PiS in de bres voor Poolse paus

De in Polen regerende oerconservatieve PiS (Recht en Rechtvaardigheid) hoopt garen te spinnen rond de controverse over wijlen paus Joannes Paulus II, de ‘Poolse paus’. Die zou volgens een documentaire als aartsbisschop van Krakau de pedofiele activiteiten van priesters onder zijn gezag, hebben verdoezeld.

Karol Wojtyla, bekend als paus Joannes Paulus II (paus van 1978 tot 2005), was tot zijn verkiezing aartsbisschop ten tijde van het communisme. Die verkiezing zou volgens veel Polen hebben meegespeeld in de crisis van 1980 die tot de oprichting van de onafhankelijke vakbond Solidarnosc leidde. Later kwam aan het licht dat veel geld van de failliete Italiaanse Banco Ambrosiano naar Solidarnosc was gevloeid – via Panama.

Verkiezingen

De documentaire werd op 6 maart uitgezonden op de zender TVN24 en verscheen in het linkse weekblad Nie. Talrijke postkantoren en de kiosken die eigendom zijn van Orlen, staatsoliebedrijf, weigerden het te verkopen.

Volgens die onthullingen was Wojtyla als aartsbisschop goed op de hoogte van kindermisbruik door priesters in zijn bisdom. Maar hij vond dat hij genoeg deed door ze naar een andere parochie te sturen…

Dat nieuws zorgt in Polen voor grote opschudding. De PiS hoopt nu zijn achterban te galvaniseren door resoluut de verdediging van de Poolse paus op zich te nemen. Aan de ingang van het presidentieel paleis hangt een groot portret van Wojtyla. Of dat bij de Poolse jongeren, onder wie minder en minder kerkgangers, aanslaat, is nog de vraag.

Dat maakt al deel uit van de campagne voor de parlementsverkiezingen die in de herfst worden gehouden. In peilingen staat PiS ongeveer op het niveau van de oppositie, maar of die verenigd naar de kiezer trekt is nog lang niet zeker.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 28 times, 1 visit(s) today
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Zie ook

×