Pyromaan Trump – Racisme voedt uiterst-rechtse terreur

El Paso, Christchurch en zoveel andere terreurdaden, de lijst van uiterst-rechts terrorisme wordt steeds langer. Islamistische terreur, blanke ‘supremacisten’, boeddhistische terreur… allemaal zijn ze ingegeven door een diepe haat voor andersgekleurde, anders- of niet gelovige,  andersgeaarde enz. medemensen. Er zijn meer en meer pyromanen die olie op het racistische vuur gieten, blanke staatshoofden als VS-president Donald Trump en zijn Braziliaanse collega Jair Bolsonaro, boeddhistische monniken, islamistische predikers,  zionistische leiders…

Bologna

Uiterst-rechtse terreur, het Europa van mijn generatie maakte er uitvoerig kennis mee met o.m. de aanslagen in Italië, zoals de pas herdachte aanslag op het station van Bologna, 2 augustus 1980, 85 doden.  Toen waren het geen racistisch geïnspireerde aanslagen zoals nu in El Paso, de aanslagplegers wilden gewoon paniek zaaien om een autoritair bewind te installeren.  Nu hebben ze daar geen aanslagen voor nodig, ze wakkeren de angst voor migratie aan om via de stembus hun slag thuis te halen.
Zoals Trump met zijn racistische opmerkingen nu al campagne voert voor de presidentsverkiezingen van november volgend jaar. Hij wil zijn blanke sokkel verstevigen in die staten die hem alweer de nodige kiesmannen zullen opleveren.  Hij gaat ervan uit dat racisme loont. De moordpartij in El Paso is een jammerlijk nevenverschijnsel…

Multiculturalisme

Aan pyromanen van dat allooi geen gebrek. Het racisme hoeft niet altijd expliciet te zijn om haat te wekken. Het gebeurt vaak subtieler, zelfs in naam van de verdediging van vrijheden die de Verlichting ons bracht, en die zouden bedreigd worden door het multiculturalisme.
Zowel de moordenaar van Christchurch (maart van dit jaar) als Anders Breivik, die in 2011 op Utoya 69 mensen neerknalde, verantwoordden hun moordpartijen met strijd tegen het multiculturalisme.  Zoals de moordenaar in El Paso voelen ze zich geïnspireerd door Dylann Roof die in 2015 in Charleston in een kerk negen Afro-Amerikanen doodschoot.
Het zit niet ver. In Duitsland is zeer onlangs de politicus Walter Lübcke vermoord. De moordenaar bekende dat hij dat deed omdat Lübcke in 2015 te positief stond tegenover opname van vluchtelingen. Vorig jaar schoot een uiterst-rechtse sympathisant in het Italiaanse Macerata op Afrikanen. Hij werd voor velen, ook voor de moordenaar van Christchurch, een held.
Het is hoogdringend de pyromanen die racisme, vrouwenhaat, homohaat, religieuze haat en zo verder aanwakkeren, te stoppen.  En dat zal vooral vanuit het ‘middenveld’, de civil society, moeten komen

Print Friendly, PDF & Email

Visited 372 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook