Poetins oorlog en demografische val

Denkt de Russische president Vladimir Poetin Ruslands demografische neergang op te lossen met de annexatie van Oekraïense gebieden? Dat zal nauwelijks volstaan om de drastische neergang in de bevolkingscijfers te compenseren. Na de covidpandemie komt de oorlog het nog erger maken.

Rusland had 148,3 miljoen inwoners toen de Sovjet-Unie in 1991 uit elkaar viel. De jaren 1990 met de wilde privatiseringen en roofkapitalisme, duwde de sterftecijfers sterk omhoog (levensverwachting voor mannen onder 60) en de geboortecijfers drastisch naar beneden. Bij de eeuwwisseling wargen er nog143 miljoen inwoners. Nu zijn het er 145,1 miljoen.

Poetin had gehoopt vanaf 2022 de bevolkingscijfers te stabiliseren, om ze dan vanaf 2030 weer te zien stijgen. Maar met zijn oorlog tegen Oekraïne, ziet het er niet goed uit. Vooreerst eist die oorlog een zware dodentol onder jonge mannen. Maar demografen denken vooral dat het geboortecijfer gevoelig zal dalen. Met de mobilisatie en de onzekerheid stellen veel gezinnen uitbreiding uit – of af.

Exodus

Bovenop is er de grote emigratie van vooral jongeren die het in Rusland momenteel niet zien zitten. Onmogelijk te voorspellen hoeveel van de honderdduizenden recent uitgeweken Russen zullen terugkeren. Ook al voor de oorlog trokken veel opgeleide jongeren weg, meestal voorgoed.

Rusland heeft zijn bevolkingscijfer kunnen opkrikken door immigratie uit vroegere Sovjetrepublieken. Maar nu is dat met de gevolgen van de oorlog veel minder aantrekkelijk geworden.

Vandaar dat de demografen van het Kremlin rekening houden met een inkrimping van de bevolking tegen 2030 met meer dan 400.00. Het zou veel meer kunnen worden dan dat in geval de oorlog aansleept. Poetin heeft ook demografisch in eigen vlees gesneden.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 296 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook