Poetin en Kadyrov samen op jacht

Er loopt ook in België een onderzoek naar de moord, eind januari in Rijsel, op de 44-jarige Tsjetsjeen Imran Aliev, afgemaakt met wel honderd messteken. Aliev was daar samen met een man met Russisch paspoort aangekomen uit België. Het slachtoffer was bekend om zijn blogs tegen de dictator van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, die met gulle steun van de Russische president Vladimir Poetin zijn republiek onderwerpt aan de sharia. Poetin als beschermer van een islamist.
Aliev had in 2012 in België samen met zijn vrouw en kinderen het statuut van politiek vluchteling gekregen. Er is een sterk vermoeden dat dit de zoveelste moord is in opdracht van Kadyrov. Een andere blogger vond het spoor van de moordenaar  na de moord: via Berlijn teruggekeerd naar Tsjetsjenië, een deelrepubliek van de Russische Federatie. Kadyrov is daar sinds 2007 absoluut heerser, in opvolging van zijn vader diel met de zegen van Poetin aan de macht was gekomen.

Oorlogen

Tsjetsjenië ligt Poetin nauw aan het hart. Toen toenmalig president Boris Jeltsin hem in 1999 tot premier aanstelde,  hervatte Poetin de oorlog tegen de Tsjetsjeense separatisten die het Russisch leger in 2004-2005 in het zand hadden doen bijten (na een oorlog met ca 100.000 doden). Na de zege gaf Poetin de militie van de clan Kadyrov volmacht – en veel geld. Daarmee werd o.m. de grootste moskee van Europa gebouwd.
Poetin en Kadyrov bewijzen elkaar blijkbaar wederdiensten. De moord op de Russische opposant Boris Nemtsov precies 5 jaar geleden, was het werk van een Tsjetsjeens commando. De moord in augustus vorig jaar op de Tsjetsjeen Zelimchan Changotsjivili (hij was Georgisch staatsburger) in Berlijn, was volgens de Duitse politie het werk van de FSB, de Russische geheime dienst waaruit Poetin komt.
De twee recente moorden maken de lijst van Tsjetsjeense opposanten vermoord in het buitenland, nog wat langer. En de verantwoordelijken daarvoor zitten zowel in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny als in Moskou.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 306 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook