INTERNATIONALE POLITIEK

Poolse kiezer bevestigt

Image

De lokale verkiezingen van zondag in Polen, hebben ongeveer de trend van de nationale verkiezingen van 15 oktober vorig jaar bevestigd. De reactionaire PiS (Recht en Gerechtigheid) blijft met 33,7 % de grootste, de drie partijen van de regeringscoalitie bevestigen met samen 52.3 %, waarvan 31.9% voor het KO (centrum-rechtse Burger Plaftorm, EVP) van premier Donald Tusk.

De PiS kan blijven rekenen op haar stevige inplanting in het oosten en op het platteland. Het Burger Platdorm bevestigt zijn inplanting in grote steden als Warschau en Gdansk waar de burgemeesters al in de eerste ronde een ruime meerderheid halen. Op 21 juni wordt een tweede ronde gehouden in plaatsen waar geen enkele kandidaat een meerderheid haalde.

Binnen de regeringscoalitie is er nog de rechtse “Derde Weg” (Boerenpartij en christendemocraten) die 13.5 % haalde. Sociaaldemocratisch Links moet het stellen met een schamele 6.8 %. Uiterst-rechts is er nog de “Confederatie”, goed voor 7.5 %.

De opkomst lag met 51.5 % wel laag (in oktober nog 74 %), met een opkomst die groter was in de PiS-bastions. Veel kiezers die na het succes van het Burger Platform en zijn bondgenoten grote verwachtingen hadden, blijven op hun honger zitten. De verhoopte liberalisering van abortus is er nog altijd niet, vooral omdat de “Derde Weg” dit op de lange baan schuift.

Bij PiS zette partijleider Jaroslaw Kaczynsky een vrolijk gezicht op omdat zijn partij toch nog altijd de sterkste is. Ze verliest wel twee provincies aan het KO dat nu in tien van de zestien aan de macht komt. De PiS hoopt die prestatie, een eerste plaats, te herhalen bij de Europese verkiezingen van 9 juni. Deze partij maakt in het EU-Parlement deel uit van de fractie ECR (Conservatieven en Hervormers) naast onder meer het Italiaanse Fratelli d’Italia en (voorlopig nog) N-VA .

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Polen, een opluchting

Oef, de PiS is binnenkort niet langer de baas in en over Polen. Wat een opluchting voor al wie gehecht is aan enkele fundamentele vrijheden en rechten. De zeer…

Print Friendly, PDF & Email

Polen, PiS of PO

Polen beleeft een van de brutaalste verkiezingscampagnes uit zijn geschiedenis. Brutaal in woorden, de beledigingen overstemmen de verkiezingsbeloften. Het komt er vooral op aan de tegenpartij aan de schandpaal…

Print Friendly, PDF & Email

Polen houdt niet echt van Oekraïne

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopte in New York op ruime steun van de wereld, vertegenwoordigd op de Algemene Vergadering van de VN. Maar Warschau zorgde voor een koude…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×