INTERNATIONALE POLITIEK

Polen houdt niet echt van Oekraïne

Image
Zelensky in april 2022 in gezelschap van de Baltische en Poolse staatshoofden. Toen er nog geen vuiltje aan de lucht was (wikipedia)

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopte in New York op ruime steun van de wereld, vertegenwoordigd op de Algemene Vergadering van de VN. Maar Warschau zorgde voor een koude douche: Polen levert Oekraïne geen wapens meer. Polen moet in de eerste plaats zijn eigen leger versterken, er een van de grootste van Europa maken, aldus premier Mateusz Mozawiecki.

Diens partij, PiS, zit in volle campagne voor de verkiezingen van 15 oktober en wil de stemmen van de boze Poolse boeren niet verliezen. Daarmee bederft Polen wel Zelensky’s opvoering in New York. Terwijl hij om wereldwijde steun vraagt, steken de Poolse vrienden hem een dolk in de rug. De vraag is nu: krijgt Polen navolgers? Hoe soliede is de westerse steun – ook die uit de VS – aan Kiev?

Verkiezingen

De Poolse boeren voeren al maanden actie tegen de transithandel van Oekraïens graan naar Poolse havens, waarvan een groot deel op de Poolse markt belandt. Kiev kondigde vorige week aan Polen samen met Slovakije en Hongarije officieel te zullen aanklagen omdat zij een invoerstop voor Oekraïens graan instelden. In die landen, en in Bulgarije, komen boeren al maanden met hun tractoren op straat tegen die graantransporten.

Kiev vindt het merkwaardig dat Polen, Hongarije en Slovakije hiermee ingaan tegen de EU. Hoe kunnen we dan nog het woord van de EU vertrouwen, aldus een woordvoerder in Kiev.

Kiev bedreigde Warschau ook met tegenmaatregelen. Zelensky viel in New York scherp uit tegen “landen die solidariteit betuigen maar in feite in de kaart van Rusland spelen”. De boodschap kwam in Warschau slecht over, de Oekraïense ambassadeur werd prompt op het matje geroepen.

In sommige Poolse gebieden is er ook enige wrevel door de aanwezigheid van veel Oekraïense vluchtelingen. Hun verblijf leidde onder meer in sommige steden tot fikse verhoging van huurprijzen.

Bandera

Het wringt al maanden rond dat graan. In het geval van Polen is dat niet het enige wrijvingspunt. Polen is vorig jaar na de Russische inval in Oekraïne zonder enige aarzeling voorloper geweest in de steun aan Oekraïne. Het voerde in Europa campagne voor de grootst mogelijke steun en verweet anderen, zoals Duitsland, veel te weinig te doen. Maar dat was niet zozeer uit affectie voor de Oekraïners, wel omdat er een gemeenschappelijke vijand is, Rusland, dat in de recente geschiedenis al zo vaak Polen of delen ervan in bezit nam.

Maar Polen kijkt intussen ontstemd toe hoe oorlogsmisdadiger Stepan Bandera in Oekraïne als een grote held wordt vereerd, vooral in militaire kringen. Die Bandera was in 1943 verantwoordelijk voor de moord op tienduizenden Polen in de buurt van Lwow – tegenwoordig Lviv, eeuwenlang een grote Poolse stad, nu bolwerk van het Oekraïens nationalisme.

Zelensky kreeg dat op zijn boterham tijdens zijn bezoek aan Warschau begin april. Na de gesprekken werd gezegd dat die kwestie discreet ter sprake was gebracht, maar de verering is sindsdien niet verminderd, wat in Polen bijkomende wrevel wekt. Er werden totnogtoe geen vragen opgeworpen bij de levering van wapens aan legerleiders die hulde brengen aan de man die een regio “etnisch zuiverde” van Joden en Polen. Misschien dat die vragen nu wel ten berde komen.

Washington?

Bij dat alles blijft de vraag wat Polens beste vrienden in Washington van die wapenstop aan Oekraïne vinden. Is het denkbaar dat Warschau die sensationele beslissing nam zonder voorafgaand overleg met de VS?

Zijn de electorale zenuwen dermate gespannen? Of wil Washington via die Poolse weg Zelensky diets maken dat ook de hulp uit de VS niet zo oneindig is. Zeker niet nu de VS in verkiezingscampagne komen en het best zou kunnen dat de hulp aan Oekraïne in de campagne wordt geworpen.

De Russische president Vladimir Poetin rekent er al langer op dat hoe langer de oorlog duurt, hoe meer de westerse hulp aan Oekraïne in v raag zal worden gesteld, tot grotere verdeeldheid zal leiden. Het Oekraïnse graan moet een orkaan doorstaan.

VS 2024: Oekraïne kan Biden zuur opbreken

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Poolse kiezer bevestigt

De lokale verkiezingen van zondag in Polen, hebben ongeveer de trend van de nationale verkiezingen van 15 oktober vorig jaar bevestigd. De reactionaire PiS (Recht en Gerechtigheid) blijft met…

Print Friendly, PDF & Email

Polen, PiS of PO

Polen beleeft een van de brutaalste verkiezingscampagnes uit zijn geschiedenis. Brutaal in woorden, de beledigingen overstemmen de verkiezingsbeloften. Het komt er vooral op aan de tegenpartij aan de schandpaal…

Print Friendly, PDF & Email

Poolse PiS op heksenjacht

Erdogan maakt school De Poolse regerende partij ‘Recht en Rechtvaardigheid’ (PiS) is in de leer gegaan bij de Turkse president Erdogan: onderwerp de justitie en schakel via die justitie…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

In ‘oostelijke’ EU is links verdampt

De fractie van S&D (sociaaldemocraten) blijft veruit de tweede grootste in het EU-parlement. Maar onder die 140 gekozenen zitten bitter weinig afgevaardigden uit nieuwe lidstaten van Centraal-Europa en de…

Print Friendly, PDF & Email

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×