INTERNATIONALE POLITIEK

De revolutie van K-POP

De revolutie in actie: ‘een sterke buitenlandse organisatie met veel middelen’ … bekijk de link!
‘Cultuur is politiek’. Wie daar nog mocht aan twijfelen, zelfs de Chileens President Sebastián Pinera zegt het nu.
In Chili, waar de sociale protesten nu al weken aanhouden, speelt cultuur inderdaad een grote rol. Je vindt er schilders, beeldhouwers, dansers, filmmakers en muzikanten die de moed erin houden en dag na dag op straat aantonen hoe zeer de protesten gerechtvaardigd zijn.
‘El derecho de vivir en paz’ van Victor Jara, Bella Ciao, El pueblo unido jamás será vencido’ van Quilapayún, en uiteraard ‘Un violador en tu camino’ van Lastesis, de vier vrouwen van Valparaíso die meteen een wereldhit hebben gemaakt: ‘de verkrachter dat ben jij’ werd overal gehoord en gezien. En voor die oudere muziek: wie het verzet tegen Pinochet nog heeft meegemaakt, krijgt er nog steeds kippevel van.
Sebastián Pinera heeft het begrepen: van meet af aan verklaarde hij dat het protest onder buitenlandse invloed stond en dat het om een machtige organisatie met veel middelen ging.
Zopas gaf het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn verslag vrij: er werden zo’n vijf miljoen posts op sociale media geanalyseerd en zie: de grote invloed komt van de Spaanse zanger Ismael Serrano en van de Zuidkoreaanse K-POP groepen.
De betogers moeten er eens goed mee lachen, tussen het traangas en het waterkanon door. Helaas zijn honderden mensen inmiddels een oog verloren door het politiegeweld. Honderden vrouwen werden het slachtoffer van sexueel geweld. De afgelopen dagen kon op een video gezien worden hoe een jonge man tussen twee politiewagens werd geplet … de schendingen van de mensenrechten zijn helaas niet cultureel maar gewoon ontoelaatbaar brutaal.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Chili : Niemand wint, links verliest

Het was de eindfase van een twee jaar durend grondwettelijk proces. Toen Gabriel Boric aan de macht kwam, werd het proces opgestart voor een nieuwe grondwet. De bestaande grondwet…

Print Friendly, PDF & Email

De lijdensweg van de Chileense grondwet

Over anderhalve maand, op 17 december, gaan de Chilenen opnieuw naar de stembus om ja of neen te zeggen tegen de nieuwe grondwet die hen deze week is voorgelegd.…

Print Friendly, PDF & Email

Chili na 50 jaar: wie heeft gefaald?

“Ik zie er een beetje stuurs uit, misschien is het daarom dat ze zeggen dat ik een dictator ben” (Generaal Augusto Pinochet Ugarte, 24 april 1986) Dat er zoveel…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×