INTERNATIONALE POLITIEK

Radicaal rechts: Trump? Of Poetin? Geef maar beide

Image

VS-president Donald Trump voert een hysterische racistische campagne tegen migranten en migratie. Zijn Russische collega Vladimir Poetin zegt het rustiger, maar heeft het over de democratie die te ondergaat door migratie. Beide staatshoofden steken hun sympathie voor radicaal rechts in Europa niet onder stoelen of banken. Die sympathie is wederzijds. Rechtse radicalen omarmen zowel Trump als Poetin.

Moscopoli

In Italië zorgt ‘Moscopoli’ nog dagelijks voor nieuwe onthullingen over mogelijke Russische financiering van de Lega, de uiterst-rechtse partij van vice-premier Matteo Salvini. Deze laatste weigert zich te verantwoorden voor geld dat de Lega nooit ontvangen zou hebben. Maar de aanwijzingen dat er vorig jaar wel werd over onderhandeld, zijn moeilijk te ontkennen.
Sleutelfiguur van Moscopoli is Gianluca Savoini, “die ik niet ken” – aldus Salvini, al is hij vaak op foto’s te zien in Savoini’s gezelschap. De door het weekblad L’Espresso uitgebrachte onderhandelingen, bevestigd met de door BuzzFeed News verspreide geluidopnames, zijn overduidelijk.
Het gaat hier om samenwerking onder zusterpartijen. Want ‘Verenigd Rusland’, de partij van de poetinisten, is al jaren een zusterpartij van de Lega, net zoals het Vlaams Belang dat ook is. Moskou leunt daarmee aan bij een partij die vindt dat de sancties van de EU tegen Rusland “economisch, sociaal en cultureel gezien waanzin zijn”. Waarin ze trouwens wel gelijk heeft.

Waardering

Ligt het aan de houding van de Lega dat Poetin als staatsman bij de Italianen hoog scoort? Op een schaal van 100 scoort de Russische president een waardering van 43, alleen nipt voorafgegaan door de Duitse kanselier Angela Merkel. Maar bij de kiezers van de Lega haalt hij 65, bij die van Forza Italia van Poetins goede vriend Berlusconi 48. Trump haalt bij de Lega-kiezers ook een hoge score, 56. Dit weerspiegelt hoe de Italiaanse kiezers die verleid worden door het felle anti-migratie standpunt van de Lega, in zowel Poetin als Trump politieke verwanten zien.
Salvini’s Poetin-filie wordt door radicaal rechts ruim gedeeld. Voor Marine Le Pen van het Franse RN rollen ze in Rusland al jaren de rode loper uit. Poetin ligt goed bij het Duitse AfD, bij de Hongaarse premier Viktor Orban, het Vlaams Belang stuurt gezanten uit… Alleen bij het Poolse PiS en bij uiterst-rechts in de Baltische staten en Oekraïne is Poetin persona non grata. Salvini’s banden met Poetin beletten onder meer nauwere banden tussen PiS en Lega, de poging om PiS in het Europarlement in één fractie met Lega en RN te krijgen, liepen daarop spaak.

“Waarden”

Nee, de Poolse PiS kiest wel uitdrukkelijk voor Trump, niet alleen omwille van migratie. Want Trump zit in hetzelfde kamp tegen al die decadenties zoals homo- en vrouwenrechten. En dat verenigt rechtse radicalen evenzeer als migratie. Radicaal rechts is wereldwijd druk in de weer om allerlei rechten terug te draaien of gewoon op te doeken. Met Salvini en zijn paternoster in de voorposten.
De recente conferentie in Verona van het World Congress of Families was daar een illustratie van. Bundeling van de krachten voor het “recht op leven”, lees: tegen recht op abortus. Lofzangen op het traditionele gezin met vader als gezinshoofd en moeder die vrede neemt met minder betaalde jobs of die aan de haard blijft. Verona werd door het Lega-bestuur vorig jaar uitgeroepen als eerste “stad voor het leven”. Verona wil model staan voor de rest van de wereld.
De voorbije weken proclameren Poolse stadjes en dorpen dat ze vrij zijn van LBGT, met andere woorden dat homo’s er officieel gediscrimineerd worden. . In Italië is de grote roerganger van deze strekking, Lorenzo Fontana, pas benoemd tot de nieuwe minister van Europese Zaken; zijn vorige portefeuille was die van Familiezaken. Na een Gay Pride optocht in Modena in mei, steunde Fontana het initiatief voor een optocht om de schande uit te wissen…. Fontana, Salvini, Poetin, op dat vlak zitten ze vast in hetzelfde schuitje. Daar zit ook Trump die het Hooggerechtshof voor decennia volpropt met ultraconservatieve rechters die het moment afwachten om het abortusrecht nationaal terug te schroeven, terwijl dat nu al in enkele staten is gebeurd.

Zonder grenzen

Migratie, grenzeloze xenofobie en racisme, aanval op vrouwen- en homorechten, radicaal rechts gaat in het offensief. Poetin, Trump, Salvini, Orban, maar ook de hindoenationalisten van de Indiase premier Modi en co verbloemen steeds minder waar ze voor staan. De Braziliaanse president Bolsonaro spoort met zijn haatcampagnes tegen al wat links, progressief, homo enz. is aan tot moord op opposanten van wie er meer en meer letterlijk op de v lucht slaan.
VS-president Trump doet racistische uitspraken en bevestigt die met nog straffere zinnen. Hij nodigt ongegeneerd de crème van de uiterst-rechtse websites en radiostations uit op het Witte Huis. En de Republikeinse partij stemt toe.

Haat loont

Waarom zouden die radicale rechtse leiders zich generen, ze worden daar niet voor afgestraft, electoraal toch niet. Trump voert de hysterie op, waardoor velen denken dat hij gek is, maar dit is een overwogen strategie voor de verkiezingen van november volgend jaar. Misschien vergaloppeert hij zich af en toe, maar zijn electorale basis wankelt niet.
Idem voor de Lega van Salvini die in de jongste peiling op meer dan 35 % kiesintenties staat, met daarnaast nog eens 6.5 % voor de neofascistische Fratelli d’Italia. De Lega die nu ongegeneerd koketteert met het puur fascistische CasaPound. In Frankrijk heeft het RN van Le Pen het in de Euroverkiezingen goed gedaan. Orban en het Poolse PiS haalden ongezien hoge percentages. Modi heeft na een ultranationalistische campagne een overweldigend succes geboekt.
Alleen de Turkse president Erdogan krijgt electorale tegenwind. Maar hij zit nog voor jaren stevig in het zadel. Zoals Poetin die voor lokale verkiezingen staat, maar wiens opposanten soms nog erger zijn.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Kritische kijk op Poetinisme

Over Poetinisme verscheen in 2018 al een degelijk boek van Katlijn Malfliet. Dit van Soeslov, Putinism – Post-Soviet Russian Regime Ideology, is actueler, ruimer, maar ook moeilijker. Het bespreekt…

Print Friendly, PDF & Email

Poetin-regime, baken voor uiterst-rechts

De politie van Moskou is tijdens het weekend enkele gayclubs binnengevallen “op zoek naar drugs”. De politie interpreteert de uitspraak van het Russisch Hooggerechtshof over het ‘extremisme’ van “de…

Print Friendly, PDF & Email

Killer in het Kremlin

 Sweeny (°1958) is een stoere, Britse journalist met vooral belangstelling voor oorlogen, dictaturen en corrupte regimes. Zijn standplaats is momenteel Kiev, een overwegend Russischtalige stad. In 2014 slaagde hij…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

In ‘oostelijke’ EU is links verdampt

De fractie van S&D (sociaaldemocraten) blijft veruit de tweede grootste in het EU-parlement. Maar onder die 140 gekozenen zitten bitter weinig afgevaardigden uit nieuwe lidstaten van Centraal-Europa en de…

Print Friendly, PDF & Email

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×