INTERNATIONALE POLITIEK

Praag verdeeld over Visegrad

Image

Indien het president Milos Zeman behaagt, krijgt de Tsjechische Republiek eerstdaags een nieuwe regering. Premier wordt dan Petr Fiala, voorgedragen door een coalitie van vijf partijen die de verkiezingen wonnen, waarna de president plotseling erg ziek werd. De coalitiepartners zijn het over allerlei punten niet eens, waaronder de relatie tot de ‘Visegrad-groep’ bestaande uit Tsjechië, Slovakije, Hongarije en Polen.

De coalitie heeft 108 van de 200 zetels en zit in theorie dus op rozen. Maar gevreesd wordt dat Zeman na zijn wonderlijk herstel nog stokken in de wielen kan steken en zal proberen de partijen tegen elkaar uit te spelen. Zo staat de premier bekend als erg conservatief, terwijl de Piratenpartij eerder links-liberaal is en bij voorbeeld voor het homohuwelijk is. De partijen zitten ook niet op dezelfde lijn inzake buitenlands beleid.

Aan de ene kant staan partijen die erg EU-gezind zijn, wat Zeman absoluut niet is. Aan de andere kant is er onder meer Fiala’s conservatieve ODS (Democratische Burgerpartij) die in het Europarlement in dezelfde fractie zit als de oerconservatieve Poolse PiS. Bij ODS zitten ook veel bewonderaars van de Hongaarse premier Viktor Orban.

EU, euro

Vooral de Piratenpartij ziet het anders, zij is voor sterkere banden met de EU en voor invoering van de euro. Zij maakt met Jan Lipavsky aanspraak op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat is helemaal niet naar de zin van de president die voor goede relaties met China en Rusland is, wat de Piratenpartij de jongste jaren sterk bestreden heeft.

In de regeringsovereenkomst wordt de Visegradgroep een hoeksteen van Praags buitenlands beleid genoemd. Maar Mikulas Bek van de partij Stan (Burgemeesters en onafhankelijken) die minister voor de EU wordt, zei dat het belang van Visegrad overschat wordt.

.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Tsjechen aan nieuwe president toe

De Tsjechen trekken deze vrijdag en zaterdag naar de stembus voor de verkiezing van een nieuwe president. Indien geen enkele van de negen kandidaten een volstrekte meerderheid haalt, komt…

Print Friendly, PDF & Email

Praagse winters

De Tsjechische kiezers staan hun president Milos Zeman toe nog vijf jaar in ‘de Burcht’, het presidentieel paleis, te blijven. Zeman, ooit sociaaldemocratische eerste minister, werd tijdens zijn verblijf…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×