INTERNATIONALE POLITIEK

Politieke hybris in Griekenland

Image
Kyriakos Mitsotakis, partijleider van Nea Dimokratia ( https://wikikids.nl/Kyriakos_Mitsotakis)

Op 21 mei kreeg Nea Dimokratia 41% van de stemmen achter zich. Door het systeem van proportionele vertegenwoordiging, dat SYRIZA in 2019 had gestemd, ontliep de partij daardoor de absolute meerderheid. Tussen haakjes: Alexis Tsipras weet zijn verkiezingsnederlaag (slechts 20% van de stemmen) aan het feit dat hij dat systeem fout had ingeschat. Nu vindt hij vooral dat het een fout systeem is, terwijl het in 2019 nog klonk dat een proportioneel kiessysteem al lang de wens van links en van de progressieve krachten is geweest. Maar nu dus niet meer die van Alexis Tsipras, waarmee de man nog maar eens bewijst dat hij draait als een windhaan en dat zijn politieke overtuigingen vooral weinig voorstellen.

Nea Dimokratia gokt nu op de absolute meerderheid in een nieuwe stemronde waar de eerste partij tot 50 zetels extra kan krijgen. En blijkbaar denkt iedereen bij de partij dat de overwinning al op zak is. Anders kan ik de volgende gevallen van politiek hybris van leden van de partij niet verklaren.

Wat moet je denken van de woordvoerder van de partij Akis Skertsos, die een paar dagen geleden beweerde dat als je de BTW op voedingsmiddelen vermindert, dat daar vooral de rijken van profiteren. Een slag in het gezicht van mensen met lage inkomens, die al maanden de prijzen in hun winkelmandje zien stijgen en nauwelijks nog het noodzakelijke kunnen kopen.

Diezelfde woordvoerder zei een paar weken geleden, toen de database met de thema’s voor de eindexamens in de middelbare school crashte op de eerste twee dagen van de examenperiode, dat er 165 miljoen “hits” waren geweest uit meer dan 140 landen en buitenlandse agenten achter de cyberaanval zaten. Terwijl een team van specialisten had uitgevogeld dat er helemaal niets aan de hand was, maar dat het systeem de gelijktijdige “hits” van alle scholen die met de database zijn verbonden, niet aankon. Bleek dat het systeem nooit was getest. De theorie van Skertsos werd uiteraard gretig overgenomen door de bevriende televisiezenders die samen met de politici een groot deel van de Grieken blijkbaar voor idioten houden

Kandidaat parlementslid Grigoris Psarianos fulmineerde op Twitter naar aanleiding van de crash tegen het onderwijzend personeel dat hij “uitschot, wormen, schooiers en maffiosi” noemde die niet willen werken. Hoewel Nea Dimokratia zei dat deze verwijten ontoelaatbaar zijn, heeft Psarianos verder nog steeds op een verkiesbare plaats staan. De journalist heeft er al een aardig parcours opzitten, want Nea Dimokratia is de zesde partij waar hij op de kieslijst staat. Enig opportunisme is de man niet vreemd.

Afgelopen week liet kandidaat-parlementslid Spyros Pnevmatikos zich in een radio-interview op SKAI ontvallen dat er een triage dient te gebeuren van kankerpatiënten in het laatste stadium van de ziekte, want hun therapie is erg duur. Volgens de man dient er een kosten-baten analyse te gebeuren zoals in Amerika, waar hij gewerkt heeft. De uitlating kostte hem wel zijn plaats op de kieslijst. Ondertussen repte de “journalist” van SKAI zich om de uitlatingen te vergoelijken door te zeggen dat het ging om een wetenschappelijke discussie en niet om een politieke discussie.

Als je het hebt over kosten en baten in de gezondheidszorg, moet je ook kijken hoeveel je er in je budget wil voor vrij maken. Griekenland geeft tonnen geld uit aan defensie, aan gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems. Maar vorige week verloren drie mensen hun leven op drie dagen tijd door een incident met een ziekenwagen. Op Kos werd een 63-jarige vrouw in de laadbak van een pick-up naar het ziekenhuis gebracht omdat er op het eiland (waar Hippocrates is geboren) geen ziekenwagen beschikbaar was toen ze die nodig had. Het eiland heeft 1 ziekenwagen en 1 chauffeur. Dus voor 1 shift, en niet de hele klok rond. De dag na het voorval overleed een hoogzwangere vrouw in Nea Makri aan interne bloedingen nadat de ziekenwagen niet kwam opdagen. De baby haalde het ook niet. En nog een dag later overleed een 53-jarige toeriste in Chalkidiki omdat ze meer dan een uur moest wachten tot er een ziekenwagen kwam. Ik moest denken aan de woorden van Akis Skertsos (hij weer) die in het najaar van 2021 zei dat er geen reden is voor een luxueuze gezondheidszorg toen mensen aan corona stierven omdat er geen plaatsen waren op Intensieve Zorgen na de besparingen van de voorbije jaren. In een interview op televisie werd kandidaat parlementslid Georgios Koumoutsakos gevraagd naar een reactie op de problemen met de ziekenwagens, waardoor 3 mensen het leven lieten. Zijn reactie was: “Daar is al over geoordeeld. Het volk heeft met ruim 40% voor ons gestemd”.

Afgelopen weekend was Dora Bakoyianni, de zus van aftredend premier Mitsotakis, te zien in de kieskring Rhodopi, in het noorden van Griekenland. De enige kieskring die in handen was van SYRIZA na de stembusslag van 21 mei. Kort gezegd zei ze daar tegen de mensen rondom haar dat ze moeilijkheden zouden krijgen als ze opnieuw voor SYRIZA stemmen. Als ze voor Nea Dimokratia stemden, zouden ze een job kunnen krijgen als een van de grenswachters die de partij van plan is om aan te nemen als ze aan de macht is. Het leek wel een beetje een dreiging die van een maffiaclan zou verwachten. Dat ze dat doodgemoedereerd voor de camera doet, is voor mij eens te meer een teken van politieke hybris.

Akis Skertsos (daar heb je hem nog een keer) bedreigde gisteren openlijk op TV de leden van de Turkssprekende moslimminderheid van Rodopi met het ontnemen van de “vanzelfsprekende rechten die alle Griekse burgers genieten” als ze “parlementsleden die het Griekse nationale beleid bevorderen” niet zouden steunen. Gisteren kopte de regeringsgezinde krant Proto Thema nog: “Een Turk zal voor een Turk stemmen”, wijzend op het feit dat SYRIZA in Rhodopi een Turkssprekende kandidaat heeft, die volgens Nea Dimokratia zijn instructies krijgen van het Turkse consulaat. Het zijn methodes die je aan de andere kant van de grens zou verwachten. Maar niet in een land dat wellicht binnenkort weer 4 jaar zal worden geleid door een “hervormer die in Harvard is opgeleid en die open staat voor de financiële markten”.

(Bruno Tersago, Reilen en zeilen in Griekenland van 13/06/2023)

Relevant

Commissies Griekse banken leveren 1,8 miljard euro winst op

De Griekse banken, die op instorten stonden in 2015, boeren de laatste jaren erg goed. Even recapituleren: toen Griekenland “gered” diende te worden met twee miljardenleningen, werd dat geld…

Griekse eilanden betalen gelag van overtoerisme

De afgelopen weken wordt het steeds pijnlijker duidelijk dat de Griekse eilanden te maken hebben met de keerzijde van overtoerisme. Ze verwelkomen gemiddeld 3 tot 4 keer meer mensen…

Europese Parlementsverkiezingen : allemaal verliezers

De Grieken hebben een eigenaardige relatie met Europa. Als je hen vraagt of ze er deel van uitmaken, zullen ze allemaal zeggen van wel. Maar als je een gesprek…

Laatste bijdrages

Tax the rich!

Ja, maar hoe ? Het debat is nu al enkele jaren aan de gang en zoals gebruikelijk is wanneer het over belastingen gaat, kan het nog wel even duren. Vooral…

Barnier spaart Macrons vrienden

Na de 7 vette jaren voor de rijken, enkele jaren “soberheid” voor iedereen. President Emmanuel Macron heeft zijn reputatie van “président des riches” teveel eer aangedaan: Eén procent werd…

Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Hibakusha

Het Noorse Nobelcomité heeft besloten de Nobelprijs voor de Vrede voor 2024 toe te kennen aan de Japanse organisatie Nihon Hidankyo. Deze organisatie van overlevenden van de atoombommen op…

Fascisme: geen verleden tijd

You May Also Like

×