9 September 2020

De revolutie van K-POP

De revolutie in actie: ‘een sterke buitenlandse organisatie met veel middelen’ … bekijk de link!
‘Cultuur is politiek’. Wie daar nog mocht aan twijfelen, zelfs de Chileens President Sebastián Pinera zegt het nu.
In Chili, waar de sociale protesten nu al weken aanhouden, speelt cultuur inderdaad een grote rol. Je vindt er schilders, beeldhouwers, dansers, filmmakers en muzikanten die de moed erin houden en dag na dag op straat aantonen hoe zeer de protesten gerechtvaardigd zijn.
‘El derecho de vivir en paz’ van Victor Jara, Bella Ciao, El pueblo unido jamás será vencido’ van Quilapayún, en uiteraard ‘Un violador en tu camino’ van Lastesis, de vier vrouwen van Valparaíso die meteen een wereldhit hebben gemaakt: ‘de verkrachter dat ben jij’ werd overal gehoord en gezien. En voor die oudere muziek: wie het verzet tegen Pinochet nog heeft meegemaakt, krijgt er nog steeds kippevel van.
Sebastián Pinera heeft het begrepen: van meet af aan verklaarde hij dat het protest onder buitenlandse invloed stond en dat het om een machtige organisatie met veel middelen ging.
Zopas gaf het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn verslag vrij: er werden zo’n vijf miljoen posts op sociale media geanalyseerd en zie: de grote invloed komt van de Spaanse zanger Ismael Serrano en van de Zuidkoreaanse K-POP groepen.
De betogers moeten er eens goed mee lachen, tussen het traangas en het waterkanon door. Helaas zijn honderden mensen inmiddels een oog verloren door het politiegeweld. Honderden vrouwen werden het slachtoffer van sexueel geweld. De afgelopen dagen kon op een video gezien worden hoe een jonge man tussen twee politiewagens werd geplet … de schendingen van de mensenrechten zijn helaas niet cultureel maar gewoon ontoelaatbaar brutaal.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 9 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

Meer ..

×