Poolse kerk choqueert

De Poolse katholieke bisschoppen laten zich alweer van hun slechtste kant zien. De kerk is bedolven onder de beschuldigingen over pedofiel gedrag van veel priesters. Maar dat is een samenzwering om het vertrouwen van de gelovigen in de kerk te ondermijnen, zo staat in een rapport van 15 bladzijden, uitgegeven na “onderzoek”. Dat kwam er slechts onder druk van de paus.
De kerk stuurde een “enquête” naar de bisdommen en komt op basis van de antwoorden tot de conclusie dat het zo erg niet is. Dat is een algemeen maatschappelijk robleem, niet eigen aan de kerk…Ze vraagt bovendien ‘misericordia’, barmhartigheid, voor de schuldigen. Terwijl ze zelf geen enkel medeleven betuigt met de slachtoffers. De verenging die deze slachtoffers vertegenwoordigt, is verontwaardigd. En die verontwaardiging wordt ruim gedeeld, want steeds meer Polen nemen het autoritair hautain gedrag van deze instelling niet langer.
Dat is ook te merken aan het succes van de film ‘Kler’ die nu al door meer dan vijf miljoen Polen is gezien. De film gaat over de schijnheiligheid, de corruptie, het seksueel misbruik binnen de kerk. Dat laatste kwam onlangs nog extra in het nieuws nu bleek dat priester Henryk Jankowski, de biechtvader van Lech Walesa, jarenlang kinderen seksueel misbruikte. Walesa was de grote bezieler van de beweging Solidarnosc die in 1989 het communisme deed wankelen. Jankowski, overleden in 2010, was het religieus boegbeeld van de beweging.

Walging

De massale degout voor de houding van de kerk, roept parallellen op met de toestand in Ierland. Ook daar was de katholieke kerk niet zo lang geleden oppermachtig. Maar onder meer de vele beschuldigingen over kindermisbruik en over de massale diefstal van en moord op kinderen, deed de meeste Ieren walgen. De Ieren hebben intussen massaal recht op abortus en homohuwelijk goedgekeurd, het prestige van de kerk kreeg er meer dan een flinke deuk.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 326 Times, 2 Visits today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook