22 November 2021

Polarisering in Chili

Wat kon worden verwacht en wat werd voorspeld: de kandidaten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 19 december worden de linkse Gabriel Boric en de uiterst rechtse José Antonio Kast. Ze wonnen met respectievelijk 26 en 28 % van de stemmen.

De participatiegraad lag onder de 50 %.

Verrassend is wel de plaats van Franco Parisi. Hij eindigde als derde met een kleine 13 % van de stemmen. De man leeft in de V.S. en kan niet naar Chili terugkomen omdat hem er een miljoenboete wacht wegens niet-betaling van alimentatie aan zijn ex-vrouw. Parisi is uitgesproken neoliberaal.

De overdracht van de stemmen is niet eenvoudig. Boric kan (eventueel) enkel rekenen op ongeveer 20 % van Concertación kandidate Yasna Provoste en van de linkse kandidaat Marco Ominami. Kast kan rekenen op de stemmen van Sichel en Parisi, goed voor 25 %.

Indien José Antonio de tweede ronde wint, ziet het er heel slecht uit voor de Conventie die de nieuwe grondwet bespreekt.

Alleen een grotere participatie zou het tij kunnen keren, maar traditioneel gaan Chilenen maar in zeer beperkte mate naar de stembus. Afwachten.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 29 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

Meer ..

×