INTERNATIONALE POLITIEK

Polarisering in Chili

Image

Wat kon worden verwacht en wat werd voorspeld: de kandidaten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 19 december worden de linkse Gabriel Boric en de uiterst rechtse José Antonio Kast. Ze wonnen met respectievelijk 26 en 28 % van de stemmen.

De participatiegraad lag onder de 50 %.

Verrassend is wel de plaats van Franco Parisi. Hij eindigde als derde met een kleine 13 % van de stemmen. De man leeft in de V.S. en kan niet naar Chili terugkomen omdat hem er een miljoenboete wacht wegens niet-betaling van alimentatie aan zijn ex-vrouw. Parisi is uitgesproken neoliberaal.

De overdracht van de stemmen is niet eenvoudig. Boric kan (eventueel) enkel rekenen op ongeveer 20 % van Concertación kandidate Yasna Provoste en van de linkse kandidaat Marco Ominami. Kast kan rekenen op de stemmen van Sichel en Parisi, goed voor 25 %.

Indien José Antonio de tweede ronde wint, ziet het er heel slecht uit voor de Conventie die de nieuwe grondwet bespreekt.

Alleen een grotere participatie zou het tij kunnen keren, maar traditioneel gaan Chilenen maar in zeer beperkte mate naar de stembus. Afwachten.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Chili : Niemand wint, links verliest

Het was de eindfase van een twee jaar durend grondwettelijk proces. Toen Gabriel Boric aan de macht kwam, werd het proces opgestart voor een nieuwe grondwet. De bestaande grondwet…

Print Friendly, PDF & Email

De lijdensweg van de Chileense grondwet

Over anderhalve maand, op 17 december, gaan de Chilenen opnieuw naar de stembus om ja of neen te zeggen tegen de nieuwe grondwet die hen deze week is voorgelegd.…

Print Friendly, PDF & Email

Chili na 50 jaar: wie heeft gefaald?

“Ik zie er een beetje stuurs uit, misschien is het daarom dat ze zeggen dat ik een dictator ben” (Generaal Augusto Pinochet Ugarte, 24 april 1986) Dat er zoveel…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×