Rode zondag op Filippijnen

Rodrigo Duterte, president van de Filippijnen, heeft de jacht geopend op al wie links en syndicalist is. “Trek u niets aan van de mensenrechten, dood ze zonder aarzelen”. Met die oproep lanceerde hij op 5 maart de jacht op “communisten” – een ticket dat wordt geplakt op syndicalisten, boerenleiders, linkse militanten, activisten voor mensenrechten. Twee dagen later, zondag 7 maart, werden 8 mannen en een vrouw koelbloedig afgemaakt. V anuit de VN kwamen geschokte reacties.

Vakbondsleider Emmanuel “Manny” Asuncion werd uit zijn woning gehaald. Even later vond men zijn lijk doorboord met zes kogels. Acht anderen ondergingen hetzelfde lot. Negen konden tijdig vluchten.

Communisten

Duterte kondigde in 20016 aan dat hij met alle middelen de drughandel zou uitroeien. De politie kreeg een vrijbrief om naar hartelust te moorden, Het waren vooral arme drommels die onder de terreur vielen, 12.000 doden in totaal. Het valt te vrezen dat Duterte diezelfde methodes nu gaat gebruiken tegen al wie progressief is.

Met de communisten sloot hij in 2016 een bestand en er kwamen enkele progressieve figuren in de regering.. De Communistische Partij (CPP) voert sinds 1969 met het “Nieuwe Volksleger” een guerrillaoorlog. Onder de dictatuur van Ferdinand Marcos groeiden de guerrilla en de brede bewegingen die de CPP oprichtte, snel aan.

De partij speelde echter geen rol in de val van de dictatuur in 1986 en haar invloed verzwakte sindsdien. Dat heeft ook wel te maken met haar erg sectaire houding tegen andere linkse groepen en met interne afrekeningen.

Terroristen

Het bestand tussen Duterte en de CPP duurde niet lang. In 2018 zei de president dat hij tegen 2022 de communisten zou hebben uitgeroeid. In 2020 kwam er een wet tegen het terrorisme die ruime armslag gaf om met de communisten af te rekenen. Tegelijk was er de “red tagging” wat betekent dat men al wat links is, het etiket communist opplakt.

Met zijn oproep van vorige week heeft Duterte het sein gegeven voor een mensen jacht die volgens zijn vice-presidente Leni Robredo zal neerkomen op een bloedbad. Het doet denken aan de terreur onder Marcos wiens familie onder Duterte verder macht en rijkdom vergaart. Ook toen werden syndicalisten, boerenleiders, militanten van mensenrechtenorganisaties zonder meer afgemaakt.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 528 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook