INTERNATIONALE POLITIEK

Poetin, de pedalen kwijt

Image
Jozef Stalin en bewieroker Vladimir Poetin

Erfgenaam Grootrussisch chauvinisme

Poetin lijkt de pedalen kwijt, stond in april vorig jaar op Uitpers te lezen. Dat ging toen over Poetins beleid in Rusland, zijn tanende populariteit en de neergang van zijn partij. Toen had hij ook al troepen in de buurt van Oekraïne samengetrokken. Zodra hij een afspraak kreeg met de nieuwe VS-president Joe Biden, zakte de spanning. Nu is hij echt de pedalen kwijt, Poetin toont zich een “waardig” opvolger van historische figuren die hij bewierookt, Stalin en de tsaren die imperiums uitbouwden. Idolen van het Grootrussisch chauvinisme.

Grote speler

Met het machtsvertoon van een jaar geleden wou de Russische president zijn Amerikaanse collega diets maken dat Rusland een grote speler blijft. Met zijn dreigende houding stuurde hij Bidens internationale agenda in de war. Die vond zoals zijn voorgangers Brack Obama en Donald Trump alleen China een ernstige bedreiging. Het stoorde Poetin al langer dat die collega’s in Washington alleen oog hadden voor Xi Jinping als grote vijand.

Het machtsvertoon werd de voorbije maanden opgedreven nadat Berlijn op 16 november Nord Stream2 op een wachtlijst plaatste. Poetins ‘diplomatie’ – gesprekken met onder andere de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Olaf Scholz – lijkt achteraf bekeken Poetins manier om hen te vernederen.

Met al dat machtsvertoon had men het wel min of meer begrepen: schrijf Rusland als grote speler niet af. Maar waarom dan die grootscheepse militaire agressie tegen Oekraïne? Daar is geen voor de hand liggende redelijke verklaring voor. Wat denkt het Kremlin daar bij te winnen? Status? De status van gevaarlijke onbetrouwbare oorlogstoker.

Stalin

Die agressie komt niet erg gelegen voor de oligarchen en Poetins siloviki die graag hun fortuinen in de City beleggen en hun kroost naar dure Zwitserse scholen sturen. Noch op korte noch op langere termijn hebben de Russische rijken iets te winnen bij die agressie. Wordt Poetin dan echt gedreven door dat Grootrussisch patriottisme?

Hij loopt hoog op met het genie van Stalin die in juni 1941 met de aanval van de nazitroepen in een zware noodsituatie terechtkwam. Stalin schakelde toen onder meer de Russisch-Orthodoxe kerk in om in naam van het grote Russische volk de aanvallers tegen te houden. Dat werkte heel goed. In die ‘Grote Patriottische Oorlog’ kwamen minstens 27 miljoen Sovjetburgers om het leven, maar het was wel Stalingrad dat de grote ommekeer van de Tweede Wereldoorlog bracht.

De grondwet is vorig jaar in die geest aangevuld. De Russische superpatriotten, gesteund door de Orthodoxe hiërarchie, geven al enkele jaren meer en meer de toon aan. Zich steds meer verrijken is de voornaamste drijfveer van de heersers van dat systeem, ‘Russisch patriottisme’ de ideologie waarmee ze het volk manipuleren.

Het viel begin deze week op hoe Poetin Jozef Stalin prees in diens conflict met Lenin over zelfbeschikking van volkeren. Lenin had bij de oprichting van de Sovjet-Unie een eeuw geleden, volgens Poetin veel te veel toegevingen gedaan aan de nationalisten, ook de Oekraïense. Alsof het bestaan van Oekraïne als onafhankelijke staat vandaag de schuld is van Lenin. Diens laatste woorden waren een waarschuwing tegen het gevaar van het Grootrussisch chauvinsime zoals Stalin dat honderd jaar geleden tentoon spreidde.

Cynisme

Poetin is in meerdere opzichten een erfgenaam van die Stalin. Ook diens cynisme. Er even aan herinneren dat Poetin begin 1999 onder president Boris Jeltsin blitzcarrière maakte omdat hij als hoofd van de geheime dienst FSB, procureur Joeri Skoeratov wegwerkte toen die een onderzoek deed naar de enorme corruptie in het Kremlin (het ‘Kremlingate’).
Veel erger nog is dat Poetins FSB later dat jaar zware aanslagen op appartementsblokken uitvoerde en de schuld op de Tsjtsjeense opstandelingen stak om zo een nieuwe oorlog in Tsjetsjenië te ontketenen. Poetin plaatste er toen, na een bloedige oorlog, de clan Kadyrov aan de macht die er sindsdien een terreurbewind uitoefent. Met Poetins zegen.

Uitpers over Poetin:

Poetin, ontvrienden

Poetin lijkt de pedalen kwijt

Rusland snakt naar adem

Russische verkiezingen zonder oppositie

Poetin voor een moeilijk jaar

Poetins broze poetinisme

.

Relevant

Poetins schijnisolement

Ruzland. Een land in oorlog met zichzelf en met de wereld (zie rubriek Boeken). De titel van het boek van Eva Cukier doet me even schrikken. Oorlog met zichzelf,…

Kritische kijk op Poetinisme

Over Poetinisme verscheen in 2018 al een degelijk boek van Katlijn Malfliet. Dit van Soeslov, Putinism – Post-Soviet Russian Regime Ideology, is actueler, ruimer, maar ook moeilijker. Het bespreekt…

Poetin-regime, baken voor uiterst-rechts

De politie van Moskou is tijdens het weekend enkele gayclubs binnengevallen “op zoek naar drugs”. De politie interpreteert de uitspraak van het Russisch Hooggerechtshof over het ‘extremisme’ van “de…

Laatste bijdrages

Waarom laait het geweld terug op in Syrië?

Een fors offensief van de Syrische gewapende oppositie doet de burgeroorlog die het land al 13 jaar in zijn greep heeft, terug oplaaien en brengt het conflict opnieuw onder…

Wat wil BRICS?

Sinds de 16de vergadering van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, Indië, China en Zuid-Afrika) in het Russische Kazan heeft deze groep een ietwat aparte plaats ingenomen als multilaterale organisatie. Het…

Argentinië. In gesprek met Atilio Boron

FM: Verkozenen van uiterst rechts zijn al lang geen uitzondering meer. Toch blijft het voor veel buitenstaanders moeilijk te begrijpen dat iemand als Javier Milei kon verkozen worden als…

Straatnamen: een brok geschiedenis

You May Also Like

×