INTERNATIONALE POLITIEK

Poetin bidt en blijft

Image

Van spion tot pilaarbijter
Als het aan president Vladimir Poetin ligt, en wie zal hem tegenhouden, wordt de Russische grondwet verrijkt met een verwijzing naar God. En nu het parlement hem daarom heeft verzocht, wordt diezelfde grondwet ook aangepast zodat hij in 2024 en in 2030 nog altijd president-kandidaat kan zijn. Met de hulp van God en van de Russische kiezers kan hij nog zestien jaar president van de Russische Federatie blijven, tot hij 83 is. Donald Trump moet groen zien van afgunst.

Het volk

De Doema (volksvertegenwoordiging) liet Poetin niet lang in het ongewisse en keurde met 383 tegen 0 bij 43 onthoudingen het amendement op de nieuwe ambtstermijnen goed. Dat komt de stabiliteit van ons land ten goede, zei Valentina Teresjkova, de eerste vrouw op ruimtereis, die het amendement had voorgesteld.
De kiezers krijgen op 22 april de kans hun mening daarover te geven in een ‘volksstemming’ – geen referendum. Volgens voorlopige peilingen laten de grondwetswijzigingen de Russische kiezers in grote meerderheid Siberisch koud.
De lokale overheden hebben dan ook opdracht gekregen om op die dag voor een ‘feestelijke sfeer’ te zorgen om kiezers te lokken. Als lokaas zijn er ook de amendementen dat het minimumloon niet lager mag zijn dan een vitaal inkomen en dat de pensioenen aangepast worden aan de index van de levensduurte.

Een blijver

Poetin verraste begin dit jaar de Doema en de rest van de wereld door grote wijzigingen in de staatsstructuur aan te kondigen . Er zou meer macht toekomen aan het parlement en aan de Staatsraad. Tegelijk nam premier Dimitri Medvedev ontslag en benoemde Poetin de onbekende Michail Misjoestin tot zijn opvolger.
Er werd druk gegist welke functie Poetin voor zichzelf wou na zijn ambtstermijn die loopt tot 1924. Het antwoord is er: hij wil wellicht blijven waar hij zit. Volgens het peilingbureau Levada wil 44% van de burgers dat Poetin in 2024 opstapt, 45 % wil dat hij verder doet.

Hetero

De grondwet wordt met allerlei andere bepalingen “verrijkt”. Zo zal er uitdrukkelijk vermeld staan dat een huwelijk een verbintenis is tussen een man en een vrouw. Het homohuwelijk wordt dus grondwettelijk onmogelijk. En die heterokoppels moeten liefst veel kinderen voortbrengen om de demografische neergang tegen te houden. De Poetinjeugd gaf de jongeren indertijd de raad losse onderbroeken te dragen om meer sperma te hebben voor het verwekken van kroost.
Poetin toont zich hier alweer als bondgenoot van zijn reactionaire vrienden in de rest van de wereld – La Manif pour Tous in Frankrijk, Matteo Salvini en co die in Italië de traditionele familie verdedigen… In zijn eigen land kan de Tsjetsjeense heerser Ramzan Kadyrov gerust zijn, de president zal zijn jacht op homo’s niet hinderen.
Verder wordt ook de officiële geschiedschrijving de grondwettelijke waarheid. De staat moet de historische waarheid beschermen… Dit is misschien lachwekkend, maar het is een wapen tegen groepen als Memorial die de misdaden van het stalinisme onderzoeken.

God

Het is niet de enige schadelijke ingreep. De staat draagt de naam van Russische Federatie en dat het om Russen gaat, wordt nu beklemtoond. Dit is het vaderland van de Russen. En alhoewel de Federatie de voortzetting van de Sovjet-Unie wordt genoemd, toch verraadt dit een bevestiging van de Russische identiteit.
Dat is niet onbelangrijk. Veel Russen voelden zich in de Sovjetperiode wat verweesd. Er waren buiten Rusland 14 republieken, terwijl Rusland niet afzonderlijk werd gezien van de Unie. Het belette Stalin niet na de nazi-agressie in 1941 een beroep te doen op het ‘grote Russische volk’ om de invallers te bekampen. Hij kreeg daarbij de volle steun van de Russisch-Orthodoxe kerk die hij tot dan zo zwaar had vervolgd.
Het Russisch nationalisme is nooit weggeweest, ook niet bij veel dissidenten uit de Sovjetperiode. De ‘Russificatie’ manifesteerde zich ook in de samenstelling van de partijleiding die de laatste decennia van de Unie bijna uitsluitend bestond uit Russen – 50 % van de bevolking.
Het lekenkarakter van de in 1993 opgestelde grondwet wordt niet direct opgedoekt, maar nu worden de vorige generaties bedankt voor de overgeleverde deugden en het geloof in God. Sinds Poetin 20 jaar geleden aan de macht kwam, heeft de hiërarchie van de Orthodoxe kerk zeer veel invloed. Poetin en patriarch Kyril I werken op alle vlakken samen.

Showprocessen

Met de geamendeerde grondwet heeft Poetin enkele bijkomende instrumenten tegen oppositie. De president krijgt meer zeg over justitie en met die de nieuwe bepalingen kunnen opposanten makkelijk beschuldigd worden van inbreuken op de grondwet.
Vorige maand, half februari, kregen we al een voorsmaakje met een proces tegen zeven jonge antifascisten in de stad Penza. Ze kregen 6 tot 18 jaar gevangenisstraf. Memorial noemde de beschuldigingen over terrorisme volkomen uit de lucht gegrepen en klaagde aan dat de beschuldigden werden gefolterd. Wat volgens Memorial doet denken aan Stalins showprocessen uit de jaren 1930 met verzonnen beschuldigingen en folteringen. Stalin roeide toen zowat de ganse historische leiding van de Communistische Partij uit.

Relevant

Een nucleaire crisis in Koersk?

Niet alleen vormt de oorlog in Oekraïne een nucleaire dreiging omdat er kernwapenmachten bij betrokken zijn (Rusland en de NAVO), maar ook omdat het oorlogsgeweld zich afspeelt in gebieden…

Poetins schijnisolement

Ruzland. Een land in oorlog met zichzelf en met de wereld (zie rubriek Boeken). De titel van het boek van Eva Cukier doet me even schrikken. Oorlog met zichzelf,…

NAVO viert 75e verjaardag in Koude Oorlogssfeer

Van 9 tot 11 juli komen de staatshoofden en regeringsleiders in Washington samen om de 75ste verjaardag van de NAVO te vieren. Nog niet zo lang geleden verkeerde de…

Laatste bijdrages

Wat wil BRICS?

Sinds de 16de vergadering van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, Indië, China en Zuid-Afrika) in het Russische Kazan heeft deze groep een ietwat aparte plaats ingenomen als multilaterale organisatie. Het…

Argentinië. In gesprek met Atilio Boron

FM: Verkozenen van uiterst rechts zijn al lang geen uitzondering meer. Toch blijft het voor veel buitenstaanders moeilijk te begrijpen dat iemand als Javier Milei kon verkozen worden als…

Barnier op de schopstoel. Macron ook.

Veel ministers van de Franse regering Barnier zullen een zeer korte carrière hebben gekend nu Marine Le Pen meedeelde dat ze een motie van wantrouwen indient, zoals links dat…

Van Moddergat tot Wondermond

You May Also Like

×