14 February 2023

Rechtse triomfen in Italië

Zowel in de regio’s Lombardije (met Milaan) als Lazio (met Rome) heeft de uiterst-rectse coalitie overtuigend de regionale verkiezingen gewonnen. Dat is een opsteker voor de regering van premier Giorgia Meloni en een nederlaag voor de oppositie van de centrumlinkse PD en van de Vijfsterrenbeweging (M5S).

In beide regio’s is er geen tweede ronde nodig. De kandidaten van de regerende coalitie halen met gemak meer dan de helft van de stemmen: 54% voor de rechtse Francesco Rocca in Lazio, 54,7% voor uittredend gouverneur Attlio Fontana in Lombardije.

Zoals ook bij vorige verkiezingen, zowel regionaal als nationaal, lag de opkomst zeer laag. In Rome bv daagde amper een derde van de kiezers op. Voor Lazio was de opkomst 37%, tegenover 67% vorige keer.

Fratelli

Binnen de uiterst-rechtse coalitie bevestigt de partij van Meloni, Fratelli d’Italia, haar overwicht. In Lombardije, bolwerk van de Lega, haalt de lijst Fratelli 25%, de Lega 16%. In Lazio is de verhouding 34% Fratelli, 8,5 % Lega.

De Lega troost zich met de vaststelling dat ze het in Lombardije beter doet dan bij de nationale verkiezingen van september vorig jaar. Forza Italia van Silvio Berlusconi blijft op zijn lage niveau van 7 tot 8%. Maar zonder ons geen meerderheid, zei deze laatste.
De Vijfsterrenbeweging vormde in Lombardije front met de PD, in Lazio had ze een eigen kandidaat die 10% haalde. De PD, die in zware crisis verkeert, verloor zelfs haar overwicht in het historisch centrum van Rome, een ZTL, een lage emissiezone. De PD krijgt soms de bijnaam ZTL-partij omdat ze alleen nog in dergelijke zones stand houdt.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×