van 2017 die de rechten van taalminderheden beknotte.

Dit verklaart wellicht dat de Hongaarse en Roemeense minderheden Kiev niet steunen in de oorlog tegen Rusland. Zij voelen zich in de eerste plaats slachtoffers van het Oekraïens nationalisme.

Zie ook:

Transkarpatië, Europa’s nieuwe brandhaard

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Polens gemengde gevoelens voor Oekraïne

Hebben de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Poolse gastheren het deze week uitsluitend gehad over verdere militaire hulp van Polen aan Oekraïne? Dat zal zeker de hoofdmoot zijn…

Print Friendly, PDF & Email

Oekraïne, de drang naar homogeen samenzijn

Na één jaar Russische agressie (2) In het niet door Russische troepen bezette deel van Oekraïne is de de-russificatie in hogere versnelling gezet. Standbeelden, straatnamen, instituten, scholen, noem maar…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×