Racistische generaal verstoort Meloni’s zomer

Generaal Roberto Vannacci heeft met zijn boek ‘Il mondo al contrario’ (De wereld op zijn kop) onrust en verdeeldheid gezaaid binnen Italiaans uiterst-rechts. Minister van Defensie Guido Crosetto, van de uiterst-rechtse Fratelli d’Italia, de partij van premier Georgia Meloni, deed de generaal ontslaan als hoofd van het Instituut voor Militaire Geografie. Hij oordeelt dat diens racistische en homofobe uitspraken de strijdkrachten en de grondwet in diskrediet brengen. Maar vice-pemier Matteo Salvini, leider van de Lega, verdedigt de generaal voluit.

Vannacci trekt in zijn boek fel van leer tegen “de internationale gay lobby” en tegen “de hersenspoeling om verschillen tussen rassen uit te wissen”. Hij fulmineert tegen regels voor inclusie en tegen ‘opgelegde verdraagzaamheid tegenover minderheden’. Vannacci noemt zichzelf een erfgenaam van Julius Caesar.

Kopers

Dat is een vervelende affaire voor Meloni en haar uiterst-rechtse coalitie. De ideeën van de generaal worden immers door een belangrijk deel van de achterban van Fratelli ‘Italia en van de regeringspartij Lega, gedeeld. Leden van die partij en Salvini vinden dat de generaal niet mag gesanctioneerd worden. “Ik ga dat boek zeker kopen en lezen”, aldus een uitdagende Salvini dinsdag.

De legerleiding zou volgens kranten op de zwaarst mogelijke sanctie hebben aangedrongen, maar premier Meloni zou dat hebben tegengehouden.

De meest in de media geciteerde passage luidt: “Beste homo’s, jullie zijn niet normaal”, aldus de generaal. Een mening die ruim weerklank vindt bij Fratelli d’Italia. Over Paola Enogu, een zwarte speelster van de nationale volleyballploeg, zegt hij dat haar trekken duidelijk niet het Italiaans karakter weerspiegelen…Ook milieu-activisten, feministen, Joden en werklozen moeten het in zijn boek ontgelden.

De generaal verklaart nu achter al zijn uitspraken te blijven staan. Hij beroept zich op het grondwettelijk recht van vrije meningsuiting. Onder andere de bekende sinistere kunsthistoricus Vittorio Sgarbi steunt hem daarin.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 77 Times, 2 Visits today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook