INTERNATIONALE POLITIEK

Pyromaan Trump – Racisme voedt uiterst-rechtse terreur

Image
De schok na de moordpartij (texas tribune, ivan pierre aguirre

El Paso, Christchurch en zoveel andere terreurdaden, de lijst van uiterst-rechts terrorisme wordt steeds langer. Islamistische terreur, blanke ‘supremacisten’, boeddhistische terreur… allemaal zijn ze ingegeven door een diepe haat voor andersgekleurde, anders- of niet gelovige,  andersgeaarde enz. medemensen. Er zijn meer en meer pyromanen die olie op het racistische vuur gieten, blanke staatshoofden als VS-president Donald Trump en zijn Braziliaanse collega Jair Bolsonaro, boeddhistische monniken, islamistische predikers,  zionistische leiders…

Bologna

Uiterst-rechtse terreur, het Europa van mijn generatie maakte er uitvoerig kennis mee met o.m. de aanslagen in Italië, zoals de pas herdachte aanslag op het station van Bologna, 2 augustus 1980, 85 doden.  Toen waren het geen racistisch geïnspireerde aanslagen zoals nu in El Paso, de aanslagplegers wilden gewoon paniek zaaien om een autoritair bewind te installeren.  Nu hebben ze daar geen aanslagen voor nodig, ze wakkeren de angst voor migratie aan om via de stembus hun slag thuis te halen.
Zoals Trump met zijn racistische opmerkingen nu al campagne voert voor de presidentsverkiezingen van november volgend jaar. Hij wil zijn blanke sokkel verstevigen in die staten die hem alweer de nodige kiesmannen zullen opleveren.  Hij gaat ervan uit dat racisme loont. De moordpartij in El Paso is een jammerlijk nevenverschijnsel…

Multiculturalisme

Aan pyromanen van dat allooi geen gebrek. Het racisme hoeft niet altijd expliciet te zijn om haat te wekken. Het gebeurt vaak subtieler, zelfs in naam van de verdediging van vrijheden die de Verlichting ons bracht, en die zouden bedreigd worden door het multiculturalisme.
Zowel de moordenaar van Christchurch (maart van dit jaar) als Anders Breivik, die in 2011 op Utoya 69 mensen neerknalde, verantwoordden hun moordpartijen met strijd tegen het multiculturalisme.  Zoals de moordenaar in El Paso voelen ze zich geïnspireerd door Dylann Roof die in 2015 in Charleston in een kerk negen Afro-Amerikanen doodschoot.
Het zit niet ver. In Duitsland is zeer onlangs de politicus Walter Lübcke vermoord. De moordenaar bekende dat hij dat deed omdat Lübcke in 2015 te positief stond tegenover opname van vluchtelingen. Vorig jaar schoot een uiterst-rechtse sympathisant in het Italiaanse Macerata op Afrikanen. Hij werd voor velen, ook voor de moordenaar van Christchurch, een held.
Het is hoogdringend de pyromanen die racisme, vrouwenhaat, homohaat, religieuze haat en zo verder aanwakkeren, te stoppen.  En dat zal vooral vanuit het ‘middenveld’, de civil society, moeten komen

Relevant

Explosie uiterst-rechts geweld in VK valt niet uit de lucht

In de zomer verzamelen jongeren zich elke zaterdagavond in het historische Castle Park in Bristol om op dekens onder de kersenbloesembomen ijs te eten en uit blikjes te drinken…

De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

We weten allemaal dat toen Christopher Columbus in 1492 in ‘Amerika’ landde, hij dacht dat het India was. Veel minder is geweten dat het de Portugees Vasco Da Gama…

In het spoor van Fanon, en van vele anderen

Laat me duidelijk zijn: hieronder volgt een bespreking en een kritiek op het boek van Koen Bogaert, maar zijn werkstuk is gewoon schitterend, leerrijk, vlot en toegankelijk geschreven. Dit…

Laatste bijdrages

VS: Kapitaal neemt risico’s

Hopelijk gaan we niet wennen aan het autoritaire en onmenselijke beleid onder Donald Trump. Hij kan zich alles veroorloven, want het Hooggerechtshof heeft beslist dat een president niet kan…

Proces tegen Karabach-leiders in Bakoe

Bakoe. – In de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe is het proces gestart tegen 16 voormalige leiders van de betwiste regio Nagorno-Karabach. De beklaagden, onder wie voormalig de facto-presidenten en ministers…

Persona non grata in Nicaragua

Op deze pagina’s verschenen al eerder persoonlijke ervaringen onder schuilnaam van een zeer betrouwbaar iemand die bij de redactie bekend is. Ondanks het risico ging hij herhaaldelijk naar het…

Technofeodalisme

You May Also Like

×