INTERNATIONALE POLITIEK

Rode zondag op Filippijnen

Image

Rodrigo Duterte, president van de Filippijnen, heeft de jacht geopend op al wie links en syndicalist is. “Trek u niets aan van de mensenrechten, dood ze zonder aarzelen”. Met die oproep lanceerde hij op 5 maart de jacht op “communisten” – een ticket dat wordt geplakt op syndicalisten, boerenleiders, linkse militanten, activisten voor mensenrechten. Twee dagen later, zondag 7 maart, werden 8 mannen en een vrouw koelbloedig afgemaakt. V anuit de VN kwamen geschokte reacties.

Vakbondsleider Emmanuel “Manny” Asuncion werd uit zijn woning gehaald. Even later vond men zijn lijk doorboord met zes kogels. Acht anderen ondergingen hetzelfde lot. Negen konden tijdig vluchten.

Communisten

Duterte kondigde in 20016 aan dat hij met alle middelen de drughandel zou uitroeien. De politie kreeg een vrijbrief om naar hartelust te moorden, Het waren vooral arme drommels die onder de terreur vielen, 12.000 doden in totaal. Het valt te vrezen dat Duterte diezelfde methodes nu gaat gebruiken tegen al wie progressief is.

Met de communisten sloot hij in 2016 een bestand en er kwamen enkele progressieve figuren in de regering.. De Communistische Partij (CPP) voert sinds 1969 met het “Nieuwe Volksleger” een guerrillaoorlog. Onder de dictatuur van Ferdinand Marcos groeiden de guerrilla en de brede bewegingen die de CPP oprichtte, snel aan.

De partij speelde echter geen rol in de val van de dictatuur in 1986 en haar invloed verzwakte sindsdien. Dat heeft ook wel te maken met haar erg sectaire houding tegen andere linkse groepen en met interne afrekeningen.

Terroristen

Het bestand tussen Duterte en de CPP duurde niet lang. In 2018 zei de president dat hij tegen 2022 de communisten zou hebben uitgeroeid. In 2020 kwam er een wet tegen het terrorisme die ruime armslag gaf om met de communisten af te rekenen. Tegelijk was er de “red tagging” wat betekent dat men al wat links is, het etiket communist opplakt.

Met zijn oproep van vorige week heeft Duterte het sein gegeven voor een mensen jacht die volgens zijn vice-presidente Leni Robredo zal neerkomen op een bloedbad. Het doet denken aan de terreur onder Marcos wiens familie onder Duterte verder macht en rijkdom vergaart. Ook toen werden syndicalisten, boerenleiders, militanten van mensenrechtenorganisaties zonder meer afgemaakt.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Een politieke scheiding in de Filippijnen

‘Een sprookjeshuwelijk’ zei Senator Imee Marcos toen haar broer, Ferdinand Marcos Jr, een deal sloot met Sara Duterte, de dochter van de vorige President Rodrigo Duterte. Ze voerden samen…

Print Friendly, PDF & Email

Marcos, een schaamteloze Filippijnse dynastie

Ferdinand Marcos, president van 1969 tot 1986, liet moorden met de glimlach. Hij waarschuwde zijn rivaal Benigno ‘Ninoy’ Aquino dat indien hij zou terugkeren naar de Filippijnen, hij de…

Print Friendly, PDF & Email

Duterte 12 op 12

De Filippijnse president Rodrigo Duterte haalt bij de parlementsverkiezingen zijn slag thuis. Er werd vooral uitgekeken naar de zetels voor de Senaat waarvan er 12 (op 24) open stonden.…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×