1 December 2020

Regeni, Sissi zegt nee

In Kairo is het onderzoek naar de moord vijf jaar geleden op de Italiaan Giulio Regeni “voorlopig stopgezet”. De Italiaanse openbare aanklager had maandag zijn Egyptische collega laten weten vijf mannen voro die moord aan te klagen. Het antwoord was dat er onvoldoende bewijzen zijn, dat de schuldige nog niet is gekend. Tegelijk wordt opnieuw de leugen verspreid dat die moord het werk was van “”n criminele bende”.

Gemarteld

Dat laatste is niet helemaal onwaar. De Italiaanse onderzoeker Regeni werd volgens de Italiaanse enquête gemarteld en vermoord door de geheime dienst van president Sissi. Regeni deed onderzoek naar onafhankelijke vakbonden en repressie tegen syndicalisten. De vijf mannen die Italië aanklaagt, zijn vijf leden van die geheime dienst.

Regeni verdween op 25 januari 2016, de vijfde verjaardag van het begin van de opstand tegen het bewind van Mobarak. Op 3 februari werd zijn lijk aan de rand van een weg gevonden. Volgens zijn moeder kon ze hen nauwelijks identificeren omdat hij zo zwaar was toegetakeld. Een Italiaanse onderzoeksploeg oordeelde dat hij dagenlang, in fazen, was gefolterd en stierf aan een gebroken nek.

Die moord leidt al vijf jaar tot spanningen tussen Egypte en Italië. Maar Rome krijgt niet zoveel steun uit de EU. Verscheidene belangrijke lidstaten vande EU hebben goede banden met het regime van Sissi, vooral dan Frankrijk dat in Libië aan dezeldfeekant staat als Sissi, namelijk die ven generaal Haftar. Terwijl Italië de regering in Tripli steunt. Het Franse Total is actief in het oosten (Haftar), het Italiaanse Eni in het westen.

Signaal

De moord op Regeni komt slechts in het nieuws omdat het om een westerling gaat. In Egypte zijn onder Sissi’s bewind tientallen opposanten “verdwenen”, terwijl er volgens Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties 60.000 politieke gevangenen vastzitten.

Drie leiders van een Egyptische rechtenbeweging, zijn vorige maand opgepakt nadat ze gesprekken hadden gevoerd met Europese diplomaten. Dat wordt beschouwd als een signaal aan VS-president-elect Joe Biden dat Egypte zich niets zal aantrekken van een eventueel gewijzigde VS-houding. Sissi kon op de volle steun rekenen van huidig president Donald Trump.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 7 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×