Rechtse Yoon wint in Zuid-Korea

De conservatieve Yoon Seok-youl wordt de nieuwe president van Zuid-Korea. Hij verslaat nipt Lee Jae-myung van de centrumlinkse Democratische partij. Yoon zou zijn zege onder meer te danken hebben aan de grote onvrede bij de jongeren over de zeer hoge woonprijzen en de schaarser wordende goede jobs. De meeste Zuid-Koreanen vonden wel het aanbod bedroevend, zodat ze deze keer alleen maar konden kiezen voor de “minst slechte kandidaat” of thuis blijven.
Ook hier dook Oekraïne even in de campagne op toen Lee waarschuwde voor de onervarenheid van zijn rivaal, die hij vergeleek met de Oekraïense president Zelensky. Yoon stond tot zes maanden geleden buiten de politiek. Hij werd bekend als de openbare aanklager die gewezen presidente Park Geun-hye, voor de rechtbank bracht wegens o.m. corruptie.
Woningcrisis
Maar het was niet de parallel met Zelensky wat veel kiezers Lee kwalijk namen. Hij was als burgemeester van Seongnam, bij Seoel, betrokken bij ondoorzichtige bouwprojecten waar ook maffiabazen mee te maken hadden. En er was ook de beschuldiging dat zijn echtgenote, door opposanten “de keizerin” gedoopt, betaalkaarten van de overheid gebruikte voor haar luxe-uitgaven.
Vooral jongere kiezers waren de voorbije jaren erg ontevreden omdat de huur- en aankoopprijzen voor woningen de pan zijn uitgerezen. Ze verwijten dat aan het beleid van de uittredende president Moon Jae-in die geen enkele maatregel nam om dat tegen te houden. Sommige opposanten wijten ook het zeer lage geboortecijfer mee aan de woningcrisis. Moon kreeg tevens het verwijt dat hij de covid-pandemie, na een goede start, slecht heeft aangepakt.
Noorden
Winnaar Yoon kreeg dan weer het verwijt dat hij zich inlaat met shamans en erg bijgelovig is. Hij nam allerlei complottheorieën over en trok van leer tegen buitenlanders en feministen.
De conservatieve ‘Volksmacht partij’ die hem voordroeg, vindt ook dat uittredend president Moon te toegeeflijk was tegenover Noord-Korea. Zij is voorstander van een hardere houding tegenover Noord-Korea en grotere samenwerking met de VS. De verkiezing van Yoon zal wellicht tot grotere spanningen met Noord-Korea leiden.
Visited 287 Times, 1 Visit today
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.