INTERNATIONALE POLITIEK

Regeni, Sissi zegt nee

Image

In Kairo is het onderzoek naar de moord vijf jaar geleden op de Italiaan Giulio Regeni “voorlopig stopgezet”. De Italiaanse openbare aanklager had maandag zijn Egyptische collega laten weten vijf mannen voro die moord aan te klagen. Het antwoord was dat er onvoldoende bewijzen zijn, dat de schuldige nog niet is gekend. Tegelijk wordt opnieuw de leugen verspreid dat die moord het werk was van “”n criminele bende”.

Gemarteld

Dat laatste is niet helemaal onwaar. De Italiaanse onderzoeker Regeni werd volgens de Italiaanse enquête gemarteld en vermoord door de geheime dienst van president Sissi. Regeni deed onderzoek naar onafhankelijke vakbonden en repressie tegen syndicalisten. De vijf mannen die Italië aanklaagt, zijn vijf leden van die geheime dienst.

Regeni verdween op 25 januari 2016, de vijfde verjaardag van het begin van de opstand tegen het bewind van Mobarak. Op 3 februari werd zijn lijk aan de rand van een weg gevonden. Volgens zijn moeder kon ze hen nauwelijks identificeren omdat hij zo zwaar was toegetakeld. Een Italiaanse onderzoeksploeg oordeelde dat hij dagenlang, in fazen, was gefolterd en stierf aan een gebroken nek.

Die moord leidt al vijf jaar tot spanningen tussen Egypte en Italië. Maar Rome krijgt niet zoveel steun uit de EU. Verscheidene belangrijke lidstaten vande EU hebben goede banden met het regime van Sissi, vooral dan Frankrijk dat in Libië aan dezeldfeekant staat als Sissi, namelijk die ven generaal Haftar. Terwijl Italië de regering in Tripli steunt. Het Franse Total is actief in het oosten (Haftar), het Italiaanse Eni in het westen.

Signaal

De moord op Regeni komt slechts in het nieuws omdat het om een westerling gaat. In Egypte zijn onder Sissi’s bewind tientallen opposanten “verdwenen”, terwijl er volgens Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties 60.000 politieke gevangenen vastzitten.

Drie leiders van een Egyptische rechtenbeweging, zijn vorige maand opgepakt nadat ze gesprekken hadden gevoerd met Europese diplomaten. Dat wordt beschouwd als een signaal aan VS-president-elect Joe Biden dat Egypte zich niets zal aantrekken van een eventueel gewijzigde VS-houding. Sissi kon op de volle steun rekenen van huidig president Donald Trump.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Midden-Oosten draagt escalerende gevolgen van Gaza-oorlog

Het aanhoudende Israëlisch geweld tegen Gaza zorgt voor heel wat militaire en economische ‘nevenschade’ met groeiend gevaar op escalatie. Op de acties van de Ansar Allah-rebellen (bekend als de…

Print Friendly, PDF & Email

Vijftig jaar geleden luidde de Jom Kipoer-oorlog de Arabische verdeeldheid in

Een oorlog staat zelden op zichzelf. Dat is ook zo voor de oorlog die Syrische en Egyptische troepen vijftig jaar geleden, op 6 oktober 1973, met de steun van…

Print Friendly, PDF & Email

10 jaar na het Rabaa-bloedbad heerst de onverschilligheid

Op 14 augustus was het exact tien jaar geleden dat generaal Fattah el-Sisi een bloederig einde bracht aan het protest tegen de afzetting van president Mohamed Morsi in Egypte. …

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×