INTERNATIONALE POLITIEK

Poetin en Kadyrov samen op jacht

Image

Er loopt ook in België een onderzoek naar de moord, eind januari in Rijsel, op de 44-jarige Tsjetsjeen Imran Aliev, afgemaakt met wel honderd messteken. Aliev was daar samen met een man met Russisch paspoort aangekomen uit België. Het slachtoffer was bekend om zijn blogs tegen de dictator van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, die met gulle steun van de Russische president Vladimir Poetin zijn republiek onderwerpt aan de sharia. Poetin als beschermer van een islamist.
Aliev had in 2012 in België samen met zijn vrouw en kinderen het statuut van politiek vluchteling gekregen. Er is een sterk vermoeden dat dit de zoveelste moord is in opdracht van Kadyrov. Een andere blogger vond het spoor van de moordenaar  na de moord: via Berlijn teruggekeerd naar Tsjetsjenië, een deelrepubliek van de Russische Federatie. Kadyrov is daar sinds 2007 absoluut heerser, in opvolging van zijn vader diel met de zegen van Poetin aan de macht was gekomen.

Oorlogen

Tsjetsjenië ligt Poetin nauw aan het hart. Toen toenmalig president Boris Jeltsin hem in 1999 tot premier aanstelde,  hervatte Poetin de oorlog tegen de Tsjetsjeense separatisten die het Russisch leger in 2004-2005 in het zand hadden doen bijten (na een oorlog met ca 100.000 doden). Na de zege gaf Poetin de militie van de clan Kadyrov volmacht – en veel geld. Daarmee werd o.m. de grootste moskee van Europa gebouwd.
Poetin en Kadyrov bewijzen elkaar blijkbaar wederdiensten. De moord op de Russische opposant Boris Nemtsov precies 5 jaar geleden, was het werk van een Tsjetsjeens commando. De moord in augustus vorig jaar op de Tsjetsjeen Zelimchan Changotsjivili (hij was Georgisch staatsburger) in Berlijn, was volgens de Duitse politie het werk van de FSB, de Russische geheime dienst waaruit Poetin komt.
De twee recente moorden maken de lijst van Tsjetsjeense opposanten vermoord in het buitenland, nog wat langer. En de verantwoordelijken daarvoor zitten zowel in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny als in Moskou.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

NAVO viert 75e verjaardag in Koude Oorlogssfeer

Van 9 tot 11 juli komen de staatshoofden en regeringsleiders in Washington samen om de 75ste verjaardag van de NAVO te vieren. Nog niet zo lang geleden verkeerde de…

Print Friendly, PDF & Email

Miljardensteun aan Oekraïne voor bodemloze oorlogsput

Er kwam veel politiek gesjacher aan te pas, maar uiteindelijk kreeg het Witte Huis zijn miljardensteunpakket voor Oekraïne, Israël en Taiwan gestemd in het Congres. Voor Oekraïne is er…

Print Friendly, PDF & Email

Val van cruciale grensstad is vernederende nederlaag voor het militair regime van Myanmar

Operatie 1027 heeft in Myanmar voor een kentering gezorgd. Sinds oktober 2023 heeft de opmars van de anti-junta-coalitie van het Arakan-leger (of AA, een voornamelijk Rakhine-groep), het Myanmar National…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×