INTERNATIONALE POLITIEK

Prioritair probleem: Financiële emigratie

Image

Opinie van Hicham El Mzairh
Kameraden,
De tikkende tijdbom onder onze sociale zekerheid is niet migratie of vluchtelingen. Economen als Thomas Piketty onderlijnen dat Europa grootschalige migratie nodig heeft. Volgens het IMF brengen ook de vluchtelingen op korte termijn een gematigde economische groei met zich mee naar Europa. Op lange termijn is – zeker in de belangrijkste ontvangstlanden – een aanzienlijke groei. Volgens de Nationale Bank van België zullen de sinds 2015 toegekomen vluchtelingen in 2020 al meer opbrengen dan dat ze gekost hebben. Het gekende riedeltje dat we armoede importeren houdt weinig steek als we afgaan op de cijfers.

Gedoogbeleid

De echte bedreiging van de sociale zekerheid kameraden zit in het gedoogbeleid dat deze regering voert tegen fiscale fraude.
Elk jaar is er wel een nieuw fiscaal schandaal. Na de Panama Papers van 2016 maken de Paradise Papers duidelijk hoe multinationals en rijken grootschalig belastingen ontwijken. En wat doet deze regering? Niet veel.
Het toont aan dat er nog steeds té weinig wordt opgetreden tegen deze onrechtvaardigheid. Al jaren krijgen we het ene Leak na het andere te verwerken. Is het nu wachten op nóg een Leak opdat er hier daadkrachtig tegen gereageerd zal worden?
Om jullie er evenaan te herinneren: dit zijn de tikkende tijdbommen op een rijtje.

Offshore Leaks

April 2013. Het International Consortium of Investigative Journalists (ISIJ) legt in een stevig rapport uit hoe verschillende bedrijven en individuen 130.000 offshore bankrekeningen beheren. Het was een van de grootste aanklachten ooit tegen internationale belastingfraude.
Het rapport meldde dat er maar liefst 21 tot 31 biljoen dollar verborgen zat in belastingparadijzen. Als je het vermogen van de EU en China samenlegt, dan kom je ongeveer aan dat bedrag. En kijk: met 100 miljard euro bouw je in heel Afrika scholen, wegen en ziekenhuizen. Met 100 miljard euro. Een peulenschil van 21 biljoen dollar.
Het onderzoek baseerde zich op het uitlekken van circa 2,5 miljoen geheime documenten over het offshore-vermogen van mensen uit 170 landen. 110 Belgische bedrijven zouden toen in verbinding gebracht met firma’s op belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden of de Britse maagdeneilanden. Banken zoals KBC en BNP Paribas, bedrijven zoals Solvay waren betrokken.

LuxLeaks

Een jaartje verder, 2014. Het ICIJ neemt het belastingregime in ons buurland Luxemburg onder de loep. Luxemburg, gekend omdat we er graag goedkoop tanken, blijkt nu ook zwart op wit een belastingparadijs te zijn. Toegegeven: we hadden geen Luxleaks nodig om dit te weten.
Grote Belgische bedrijven en onze rijkste families hebben in het Groothertogdom verregaande en dubieuze belastingconstructies opgezet met postbusbedrijven in belastingparadijzen. De bekendere namen waren de familie de Spoelberch, de rijkste familie van het land met nauwe banden in AB Inbev. Andere bekende namen: het vroegere Dexia of Accent Jobs. De rijkste Belg Albert Frère kon uiteraard ook niet ontbreken. Ons land speelde zo miljarden aan inkomsten kwijt.
Het rapport baseerde zich op vertrouwelijke informatie over belastingovereenkomsten van 2002 tot 2010. Fun fact: de huidige voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, was in deze hele periode premier van Luxemburg. Onder zijn beleid werden dus miljarden aan belastinginkomsten van andere Europese landen afgenomen. Meer dan 300 multinationals hadden in november 2014 een dergelijke fiscaal gunstige overeenkomst.

SwissLeaks

2015, het officiële jaar waarin men van een Europese vluchtelingencrisis sprak. Maar ook het jaar van een nieuw lek. SwissLeaks (naar Zwitserland) was de naam van een journalistiek onderzoek naar een systeem van belastingfraude. De hoofdrol was deze keer weggelegd voor de Britse bank HSBC en hun Zwitserse dochteronderneming HSBC Private Bank.

In februari 2015 publiceerde ICIJ een reeks gegevens over Zwitserse bankrekeningen. Opnieuw bundelen meer dan 130 journalisten uit 46 landen de krachten. Wat bleek? Op meer dan 100.000 klantenrekeningen en 20.000 offshorebanken bij HSBC in Genève zou meer dan 180,6 miljard euro zijn gepasseerd. Dit alleen al tussen november 2006 en maart 2007. Op 5 maanden tijd..
.
Panama papers

In 2016 vlogen we dan de Atlantische oceaan over, naar Panama. Op 3 april 2016 raakte bekend dat 11.5 miljoen vertrouwde documenten van de Panamese juridische en zakelijke dienstverlener Mossack & Fonseca gelekt waren naar de internationale pers. De Panama Papers waren geboren.
Deze werden opnieuw onderzocht door ICIJ, alsook door de autoriteiten van diverse landen. Naast (legale) belastingontwijking ging het hier ook om belastingfraude en/of andere illegale activiteiten, zoals het omzeilen van handelssancties of het afhandelen van omkoping. In heel wat landen staan daar ferme straffen op.
In België zou het gaan om minstens 732 burgers die verbonden zijn aan minstens 1144 buitenlandse ondernemingen in elf verschillende belastingparadijzen. Ze zijn vooral actief in sectoren zoals financiële sector, de Antwerpse diamanthandel en in immobiliënsector. Onder andere de staalmagnaat Lakshmi Mittal, de ondertussen overleden topman van Belgacom Didier Bellens, de op een na rijkste Belg Patokh Chodiev (van het Kazachgate-schandaal), de hoofdaandeelhouders van AB Inbev (met opnieuw de familie de Spoelberch). Minstens zes van de rijkste Belgische families zouden opduiken in de lijst.

Paradise papers

En in 2017 was het weer prijs. De Paradise Papers verzamelen ca. 13,4 miljoen teksten over internationale belastingontwijking. Uit deze teksten is op te maken welke sluiproutes multinationals en enkele van ‘s werelds rijkste personen gebruiken om op hun vermogens zo min mogelijk belasting te betalen.
Opnieuw duiken weer een hele reeks namen op, van Bono tot Madonna, de Britse Queen tot Donald Trumpsschoonzoon Jared Kushner en minister van Handel Willbur Ross. Bedrijven zoals Apple en Nike doen ook weer gretig mee.
In ons land zouden Janssen Pharmaceutica en Ageas, de grootste verzekeraar, postbusconstructies hebben. Ageas zou er zo een dikke 1,2 miljard euro aan verdiend hebben, zonder één euro belasting te betalen.
Dus kameraden, Laat dit het startschot zijn om ook hierover het debat te openen?

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Lithiummijnen in Europa, niet in mijn buurt

Neveneffecten van de transitie In het Franse departement Allier loopt een openbaar onderzoek naar de ontginning van een grote lithiummijn. De weerstand is groot. Die was zeker even groot…

Print Friendly, PDF & Email

Israëlisch parlement verwerpt toekomstige Palestijnse staat

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen die de oprichting van een Palestijnse staat afwijst. “De vestiging van een Palestijnse staat in het…

Print Friendly, PDF & Email

Macronie zet links een neus

De vier partijen van het Nouveau Frot populaire (NFP) waren het dan toch eens geraakt over een gezamenlijke kandidaat voor het voorzitterschap van de Nationale Assemblée. Als grootste blok…

Print Friendly, PDF & Email
India. De Onzichtbare Gigant

You May Also Like

×