INTERNATIONALE POLITIEK

Poetin neemt deel aan Italiaanse campagne

Image

Als het aan Matteo Salvini ligt, zal de Italiaanse regering na de verwachte zege van uiterst-rechts op 25 september, de sancties tegen Rusland herbekijken. Salvini is de leider van de uiterst-rechtse Lega. Giorgia Meloni, leider van de eveneens uiterst-rechtse Fratelli d’Italia en mogelijk volgende premier, ziet dat niet zitten. Zij heeft nu net de zegen gekregen van de EVP en wil de EU laten zien dat ze betrouwbaar is. Terwijl Silvio Berlusoconi, leider van Forza Italia (lid van EVP) dan weer geklasseerd wordt als Poetin-vriend.

Op die manier komt de Russische president Vladimir Poetin deelnemen aan de campagne voor de parlementsverkiezingen, van 25 september. De te verwachten zware problemen in de winter, zijn voor de meeste Italianen net als voor de meeste Europeanen, een serieus spookbeeld aan het worden. Over de sancties tegen Rusland bestaat sinds het begin controverse in Italië.

Een maand eerder was er al ‘il caso Russia’, het geval Rusland: de Russische ex-president Dmitri Medvedev had gezegd dat “de Italiaanse kiezers de stommiteit van Europa, de sancties, zouden afstraffen”. Moskou werd daarop beschuldigd van inmenging in de Italiaanse politiek.

Salvini kijkt aan tegen slechte peilingen, rond 13-14%, terwijl zijn Lega in 2018 verrassend 17% haalde en bij de Europese verkiezingen het jaar daarop bijna 33 %. De Lega dreigt zelfs bij de huidige trend van de peilingen te worden voorbijgestoken door de Vijfsterrenbeweging M5S die uit een diep dal kruipt. Met zijn campagne tegen de sancties rekent Salvini erop het tij voor zijn partij te doen keren.

Niet alleen

De Lega is ook een “zusterpartij” van “Eén Rusland”, de partij van Poetin. “Met zijn uitspraken bewijst Salvini een gevaar voor het land te zijn”, aldus Enrico Letta, de leider van de centrumlinkse Democratische Partij (PD). Meloni neemt afstand van Salvini’s uitspraken. Ze spant zich in om aanvaardbaar te zijn bij de EU, wat haar alvast lukt bij de EVP. “We dreigen onze geloofwaardigheid te verliezen”, aldus Meloni tegenover Salvini.

Salvini staat wel niet alleen met zijn standpunt inzake de sancties. Berlusconi heeft al zeer lang goede relaties met Poetin en lijkt die nog steeds te koesteren.
Ook bij de Vijfsterrenbeweging lopen ze niet warm voor de sanctiepolitiek. Een van de vroegere leiders, minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio, is wel voor de sancties en komt met een eigen lijst, in coalitie met de PD.

(Verschijnt ook op De Pauw’s Pepers – www.depauwspepers.eu)

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Linkse zeges in Italiaanse steden

In de Italiaanse steden Firenze, Bari en Perugia hebben kandidaten van centrumlinks de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. Het was vooral uitkijken naar Firenze waar uiterst-rechts het oog…

Print Friendly, PDF & Email

Matteotti na 100 jaar, ook met Meloni

Antifascistische toespraak herdacht in Rome “Vandaag herdenken we een vrije en moedige man die omwille van zijn ideeën door fascistische benden is vermoord”. Dat zei de Italiaanse premier Giorgia…

Print Friendly, PDF & Email

Meloni en Antifascisme

Post-fascistische leidster ziet zich als as voor meerderheid EVP en uiterst-rechts in EU Het belang van kennis over geschiedenis kan in verwarrende tijden als deze, niet genoeg onderstreept worden.…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×