INTERNATIONALE POLITIEK

Raul Gandhi stapsgewijze op campagne

Image

Raul Gandhi, de leider van de Indiase Congrespartij, is in de noordelijke deelstaat Punjab aangekomen om vandaar het laatste deel van zijn lange mars, 3500 km, te doen. Deze ‘Bharat Jodo Yatra’ (Mars voor eenheid) moet hem van zijn imago van onbeholpen verliezer afhelpen. Elke dag stromen alvast massa’s mensen toe om hem te zien en te begroeten, de mars wordt een succes genoemd.

Raul Gandhi, wiens overgrootvader, grootmoeder en vader premier van India waren, verloor zowel in 2014 en nog meer in 2019 kansloos de verkiezingen tegen de uiterst-rechtse Bahratiya Janata Party (BJP) van premier Narendra Modi.

Deze laatste en zijn minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah hebben vorig jaar hun politiek van Hindutva in versnelling gezet. Ze willen van India een staat voor hindoes maken, waar de anderen gediscrimineerde minderheden zijn.

Congres

De 52-jarige Raul Gandhi tracht zijn Congrespartij nieuw leven in te blazen, al is dat lastig als lid van een politieke dynastie die ook bij veel opposanten wordt gezien als een hinderpaal in de strijd tegen Modi. De Congrespartij heeft een imago van corruptie, nepotisme, onbekwaamheid. Raul Gandhi tracht dat met deze mars, die onder meer doet denken aan marsen tegen het Brits kolonialisme, om te buigen.

Inzake imago lijkt dat voorlopig geslaagd. Althans voor zijn imago, het is niet zeker dat de Congrespartij daar mee van profiteert. Gandhi heeft zich alvast opgeworpen als een anti-Modi, als iemand die voor harmonie staat tegen de grote verdeler Modi. Gandhi wil tijdens zijn mars ook aantonen dat veel verwezenlijkingen waar Modi prat op gaat, leugens zijn.

De Bharat Jodo Yatra doet alleen inzake concept aan eerdere marsen, zoals die van de Mahatma Gandhi in 1930 tegen de zouttaks, denken. Want achter de stappende Raul Gandhi rijden onder meer 60 vrachtwagens met materiaal om het de medestappers wat comfortabel te maken. De mars startte in het zuidelijke Tamil Nadu, op de plek waar Rauls vader Rajiv Gandhi in 1991 werd vermoord. De mars eindigt in Kasjmir, de enige deelstaat met een moslim meerderheid dat onder zware militaire bezetting leeft.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email

India als “illiberale democratie”

In India wordt deze en komende weken gestemd, de omvangrijkste, inzake deelnemers, parlementsverkiezingen van de wereld. Narendra Modi, al tien jaar premier, rekent er vast op dat hij nu…

Print Friendly, PDF & Email

Modi verkracht grondwet

De Indiase grondwet staat als model van een leken- grondwet. Niet helemaal terecht, maar hij garandeert hoe dan ook volledige gelijkheid ongeacht geloof of ongeloof van de burger. De…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×