Praag verdeeld over Visegrad

Indien het president Milos Zeman behaagt, krijgt de Tsjechische Republiek eerstdaags een nieuwe regering. Premier wordt dan Petr Fiala, voorgedragen door een coalitie van vijf partijen die de verkiezingen wonnen, waarna de president plotseling erg ziek werd. De coalitiepartners zijn het over allerlei punten niet eens, waaronder de relatie tot de ‘Visegrad-groep’ bestaande uit Tsjechië, Slovakije, Hongarije en Polen.
De coalitie heeft 108 van de 200 zetels en zit in theorie dus op rozen. Maar gevreesd wordt dat Zeman na zijn wonderlijk herstel nog stokken in de wielen kan steken en zal proberen de partijen tegen elkaar uit te spelen. Zo staat de premier bekend als erg conservatief, terwijl de Piratenpartij eerder links-liberaal is en bij voorbeeld voor het homohuwelijk is. De partijen zitten ook niet op dezelfde lijn inzake buitenlands beleid.
Aan de ene kant staan partijen die erg EU-gezind zijn, wat Zeman absoluut niet is. Aan de andere kant is er onder meer Fiala’s conservatieve ODS (Democratische Burgerpartij) die in het Europarlement in dezelfde fractie zit als de oerconservatieve Poolse PiS. Bij ODS zitten ook veel bewonderaars van de Hongaarse premier Viktor Orban.
EU, euro
Vooral de Piratenpartij ziet het anders, zij is voor sterkere banden met de EU en voor invoering van de euro. Zij maakt met Jan Lipavsky aanspraak op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat is helemaal niet naar de zin van de president die voor goede relaties met China en Rusland is, wat de Piratenpartij de jongste jaren sterk bestreden heeft.
In de regeringsovereenkomst wordt de Visegradgroep een hoeksteen van Praags buitenlands beleid genoemd. Maar Mikulas Bek van de partij Stan (Burgemeesters en onafhankelijken) die minister voor de EU wordt, zei dat het belang van Visegrad overschat wordt.
.
Visited 403 Times, 1 Visit today
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.