Redmond O’ Hanlon over God, Darwin en natuur

Rudi Rotthier, Redmond O’ Hanlon over God, Darwin en natuur, Uitgeverij Atlas, Amsterdam/Antwerpen, 2009, 254 blz. ISBN978-90-450-1337-4

Deze Engelse reisschrijver en amateur bioloog met literaire achtergrond moet niet meer voorgesteld worden aan de lezer van de betere reisverhalen. Ook niet aan de Nederlandstalige want vrijwel alles van deze auteur is vertaald en uitgegeven door uitgeverij Atlas.

Zijn boeken hebben al jaren een ereplaats in mijn bibliotheek. O’ Hanlon is O’ Hanlon: Engels, humoristisch en vooral een omgevallen boekenkast van weetjes over de natuur waarin hij zich met zijn onsportief lichaam onhandig beweegt. Ik was dan ook bijzonder opgetogen toen ik vernam dat Rudi Rotthier een boek geschreven had over die eigenzinnige Engelsman waarvan de titel een opsomming is van ‘Redmond O’ Hanlon, over God, Darwin en natuur’. Een hele mondvol dus. Toen Redmond O’ Hanlon dit boek eigenhandig kwam voorstellen in de Antwerpse boekhandel de Groene Waterman, en geïnterviewd werd door Rudi Rotthier, werd ik al enigszins gewaarschuwd.

Dit boek dat O’ Hanlon natuurlijk niet zelf heeft kunnen lezen omdat het in het Nederlands geschreven is, bracht niet wat de titel allemaal beloofde. Dat werd me al snel duidelijk na het badinerende gesprek tussen beide reisschrijvers die bijzonder vriendelijk tegen elkaar waren, maar weinig inhoudelijke diepgang in hun gesprek wisten te brengen.

Aan dit euvel gaat ook het boek mank. Het gaat in de eerste plaats over Redmond O’ Hanlon en zijn weerbarstig karakter en maar in zeer beperkte mate over God, Darwin en de natuur. Rotthier ging de Engelse auteur opzoeken in zijn woning Pelican House in Church Hanborough. Rotthier focust al snel op de figuur van O’ Hanlon die als een bulderende bulldozer door zijn niet gemakkelijk leventje loopt. In plaats van rustig te gaan zitten voor enkele dagen diepte-interviews stelt O’ Hanlon voor om samen de auto in te springen en samen door het Engelse landschap te rijden op zoek naar plekken waar hij sterke herinneringen aan heeft. Rotthier volgt noodgedwongen een onhandig sturende en te veel drinkende ‘O Hanlon op zoek naar locaties die belangrijk zijn geweest in zijn leven. Het gaat dus over twee reisschrijvers van wie de ene, op reis in zijn eigen omgeving, de andere bijna een autobiografie opdringt. Dat is uiteindelijk ook het boek geworden.

Het lijkt me op zich niet voldoende om twee op zich uitstekende reisschrijvers bij elkaar te brengen om een goed boek te krijgen. Dat was de stille hoop van uitgever Emile Brugman, maar veel meer dan een veelbelovende titel heeft de samenwerking tussen beide auteurs mijns inziens niet opgebracht. Dat is jammer.

(Uitpers, nr. 111, 10de jg., juli-augustus 2009)

U kunt dit boek via de link hieronder rechtstreeks bestellen bij:

en wie via Uitpers bestelt, helpt Uitpers!

De link:

http://www.groenewaterman.be/anne/index.dll?webpage=index.htm&inpartcode=838866&refsource=uitpers

Deel dit artikel
Walter Lotens

Walter Lotens studeerde moraalfilosofie, ex-leraar, woonde lang in Suriname, reiziger, Latijns-Amerika watcher en freelancer. Hij schrijft voornamelijk over bewegingen van onderuit van Borgerhout over Madrid en Barcelona tot Cochabamba en Paramaribo. Hij houdt lezingen rond de thema’s die hij in zijn boeken aansnijdt (www.walterLotens.net).

Andere boeken