INTERNATIONALE POLITIEK

Poetin, Trotsky en Netflix

Image

Bij de 100ste verjaardag van de Russische Oktoberrevolutie had de Russische president Vladimir Poetin al duidelijk laten blijken dat hij die revolutionairen van toen niet in het hart draagt. De zogenaamde documentaire over Lev Davidovitsj Trotsky, nu te zien via Netflix, is van die afkeer doordrenkt. Een grote scharde personaliteiten en organisaties protesteert tegen de talrijke vervalsingen in die reeks, alsof Stalins geest nog altijd rondwaart als het om Trotsky gaat.
Staatszender Rossiya 1 had deze reeks besteld en in november 2017 uitgezonden als bijdrage tot de herdenking van de revolutie. Dat Trotsky als centrale figuur werd gekozen en negatief wordt afgeschilderd, is natuurlijk niet neutraal. Zo draagt deze Poetinzender zijn steentje bij tot de ontluistering van die revolutie waaraan Poetin en co liever niet herinnerd werden, maar wat ze niet zomaar konden laten voorbijgaan.

Stalins geest

In feite herneemt deze reeks Stalins aantijgingen tegen Trotsky. Poetin en zijn omgeving eren trouwens in hun grote patriottische ijver de grote patriot Stalin. Dat Trotsky in 1940 vermoord werd in opdracht van Stalin, wordt in deze ‘documentaire’ verdoezeld. Moordenaar Ramon Mercader zou eerder een ontgoochelde aanhanger zijn geweest die in zelfverdediging een ijspik door Trotsky’s hoofd sloeg.
Het protest tegen de onwaarheden en verdraaingen in deze reeks gaat onder meer uit van Esteban Volkov, kleinzoon van Trotsky. Ze wijzen er o.m. op dat de reeks er voortdurend naar verwijst dat Trotsky jood was. Er wordt verteld hoe Trotsky tijdens ballingschap in Mexico verteerd werd door wroeging over zijn misdaden (iets waar Stalin voor zover bekend nooit last van had). Dat Stalin de hand had in de dood van de vier kinderen van Trotsky wordt niet verteld, wel wordt Trotsky beschuldigd dat hij naar zijn familie niet omkeek.
Meer details op Médiapart: https://blogs.mediapart.fr/edition/les-invites-de-mediapart/article/190219/netflix-et-le-gouvernement-russe-unis-dans-la-calomnie-anti-trotsky

Relevant

Uitpers 25 : Een andere wereld

Uitpers begon in 1999, vijfentwintig jaar geleden. Dat was het jaar van de Battle of Seattle, het massale protest tegen de neoliberale vrijhandelsideologie van de Wereldhandelsorganisatie. Twee jaar later…

Victor Serge, Lenin en de revolutie

Precies 100 jaar geleden stierf Lenin. Is mogelijk om het op een rustige, beschouwende manier over zijn erfenis te hebben, wetend welke afschuwelijke misdaden het stalinisme heeft verricht en…

 ‘Fuck de media, red de pers’

Voorwaar een merkwaardige boektitel. En wat is dan wel het verschil tussen pers en media ? Het jongste boek van de “geestelijke vader’ van bladen zoals ‘Joepie’ en ‘Dag Allemaal’”,…

De wereld met Trump

You May Also Like

×